Foto: DZ/Matej Grah
Foto: DZ/Matej Grah

LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) so glede na spremenjena koalicijsko-opozicijska razmerja že tretjič neuspešno predlagali prerazporeditev mest v delovnih telesih, v katerih bi sodelovali tudi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep. Prvi trije so bili pred ustanovitvijo NeP-ja poslanci SMC-ja, Lep pa poslanec DeSUS-a.

Sredi aprila je kolegij predsednika DZ-ja s podporo koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže odločil, da poslanci NeP-a ne bodo člani delovnih teles DZ-a. Te poslanske skupine so bile tudi danes vzdržane.

Sprva je bil na mizi predlog, po katerem bi NeP zasedel 12 mest, ki jih zdaj v delovnih telesih zaseda SMC. Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je uvodoma povedal, da so svojemu nekdanjemu poslancu Lepu pripravljeni dati tri mesta v delovnih telesih. Sicer pa je pozval, naj se o razdelitvi drugih mest dogovorita poslanski skupini SMC-ja in NeP-a. Po nekaj razprave so sejo kolegija za kratek čas prekinili in sklep dopolnili s predlogom DeSUS-a.

Vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič je predlagal, da si za oblikovanje novega predloga vzamejo še nekaj časa in se ponovno sestanejo v torek. A so o predlogu vendarle glasovali, predlagateljice pa za potrditev niso imele dovolj glasov. Prav tako niso potrdili predloga opozicije za razveljavitev terminskega programa DZ-ja za maj.

Sorodna novica Del opozicije: Ali prerazporeditev poslancev ali razveljavitev programa DZ-ja za maj

V LMŠ-ju, Levici, SD-ju, SAB-u in NeP-ju opozarjajo na kršenje parlamentarne prakse, poslovnika DZ-ja in ustave. Tudi tokrat so spomnili, da ima koalicija glede na spremenjena razmerja v delovnih telesih 15 mest preveč. Po njihovih ocenah v koaliciji zavlačujejo zato, da bi pri obravnavi pomembnih zakonov v prihodnjih dneh ohranili stara razmerja.

LMŠ bo obstruiral nekatere dejavnosti DZ-ja

Ta del opozicije bo, kot kaže, počakal na protipredlog koalicije za prerazporeditev mest v delovnih telesih. LMŠ pa napoveduje, da bo od srede obstruiral delo DZ-ja, razen pri zadevah, ki opoziciji omogočajo, da izvaja nadzor oz. oskuša zamenjati vlado. Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je naštel ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico, interpelacijo in preiskovalne komisije. "V LMŠ-ju ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel DZ," je pojasnil.

Neuspešen tretji poskus delitve mest v delovnih telesih