Aleksander Sekulić bo še dve leti vodil Slovenijo. Z njo bo nastopil v olimpijskih kvalifikacijah, na evropskem prvenstvu 2022 in v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić bo še dve leti vodil Slovenijo. Z njo bo nastopil v olimpijskih kvalifikacijah, na evropskem prvenstvu 2022 in v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Foto: www.alesfevzer.com

Sekulić je 6. novembra lani postal 12. slovenski selektor, izbrano vrsto pa je vodil na štirih kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo 2022, kjer bo branila naslov iz leta 2017. Slovenija je pod njegovim vodstvom premagala Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino, pred katero je enkrat tudi klonila, v prvi vrsti pa precej popravila vtis, ki ga je pustila po seriji slabih rezultatov in predstav pod vodstvom njegovega podpornika v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in na začetku poti proti naslednjemu evropskemu prvenstvu. S tem je tudi postal tretji kandidat ob omenjenih dveh uglednih tujih strokovnjakih. Po koncu kvalifikacij je potekel mandat, sodelovanje pa so torej slabe tri mesece pozneje podaljšali še za dve leti.

Sorodna novica Reprezentanca v zadnjih dveh ciklih spremenila razmišljanje širše javnosti

"Po uspešnih kvalifikacijah smo se z vodstvom KZS-ja dogovorili za nadaljevanje sodelovanja. Pred reprezentanco je kar nekaj izzivov. Misli in napori so že usmerjeni h kvalifikacijam za olimpijske igre. Želim, da kljub neusklajenosti klubskih in reprezentančnih urnikov zberemo najboljšo mogočo zasedbo. Z reprezentanco sodelujem nekje 15 let in sem bil na štirih evropskih prvenstvih, dveh svetovnih prvenstvih in tudi na olimpijskih kvalifikacijah 2008, tako da se dobro zavedam, da nas v Kaunasu poleg močnih gostiteljev čakajo kakovostni nasprotniki. Časa za pripravo ne bo veliko, a pričakujem in verjamem, da bosta odziv in želja taka kot v zadnjih kvalifikacijah, kar je ob udeležbi najboljših igralcev prvi pogoj, da se lahko nadejamo zgodovinske uvrstitve na olimpijske igre," je dejal 43-letni Ljubljančan, novi, stari prvi mož stroke košarkarske reprezentance.

Lani najprej kandidata Itudis in Pascual, kratek kontakt še z Obradovićem in Đorđevićem

"Imeli smo težko nalogo zaradi situacije in urnika v evropski košarki in urnika Lige NBA, saj tako nastane problem z igralci in trenerji. Ni skrivnost, da smo razmišljali o tujih strokovnjakih. Pojavila sta se Itudis in Pascula, vendar bi z njima dobili le selektorja za velika tekmovanja oziroma poletni čas. Glede na potrebe so kvalifikacije enako pomembne kot velika tekmovanja, na katerih ne moreš igrati brez uspeha v kvalifikacijah. Aleksander se je v teh zadnjih kvalifikacijah pokazal kot prava izbira. Dobili smo "win-win" situacijo. Potem smo se začeli obračati v to smer, da imamo mir za naslednji dve leti," je povedal predsednik KZS-ja Matej Erjavec, ki je razkril, da so poklicali tudi srbska strokovnjaka Sašo Đorđevića in Željka Obradovića, ki pa sta hitro zavrnila sodelovanje.

Potem ko je KZS odstavil Rada Trifunovića, je bil prvi kandidat lani Dimitris Itudis, a do sodelovanja zaradi pandemije covida-19 ni prišlo. Novembra je nato selektor postal Aleksander Sekulić, ki bo zdaj nadaljeval delo. Foto: EPA
Potem ko je KZS odstavil Rada Trifunovića, je bil prvi kandidat lani Dimitris Itudis, a do sodelovanja zaradi pandemije covida-19 ni prišlo. Novembra je nato selektor postal Aleksander Sekulić, ki bo zdaj nadaljeval delo. Foto: EPA

Itudis in Pascual sta na drugi strani izkazala velik interes, toda lani je dogovor z grškim trenerjem, ki je bil že zelo blizu slovenske klopi, preprečila pandemija covida-19, s katero se je situacija spremenila, glavni razlog pa je, kot je poudaril Erjavec, njuno delovanje v evroligaških klubih, ki jima preprečuje sodelovanje v kvalifikacijah za velika tekmovanja, saj te potekajo med sezono, Evroliga pa se tedaj ne ustavlja.

Takoj po slovesu Rada Trifunovića pred letom dni, še preden je pandemija covida-19 vključno s kvalifikacijami prestavila olimpijske igre za eno leto, se je začelo govoriti o vnovičnem angažmaju uglednega tujega strokovnjaka na slovenski klopi. Na seznam želja je KZS na prvo mesto napisal Itudosovo ime. Sloviti grški trener vodi CSKA, s katerim je še vedno aktualni evropski prvak, letos pa se je kot prvi uvrstil na zaključni turnir Evrolige v Köln, kjer bo prihodnje leto Slovenija igrala skupinski del evropskega prvenstva. Drugi je bil še en evroligaški strokovnjak, Pascual, ki uspešno deluje pri Zenitu. Tudi z 48-letnim Kataloncem so lani navezali stik. V tej sezoni navdušuje na klopi sanktpeterburškega kluba, s katerim je v četrtfinalu Evrolige pošteno namučil prvega favorita Barcelono. Služboval je še v Panathinaikosu in Barci, s katero je leta 2010 osvojil Evroligo.

Prvi izziv olimpijske kvalifikacije

Košarkarska reprezentanca ima letos res lepo priložnost, da se prvič prebije na olimpijske igre. Tako želeno vozovnico za Tokio bo konec junija lovila v Kaunasu, kjer bo seveda pred njo zelo zahtevna naloga. Prvi favorit za osvojitev turnirja bodo Litovci, ki spadajo med najboljše evropske reprezentance, imajo zelo kakovosten kader z zastrašujočo centrsko linijo in so od razpada Sovjetske zveze sodelovali na vseh olimpijskih igrah, svojo priložnost pa bodo pri Baltskem sosedu iskali tudi Poljaki, ki so na lestvici Mednarodne košarkarske zveze tri mesta pred Slovenijo.

Sekulić ostaja selektor Slovenije

Neuspešno je slovenska izbrana vrsta olimpijske sanje naskakovala tik po osamosvojitvi za Barcelono in v letih, ko je imela najširši izbor kakovostnih igralcev, za Peking. Leta 2017 je postala evropski prvak, toda Fiba je spremenila kvalifikacijski sistem, tako da celinski prvaki niso več neposredno uvrščeni na tekmovanje pod petimi krogi, ampak se vozovnice delijo le na svetovnih prvenstvih in dodatnih kvalifikacijskih turnirjih.

Na zadnjem košarkarskem svetovnem prvenstvu Slovenije po kvalifikacijskem neuspehu ni bilo, mesto na kvalifikacijskem turnirju pa je ujela za las s posebnim povabilom glede na uvrstitev na lestvici Fibe. Po slabih rezultatih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so si evropski prvaki tudi tu močno pokvarili uvrstitev, tako da so na primer žreb za EuroBasket 20222 pričakali šele v tretjem kakovostnem bobnu, le mesto pa jih je ločilo celo od četrtega.

Slovenija bo junija lovila vozovnico za Tokio. Z Luko Dončićem? Odvisno, kdaj bo končal sezono v Ligi NBA. Foto: EPA
Slovenija bo junija lovila vozovnico za Tokio. Z Luko Dončićem? Odvisno, kdaj bo končal sezono v Ligi NBA. Foto: EPA

Prvič v reprezentanci pred 15 leti

Sekulić je trenersko pot začel pri Slovanu, kjer se je prvič preizkusil v vlogi glavnega trenerja. V domovini je pozneje vodil še Triglav, Škofjo Loko, Koper Primorsko in Krko, s katero je leta 2012 postal državni prvak. Leta 2017 se je preselil na Češko, kjer je še vedno pomočnik Nymburka. V reprezentanci je prvič sodeloval že leta 2006, ko je bil pomočnik Aleša Pipana na svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Zatem je bil tudi pomočnik Memija Bečirovića, Božidarja Maljkovića, Igorja Kokoškova, ko je Slovenija pred slabimi štirimi leti stopila na evropski vrh, in svojega predhodnika Rada Trifunovića, ki se je poslovil pred enim letom po seriji neuspešnih porazov, ko so evropski prvaki v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo na 12 tekmah izgubili kar devetkrat, vmes pa celo nanizali osem zaporednih porazov. Samostojno je Sekulić vodil reprezentančne selekcije do 18 in 20 let, leta 2018 pa tudi člansko B-ekipo.