Obstajala je bojazen, da bi deli rakete lahko padli na naseljena območja. Foto: EPA
Obstajala je bojazen, da bi deli rakete lahko padli na naseljena območja. Foto: EPA

Raketa naj bi po poročanju kitajskih medijev padla zahodno od Maldivov. Površje Zemlje naj bi dosegla v nedeljo ob 2.24 po Greenwiškem srednjem času, tj. ob 10.24 po času v Pekingu, poroča britanski BBC.

Napovedi strokovnjakov pravilne

Nenadzorovan padec rakete na Zemljo so spremljala tako ameriška kot tudi evropska središča. Po navedbah storitve Space-Track, ki uporablja podatke ameriške vojske, so ameriški sistemi raketo nazadnje zaznali v Savdski Arabiji.

"Operaterji potrjujejo, da je raketa dejansko padla v Indijski ocean severno od Maldivov," je tvitnila. Po navedbah ameriškega vojaškega vesoljskega poveljstva se je raketa "vrnila nad Arabski polotok" ob 4.15 po srednjeevropskem času.

Gibanje rakete je bilo v skladu z napovedmi strokovnjakov, da bodo razbitine najverjetneje padle v ocean, saj 70 odstotkov Zemlje pokriva voda. Ker je šlo za nenadzorovano padanje, je bilo veliko zanimanje javnosti in ugibanje, kjer bo pristala.

Kitajska raketa v morje padla zahodno od Maldivov

Obrambni minister ZDA Kitajski očital malomarnost

Obstajala je bojazen, da bi deli rakete lahko padli na naseljena območja. Ameriški minister za obrambo Lloyd Austin je zatrdil, da je Kitajska malomarno dopustila, da raketa pade iz orbite.

Sorodna novica Deli rakete bodo padli na Zemljo do nedeljskega jutra

Očitke, da je nenadzorovan padec tako velikega predmeta nevaren, Kitajska zavrača. Tamkajšnji državni mediji so poročanje zahodnih medijskih hiš o tem označili za napihovanje. Predvideli so, da bodo ostanki rakete padli v morje.

Po prvem poletu rakete Dolgi pohod 5B so maja 2020 njeni deli padli na območje Slonokoščene obale, kjer so poškodovali več domov in vasi. V ameriški vesoljski agenciji Nasa so to označili za zelo nevarno.

Z raketo Long March 5B je Kitajska pretekli teden v vesolje poslala glavni modul za svojo bodočo vesoljsko postajo Tiangong (Nebeška palača), ki bo predvidoma končana prihodnje leto.

Praznovanje ob izstrelitvi rakete. Foto: EPA
Praznovanje ob izstrelitvi rakete. Foto: EPA

53-metrska raketa večinoma zgorela

Tudi drugi strokovnjaki so napovedovali, da je verjetnost, da bi deli rakete poškodovali naseljena območja, zelo majhna. Veliko površine Zemlje namreč pokriva ocean, ogromna kopenska območja pa so nenaseljena.

Kam bo padla kitajska raketa?

Strokovnjaki so predvideli, da bodo njeni deli površje Zemlje dosegli pozno v soboto ali zgodaj v nedeljo. Predvideli so tudi, da bo večina njene mase še predtem zgorela.

Raketa je sicer prepeljala nov modul kitajske vesoljske postaje, ki jo želi država dokončati do leta 2022. Kot poroča BBC, je ob izstrelitvi tehtala več kot 30 ton, dolga pa je bila 53,7 metra.