Odločilni trenutek finala. Foto: Reuters
Odločilni trenutek finala. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše nogometno vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1753. Ali smo v finalu Evropske lige videli rekordno število uspešno izvedenih enajstmetrovk?
R. K.

Finale Evropske lige je bil res nekaj posebnega, saj je bilo uspešnih prvih 21 strelov, serija se je končala šele pri 22. strelu, ko je Geronimo Rulli ubranil strel nasprotnega vratarja Davida de Gee.

Streljanje enajstmetrovk v finalu Evropske lige

V finalih najpomembnejših tekmovanj je to najdaljša serija uspešno izvedenih enajstmetrovk. Uradni rekord na nogometnih tekmah je sicer 29, kar je zgodilo v manj znanem pokalu Hampshire Senior Cup. Oktobra 2013 je v drugem krogu tega pokala Brockenhurst premagal Andover Town s 15:14. Brockenhurst sicer igra v devetoligaški konkurenci angleškega nogometa.

Sorodna novica Vratar Rulli zadel z bele točke in ubranil strel de Gee za naslov Villarreala

Ko smo pri finalih najpomembnejših turnirjev, Slonokoščena obala je leta 1992 z 11:10 premagala Gano v finalu afriškega prvenstva, razlika je bila le ta, da je odločitev padla v 12. seriji (vsaka reprezentanca je zgrešila en strel v klasični izvedbi prvih petih serij).

Slonokoščena obala je na afriškem prvenstvu dobila še eno maratonsko izvajanje strelov z bele točke. Leta 2006 je dobila polfinalni obračun proti Kamerunu z 12:11. Tudi takrat so bili strelci izredno zanesljivi, saj so bili natančni prav vsi v prvih 11 serijah, kar je pomenilo, da so se strelci spet ponavljali. Po 22 uspešnih strelih je najprej zgrešil Samuel Eto'o, na drugi strani pa je bil natančen Didier Drogba.

"Sloni" so enajstmetrovke izvajali tudi v finalu tega turnirja, na katerem pa so bili proti Egiptu precej manj uspešni, saj so izkoristili dva strela od štirih in izgubili s 4:2.

Največ izvedenih strelov za razplet enajstmetrovk pa je kar 48, leta 2005 je Palace v namibijskem pokalu premagal Civics s 17:16.