Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za zdravje Janez Poklukar sta na vladni novinarski konferenci predstavila delovanje portala zVEM, na katerem je mogoče pridobiti digitalno potrdilo covid-19, in pojasnila, kako pridobiti potrdila SIGEN-CA ali mobilno identiteto smsPASS, s katerima je mogoče dostopati do portala zVEM (do portala zVem se sicer lahko dostopa tudi s kvalificiranimi digitalnimi potrdili drugih izdajateljev) .

"Z digitalnim potrdilom covid-19 bomo lahko obiskali druge države, prehajali meje in potovali. Portal zVEM omogoča, da dostopamo do tega potrdila, ki se bo pri posameznikih spreminjal, in sicer bodo ali testirani, preboleli ali cepljeni. To potrdilo bo treba digitalizirati na ravni celotne Evropske unije. Najti skušamo rešitev, da bi uporabnik z enim preprostim orodjem in uporabo digitalne identitete lahko dostopal tudi do vseh drugih digitalnih vsebin, ki jih ponuja javni sektor," je pojasnil minister za zdravje.

Poklukar je tudi razložil, da so na portalu zVEM na enem mestu zbrani vsi zdravniški izvidi. "Uporaba portala se vse bolj širi, v zadnjem tednu maja so že tri četrtine izvajalcev zdravstvenih storitev, ki izvajajo cepljenje, uporabljale ta portal. Preizkusite lahko dostop do portala in si natisnite svoja potrdila za potovanje," je dejal in napovedal, da bodo navodila in vse podatke strnili v posebni zloženki.

"Za PCT-potrdila poskrbite sami, podatki, ki jih potrebujete, so dostopni na portalu zVEM. Na različnih ustanovah (upravnih enotah, centrih za socialno delo itd.) se lahko oglasite in oddate obrazec, s katerim se registrirate in pridobite digitalno PCT-potrdilo," je še dodal.

Težava je veliko povpraševanje po izdaji digitalnih identifikacijskih potrdil

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob tem poudaril, da sta tako SIGEN-CA in smsPASS, ki ju izdaja ministrstvo za javno upravo, za državljane brezplačna. Težava pri pridobitvi pa je velika gneča za izdajo digitalnih identifikacijskih potrdil. Za zagotavljanje dovolj visoke ravni zanesljivosti izkazovanja identitete prek spleta se je pred pridobitvijo potrdila SIGEN-CA ali mobilne identitete smsPASS treba fizično zglasiti na prijavnem mestu in izkazati svojo istovetnost na prijavni službi.

"V preteklih tednih se je močno povečalo povpraševanje po izdajah kvalificiranih potrdil SIGEN-CA in mobilnega smsPASS. Če je bilo v preteklih tednih običajno izdanih po tisoč digitalnih potrdil, jih je zdaj dvakrat več. Lani je bilo izdanih 66 tisoč potrdil SIGEN-CA, v letošnjem letu pa je že izdanih skoraj toliko potrdil kot v celotnem lanskem letu," je povedal Koritnik.

Po njegovi razlagi se v teh dneh že vzpostavljajo prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih centrih, finančnih uradih FURS-a, centrih za socialno delo in na lokaciji ministrstva za pravosodje. Koritnik je pojasnil, da zeleno digitalno potrdilo, ki ga že uporabljajo oz. se bo uporabljalo v Evropski uniji, še ne deluje. Na portalu zVEM trenutno deluje izdaja potrdil o cepljenju.

Več točk za hitejši dostop do prijave

Ker so upravne enote v trenutnih razmerah postale preobremenjene, je pridobitev digitalnih potrdil in smsPASS za državljane postala precej zamudna. Zato na ministrstvu za javno upravo na podlagi sklepa vlade delo prijavnih služb začasno širijo nabor dodatnih točk, ki so državljanom tudi dostopnejše.

Trenutno je prijavo že mogoče izvesti na naslednjih (dodatnih) lokacijah:

- CSD Celje,
- CSD Celje, enota Slovenske Konjice,
- CSD Dolenjska in Bela krajina, enota Nov,
- CSD Južna Primorska, enota Sežana,
- CSD Laško,
- CSD Posavje,
- CSD Posavje, enota Krško
- CSD Šentjur,
- CSD Šmarje pri Jelšah,
- CSD Zasavje, enota Zagorje ob Savi,
- FURS, Finančni urad Dravograd,
- FURS, Finančni urad Hrastnik,
- FURS, Finančni urad Kočevje,
- FURS, Finančni urad Ljubljana,
- FURS, Finančni urad Novo mesto,
- FURS, Finančni urad Ptuj,
- FURS, Finančni urad Velenje.

Zelenih digitalnih potrdil še ni

Zdravstveni minister Poklukar pa je glede pridobivanja ustreznih potrdil za tiste, ki ne bodo zmogli portala zVEM uporabljati sami, povedal, "da ima vsaka storitev v svoji ceni všteto tudi ceno izvida." "Izvajalec storitve torej poda dokumentacijo v pisni obliki, kar velja tudi za cepilne centre. Za tiskanje kopij izvidov je mogoče prositi izvajalca, ki je opravil storitev. Vsa potrdila, vezana na pogoj PCT, bodo lahko tudi natisnjena, a cilj je, da jih digitaliziramo. Zavedamo se, da imamo na tem področju ranljive skupine, ki jim moramo omogočiti dostop," je poudaril.

Kako do digitalnega potrdila?