Branson in posadka na raketoplanu med vzpenjanjem na rob vesolja. Foto: Reuters
Branson in posadka na raketoplanu med vzpenjanjem na rob vesolja. Foto: Reuters

Raketoplan VSS Unity je z letališča Spaceport America v ameriški zvezni državi Nova Mehika v nebo nekje do višine 15 kilometrov poneslo dvojno letalo.

VSS Unity se je nato s hitrostjo 4000 kilometrov na uro usmeril proti vesolju. Na najvišji točki naj bi dosegel okoli 85 kilometrov višine, pri čemer so potniki občutili nekaj minut breztežnosti.

Vseh šest potnikov se je uspešno vrnilo na Zemljo. Celotna pot je trajala približno eno uro. Zaradi nevihtnega vremena so začetek poleta morali prestaviti za 90 minut.

Polet je bilo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na spletni strani podjetja Virgin Galactic.

Branson se je teden dni pred 71. rojstnim dnevom na rob vesolja podal v družbi dveh pilotov in štirih "specialistov za misijo". To je bil sicer že 22. testni polet VSS Unity.

Komercialni poleti za 250.000 dolarjev že prihodnje leto?

Sorodna novica Milijarderji letijo v vesolje - Branson namerava prehiteti Bezosa, ki mu je speljal 82-letnico

"Smo vodilni v novi industriji, odločeni, da bomo pionirji vesoljskih plovil 21. stoletja, ki bo odprlo vesolje za vse in svet za vedno spremenilo," spletna stran citira Bransona, ki namerava polete v vesolje komercialni javnosti ponuditi leta 2022.

Okoli 600 ljudi je že kupilo vstopnice po ceni 250.000 dolarjev (približno 210.500 evrov).

Komercialne polete v vesolje je Branson napovedal že leta 2004, a je razvoj za nekaj časa zaustavila nesreča s smrtnim izidom, poroča BBC.

Branson bo z današnjim poletom za zgolj devet dni prehitel drugega milijarderja Jeffa Bezosa, ki se na podoben polet podaja 20. julija. Bezos je Bransonu in ekipi zaželel uspešen in varen polet.