Andrew Cuomo je na mestu guvernerja New Yorka od leta 2011. Foto: Reuters
Andrew Cuomo je na mestu guvernerja New Yorka od leta 2011. Foto: Reuters

Pritiski na Cuoma so se povečali v zadnjih dneh, po objavi preiskovalnega poročila obtožb spolnega nadlegovanja, ki ga je naročila pravosodna ministrica New Yorka Letitia James. Poročilo je ugotovilo, da je Cuomo spolno nadlegoval 11 žensk in s tem kršil zvezne in državne zakone.

63-letni Cuomo je vse doslej zavračal obtožbe in tudi pozive k odstopu. A nekaj okrožnih tožilcev je že sprožilo preiskave, državni kongres pa je pospešil svojo preiskavo pred ustavno obtožbo, po kateri bi ga odstavili, saj so to napovedali tako rekoč vsi demokrati v državnem kongresu.

"Mislim, da je glede na okoliščine največ, kar lahko storim, da se umaknem in pustim vladi, da se vrne k vladanju," je na novinarski konferenci, na kateri ni sprejemal vprašanj, dejal Cuomo, ki je trenutno sredi svojega tretjega guvernerskega mandata.

Konec dinastije Cuomo

Končala se je politična kariera demokrata, ki so ga še lani zaradi treznega vodenja odgovora na izbruh pandemije covida-19 pozivali, naj kandidira za predsednika ZDA. Odstop je tudi konec politične dinastije Cuomo, saj je bil na istem položaju pred desetletji tudi njegov oče Mario Cuomo.

Položaj guvernerke bo začasno prevzela njegova namestnica, demokratka Kathy Hochul, Cuomo pa se bo spoprijel s kazenskimi preiskavami. Tudi ob napovedi odstopa je danes vztrajal, da ni naredil ničesar narobe.

Ženske, ki so ga prijavile, je sicer pohvalil za pogum, vendar vztrajal, da so bile njegove geste, kot sta dotikanje obraza in poljubljanje, napačno razumljene. Kot potomec italijanskih priseljencev naj bi bil pač čustven in domač.