Nad Cuoma se je plaz obtožb usul lani decembra. Foto: Reuters
Nad Cuoma se je plaz obtožb usul lani decembra. Foto: Reuters

Pravosodna ministrica omenjene zvezne države Letitia James, ki je odredila preiskavo, je dejala, da je s tem kršil državne in zvezne zakone. "Neodvisna preiskava je ugotovila, da je Cuomo spolno nadlegoval več žensk in s tem kršil državne in zvezne zakone," je dejala. Cuomo naj bi se tudi neprimerno dotikal žensk in jih nagovarjal z opolzkimi besedami. Skupno naj bi ga neprimernega obnašanja obtožilo 11 žensk, med njimi so tudi zdajšnje in nekdanje sodelavke v guvernerjevem uradu. Sedem med njimi jih trdi, da jih je vsaj enkrat skušal zgrabiti, osem jih pravi, da jim je govoril neprimerne stvari, štiri pa, da jih je skušal poljubiti brez njihove privolitve, navaja BBC.

Guverner zanika obtožbe in vztraja, da ima navado, da se dotika ljudi

"Želim, da slišite neposredno od mene, da se nikoli nisem nikogar dotikal neprimerno ali na drug način namigoval na spolnost," je v izjavi obtožbe zanikal Cuomo. "Star sem 63 let. Vse svoje odraslo življenje živim pod očesom javnosti." Na svoji spletni strani je objavil še obsežnejši odziv. Kot je dejal, ima že dolgo navado, da se dotika ljudi in jih poljublja, a kot gesto topline in prijateljstva. Pogosto to počne v javnosti. "Videli ste me, da to počnem na televiziji, na vseh mojih brifingih, in to že 40 let."

Preiskavo so začeli po tem, ko je lani guvernerja več žensk obtožilo spolnega nadlegovanja. Preiskovalci so zaslišali skoraj 200 ljudi, med drugim tudi več članov osebja guvernerja in več žensk, ki so guvernerja obtožile neprimernega obnašanja, poroča BBC. Plaz obtožb na račun newyorškega guvernerja se je sicer usul lani decembra, ko je nekdanja sodelavka Lindsey Boylan javno povedala, da jo je guverner poljubil na usta in otipaval.

Pravosodna ministrica zvezne države New York Letitia James. Foto: Reuters
Pravosodna ministrica zvezne države New York Letitia James. Foto: Reuters

Cuomo in njegovi zaposleni naj bi se tudi skušali maščevati eni od žensk, potem ko ga je obtožila nadlegovanja. Eni od asistentk naj bi z roko segel pod srajco in se skušal dotakniti njenih prsi, druga pa je dejala, da jo je vprašal, ali je pripravljena imeti spolne odnose s starejšim moškim. Prvič do zdaj je objavljena tudi obtožba, da je Cuomo spolno nadlegoval celo državno policistko, ki je bila zadolžena za njegovo varnost. Povedala je, da jo je otipaval po trebuhu, hrbtu, poljubljal na lica, spraševal, zakaj ne nosi krila, in jo prosil za pomoč pri iskanju ljubimke.

Poleg vsega naštetega Cuomu očitajo, da je kriv za toksično in sovražno delovno okolje. "Vladala je kultura, kjer nihče ni smel reči ne guvernerju, in če je kdo vznemiril njega ali višjega člana njegovega osebja, je ostal brez službe ali še kaj hujšega," je ob predstavitvi izsledkov dejal Joon Kim, ki je bil eden od dveh vodij preiskave.

Newyorška senatorja Chuck Schumer in Kirsten Gillibrand sta po objavi poročila Cuoma znova pozvala k odstopu.

Kot je dejala Letitia James, je njena preiskava tako končana, vendar pa ni podala kazenske ovadbe. Njene dokaze lahko uporabijo lokalni tožilci. Preiskava je namreč civilna in ne kazenska, zato njeni izsledki ne bodo neposredno privedli do obtožnice. Bi pa policija lahko uporabila poročilo pri odločanju o morebitnih nadaljnjih korakih.

Na osnovi preiskave se bo morala demokratska večina v državnem kongresu New Yorka tudi odločiti, ali bo sprožila postopek ustavne obtožbe demokratskega guvernerja. Poleg spolnega nadlegovanja ta preiskava ugotavlja še, ali je guverner skrival dejanske podatke o smrtih v domovih za ostarele med pandemijo covida-19 in drugo.

Cuomo je bil sicer leta 2019 odločen podpornik novega državnega zakona, ki je žrtvam spolnih nadlegovanj olajšal dokazovanje obtožb na sodišču. Po novem jim več ni treba dokazati, da je bilo nadlegovanje hudo resno in vztrajno, ampak je dovolj le to, da dokažejo, da je bilo.