Skupina Irancev in Afganistancev med počitkom po prečkanju meje s Turčijo. Foto: EPA
Skupina Irancev in Afganistancev med počitkom po prečkanju meje s Turčijo. Foto: EPA

Turčija, kjer živi že skoraj štiri milijone beguncev iz Sirije, je okrepila nadzor na mejah, potem ko so talibani začeli bliskovito napredovati pri prevzemu oblasti v Afganistanu. Prejšnji teden so zasedli tudi Kabul.

Turške oblasti načrtujejo, da bodo do konca leta postavili še 64 kilometrov zidu, vzdolž preostanka 560-kilometrske meje z Iranom pa bodo zgradile rove ali postavile žično ograjo, mejo pa bodo redno nadzirale varnostne sile.

"Vsemu svetu želimo pokazati, da so naše meje neprehodne," je dejal guverner vzhodne pokrajine Van Mehmet Emin Bilmez. "Najbolj upamo, da ne bo migrantskega vala iz Afganistana," je dodal.

Turčija pri ustavljanju afganistanskih prebežnikov ni osamljena. Sosednja Grčija je že postavila 40-kilometrsko ograjo in nadzorne sisteme na meji s Turčijo za preprečevanje vstopa v državo tistim, ki bi jim vendarle uspelo priti v Turčijo in bi želeli naprej v EU.

Po podatkih oblasti je v Turčiji registriranih 182.000 afganistanskih prebežnikov in dodatnih 120.000 neregistriranih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je evropskim državam sporočil, da Turčija nima namena postati "evropsko skladišče migrantov".

Oblasti v Turčiji sicer pravijo, da še ni znakov kakšnega množičnega prihoda beguncev iz Afganistana, a zaradi velike razdalje bi lahko trajalo več tednov, da bi begunci prispeli do Turčije.

Turška policija je v soboto prijela 25 prebežnikov, večinoma iz Afganistana. 20-letni Zajnulah je dejal, da želijo delati, da bi lahko preživljali svoje starše. Dejal je, da je prispel v Turčijo, potem ko je tja 80 dni hodil peš.

26-letni Sejed Fahim Musavi je povedal, da je iz Kabula pobegnil pred mesecem dni, preden so ga zavzeli talibani. Bal se je, da bi ga ubili, saj je delal kot voznik za Američane in Turke.
Tudi on in njegova 22-letna žena Morsal sta, kot sta povedala, skozi Iran večinoma hodila.

Turčija je začasno ustavila vračanje prebežnikov v Afganistan, zato je okoli 7500 Afganistancev in Afganistank obtičalo v centrih za vračanje.

Sassoli Janši: Slovenija ne more narekovati politike EU-ja