Kako bodo ukrepali ravnatelji, če zaposleni ne bodo imeli PCT-ja?

Učitelji in vzgojitelji morajo izpolnjevati enega izmed PCT-pogojev; če niso preboleli covida-19 in niso cepljeni, se bodo enkrat na teden testirali na stroške države. Neupravičena odklonitev testiranja pa pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, je zapisano v okrožnici, ki so jo prejeli danes pozno popoldne na šolah, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar.

Še v ponedeljek so se namreč ravnatelji po sestanku s predstavniki šolskega ministrstva spraševali, kako lahko sploh ukrepajo, če zaposleni ne bo izpolnjeval pogoja PCT. Ministrstvo jim zdaj sporoča, da lahko delodajalec uvede disciplinski postopek, izda pisno opozorilo pred odpovedjo, začne postopek odpovedi in jih v skrajnem primeru lahko odpusti.

Enak pristop velja tudi za nošenje mask za zaposlene, takrat ko je to predpisano. Vzgojitelji bodo lahko pri delu z otroki brez maske, za učitelje bo ta obvezna.

Se pa učencem, ki so šoloobvezni, po poročanju TV Slovenije ne sme prepovedati sodelovanja pri pouku, če ne nosijo mask, takrat ko je to potrebno, a kljub temu bo šola take primere predala šolskemu inšpektoratu.

Otroci se vračajo v vrtce in šole. Foto: BoBo
Otroci se vračajo v vrtce in šole. Foto: BoBo
Sorodna novica Opozicija bo z interpelacijo Simone Kustec počakala, dokler ministrica ne bo okrevala

Samotestiranje za starejše učence in dijake

Pravila, ki naj bi od 1. septembra veljala v šolah, se sicer iz dneva v dan spreminjajo. Trenutno velja, da bo pouk potekal po modelu B, kar pomeni, da bodo v šolo prišli vsi osnovnošolci in dijaki, izvajati bo treba osnovne higienske ukrepe, kot so razkuževanje, zračenje, medsebojna razdalja, nošenje maske.

Za učence prvih treh razredov osnovne šole drugih omejitev ne bo, le masko bodo morali nositi v skupnih šolskih prostorih, na primer na hodniku. Bodo pa maske tudi v učilnicah obvezne za osnovnošolce, starejše od 12 let, in dijake. Pri pouku športa jim maske ne bo treba nositi.

Najstarejšim šolarjem, torej učencem 7., 8. ali 9. razreda osnovne šole, se od 1. septembra priporoča samotestiranje doma enkrat na teden. Prav tako dijakom, teste bodo prevzeli v lekarni, največ pet na mesec.

Kako znova v šolo?
Brezplačen vrtec za drugega in naslednje otroke

Od 1. septembra bo znova brezplačen vrtec za drugega otroka, ki je v vrtcu z bratom ali sestro, bodo pa starši po novem oproščeni plačila za vrtec tudi za tretjega in vse naslednje otroke, ne glede na to, ali bodo ti v vrtcu s sorojenci.

Če lahko starši vstopajo v vrtec brez pogoja PCT, pa to ne velja za tiste, ki svoje otroke uvajajo v igralnici. Pogoj za sodelovanje pri tem je, da so starši cepljeni, preboleli ali imajo negativni izvid testa.