Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Foto: MIZŠ
Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Foto: MIZŠ

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v poslanici nagovorila vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, učence in učenke, dijake in dijakinje ter starše. Novo šolsko leto se po njenih navedbah začenja po modelu B in ob upoštevanju vseh strokovno predpisanih ukrepov za obvladovanje in zajezitev novega koronavirusa.

V prvi razred bo v sredo vstopilo 21.198 šolarjev in šolark. Nekaj manj je novih dijakov in dijakinj v programih nižjega poklicnega, srednjega poklicnega, srednjega strokovnega in gimnazijskega izobraževanja. "Dobrodošle vse druge generacije šolajočih, ki boste v novem šolskem letu stopili na stopničko enega razreda znanja višje. Želim vam, da se boste v šoli naučili veliko novega ter da se boste v njej dobro počutili," je poudarila in jim zaželela, da bi spoštovali svoje učitelje, ki prenašajo svoje znanje na njih. Pozvala jih je tudi k spoštovanju staršev, starih staršev in ostalih "navijačev", ki jih podpirajo pri pridobivanju novega znanja.

Zanimivo, znanja polno in zdravo novo šolsko leto vam želim, bodite odgovorni ter spoštljivi do sebe in do drugih, dragi naši šolarke in šolarji!

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje

Učence je še spomnila, naj ne pozabijo na vrline in pravila varnosti. Pri čemer je poudarila tri točke. Najprej varnost v cestnem prometu, nato varnost do lastnega zdravja in zdravja drugih. "V šolo pridite le, če ste zdravi. Z odgovornostjo in skrbjo spoštujte predpisana zdravstveno higienska navodila," je zapisala. Pod tretjo točko pa je navedla, da varnost pomeni tudi "vrednoto predvidljivega, umirjenega, spoštljivega odnosa do lastnega znanja in s tem do sebe in drugih. Samo vsi skupaj, s potrpežljivim, strpnim ravnanjem in medsebojnim razumevanjem ter pomočjo bomo zagotovili pridobivanje znanja na najboljši možni način in v prostorih šol".

Učiteljem in učiteljicam in vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju se je zahvalila, da so poskrbeli, da je in da bo učenje teklo nemoteno. "Naša skupna odgovornost je, da razumemo in da naredimo vse, da otrokom in mladim zagotovimo varno učno okolje, v katerem bodo lahko pridobivali znanja in razvijali svoje potenciale," je zapisala in dodala, da za odprte šole lahko največ naredimo sami.

Kot je poudarila, imamo v primerjavi z lanskim letom letos na voljo cepljenje, testiranje "in močno željo, da ostanemo zdravi". "Pazite drug na drugega, pomagajmo si in se spodbujajm‒ ‒ v dobrih in malo manj dobrih dnevih, od začetka pa vse do konca še enega novega šolskega leta," je zaključila.

Inšpektorat bo lahko šoli odredil pouk na daljavo

Pristojni inšpektorat bo lahko skladno z v torek sprejetim sklepom ministrstva za izobraževanje odredil izvajanje izobraževanja na daljavo za izobraževalni zavod, ki ne bi izpolnjeval predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Sklep stopa v veljavo na prvi šolski dan v sredo. Ministrstvo napoveduje ničelno toleranco do neupoštevanja predpisanih ukrepov.

Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo morali v novem šolskem letu pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela upoštevati trenutne epidemiološke razmere in izvajati ukrepe, skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so v sporočilu za javnost opomnili na ministrstvu. Pojasnili so še, da pristojne inšpekcijske službe prednostno preverjajo izpolnjevanja predpisanih ukrepov.

Antropolog Dan Podjed pred začetkom šolskega leta

Pahor v poslanici: Storiti je treba vse za varen pouk

Predsednik republike Borut Pahor. Foto: EPA
Predsednik republike Borut Pahor. Foto: EPA
Sorodna novica Policija opozarja ‒ vozniki naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol

Predsednik republike Borut Pahor je v poslanici pred začetkom šolskega leta poudaril, da moramo vsi storiti vse, kar je mogoče, da bo pouk v šolah varno potekal celo šolsko leto. "Prosim, pazite nase in drug na drugega," je nagovoril šolarje. Kot je spomnil predsednik, letošnja poslanica ni čisto običajna, saj tudi razmere zaradi še vedno prisotnega novega koronavirusa niso običajne.

"Virusa nismo uspeli omejiti do te mere, da bi z njim lahko normalno živeli, še vedno so potrebni posebni ukrepi. Sem pa iskreno zelo vesel, da kljub temu odpiramo šolska vrata in bo pouk potekal v učilnicah," je navedel v poslanici, ki so jo objavili na družbenih omrežjih. Ob tem je dodal, da je cilj, da bo pouk v šolah varno potekal celo šolsko leto, "cilj strateškega pomena".
Zahvalil se je vsem, staršem, učiteljem in mladim, ki k temu tako vestno pripomorejo.

Šolarje pa je še posebej prosil, naj pazijo nase in drug na drugega. "Za velike radovednosti in majhne porednosti pa se boste že znašli, kajne?," je pripomnil predsednik, pokazal narisanega velikega smeška in vsem zaželel srečno.

Poslanice šolarjem in dijakom
Slabše duševno zdravje otrok