Ekipa filma Dune na festivalu v Benetkah. Foto: EPA
Ekipa filma Dune na festivalu v Benetkah. Foto: EPA
Sorodna novica Benetke: deset najtežje pričakovanih filmov

Nova različica knjige Dune je točno tako spektakularna, kot so se nadejali tudi najbolj zahtevni filmoljubi. Celovečerec krasi obilje sijajno oblikovanih lokacij, tehnoloških domislic, vizualnih rešitev, na čelu pa so brezhibni igralski performansi zvezdniške ekipe z imeni, kot so Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Dave Bautista, Stellan Skarsgaard. Dune je povsem upravičil sloves največjega filmskega dogodka letošnjega leta.

Je sploh dobra ideja v življenje spraviti svoje najbolj dragocene sanje?
Kanadski režiser Denis Villeneuve je pogovor z novinarji začel z nekaj besedami o tem, kaj ga je že kot fanta navdušilo pri knjigi Franka Herberta.

"Ko sem kot mlad fant bral knjigo, me je prevzelo Paulovo potovanje v zgodbi. Način, kako najde svojo identiteto, udobje v tuji kulturi, pa njegov odnos z naravo ter občutek melanholije in osamljenosti, s katerima se je spopadal. Tudi vidik teže dediščine na njegovih ramenih je nekaj, kar se me je globoko dotaknilo."

53-letni režiser se je filma lotil takoj po končanju snemanja Iztrebljevalca 2049. A nekoliko presenetljivo njegov prvi sodelavec ni bil nihče iz igralske ekipe, temveč skladatelj, sloviti Hans Zimmer.

"Po snemanju Iztrebljevalca mi je rekel, da je ta film njegov veliki sen. Celo tako velik, da nikoli ni gledal prejšnjih priredb. Hotel je ostati devičnik, saj je upal, da bo nekega dne dobil priložnost za delo na filmu. Nekega večera sva se spraševala, ali je sploh dobra ideja v življenje spraviti svoje najstarejše, najbolj dragocene sanje. Nisva bila prepričana, kakšen je odgovor. Preprosto sva se spravila k delu."

Foto: Založba Sanje
Foto: Založba Sanje

Herbertova knjiga je postala prerokba o 21. stoletju
Izvirna knjiga načne vrsto družbenih tem in v filmu je ta politična razsežnost še toliko bolj očitna. "Ko je Frank Herbert pisal knjigo, je poskušal ustvariti nekakšen portret 20. stoletja, vendar pa je s časom vse bolj postajala prerokba o tem, kaj se bo dogajalo v enaindvajsetem. Žal je knjiga danes veliko bolj relevantna kot v času pisanja. Tu je zmes religije in politike, pa nevarnost mesijanskih figur, vpliv kolonializma, okoljska problematika. Žal mi je, da je tako, a knjiga več pove o današnjem svetu kot pa o tistem, v katerem je pisal Herbert."

Villeneuve se je ob tem opredelil kot eden tistih, ki menijo, da je še posebej glede okoljske problematike treba ukrepati odločneje. "Čas je, da se razjezimo. Prihodnje generacije bodo sodile naša dejanja. Čas je, da si prizadevamo za spremembe. Še vedno imam upanje, a čas je za dejanja. Tak problem imamo tudi pri nas, v Kanadi. O okolju se preprosto ne govori. To bi morala biti prednostna naloga, pa o tem pred volitvami sploh ne govorijo. Okolje je za politike le eden izmed mnogo problemov. Za preživetje gre, in to je tudi glavna tema Herbertove knjige."

Timothée Chalamet in Denis Villeneuve na petkovi premieri. Foto: EPA
Timothée Chalamet in Denis Villeneuve na petkovi premieri. Foto: EPA

Največji izziv: lasje Timothéeja Chalameta
In kaj je bil največji izziv pri snemanju tega produkcijsko zahtevnega filma? "Obvladati Timothéejeve lase," se je pošalil režiser. "Ta stvar je živa. In moral sem jo režirati."

Imam ogromno spoštovanja do Kylovega performansa in obožujem njegovo različico lika. Film sem si ogledal dva meseca, preden smo začeli snemanje. Imel sem srečo, da sem pred tem delal že na drugih projektih, ki so že doživeli več priredb z odličnimi igralci. Do vseh imam ogromno spoštovanje. A ko te Denis Villeneuve pokliče, da z njim posnameš film na njegov način, na vse to pozabiš, poskušaš predvsem biti čim bolj ponižen in zvest izvirnemu delu.

Timothée Chalamet

Nato je vendarle nadaljeval v resnejšem tonu. "Težava je, ker je knjiga tako bogata. Njena moč je v detajlih. Največji izziv je zato bil najti ravnotežje med dejstvom, da nekateri gledalci sploh ne poznajo izvirne knjige, a bodo vseeno morali slediti filmu, ne da bi jih obsipavali s pretiranimi podrobnostmi. Pri tem pa je treba uporabiti filmska sredstva, kolikor je le mogoče."

Lynchev film Chalametu ni dal navdiha
Lik Paula Atreidesa nam je v preteklosti že dal eno ikonično vlogo, in sicer tisto Kyla McLachlana iz Lynchevega filma iz leta 1984. Na MMC-jevo vprašanje, ali je Chalamet tudi sam našel kaj navdih pri njegovem performansu, je igralec povedal, da ne. "Imam ogromno spoštovanja do Kylovega performansa in obožujem njegovo različico lika. Film sem si ogledal dva meseca, preden smo začeli snemanje. Imel sem srečo, da sem pred tem delal že na drugih projektih, ki so že doživeli več priredb z odličnimi igralci. Do vseh imam ogromno spoštovanje. A ko te Denis Villeneuve pokliče, da z njim posnameš film na njegov način, na vse to pozabiš, poskušaš predvsem biti čim bolj ponižen in zvest izvirnemu delu."

Ena izmed novinark je Timotheeja Chalameta zbodla, naj tudi v živo demonstrira posebno hojo po pesku, kakršno prikaže v filmu, da bi se izognil puščavskim črvom. A igralec ni ugriznil v vabo. "Bojim se, da če bi to uprizoril zdajle, bi bila hoja v ritmu in to dvorano bi naenkrat pogoltnili velikanski peščeni črvi," se je pošalil mladi igralec.

Bardem: Dune je korak v pravo smer proti boljšemu svetu
Igralec, ki se je najbolj identificiral s svojim likom na platnu, pa je Javier Bardem, ki v filmu igra enega od vodij fremenskega plemena. Španski igralec je namreč tudi sam okoljski aktivist, ki ga skrbi za prihodnost našega planeta.

"Mislim, da je bil Herbert pri pisanju pred svojim časom. Zelo ga je skrbelo, v katero smer gre naš planet. Skrbela ga je možnost planeta, da nas vse ohranja pri dobrem zdravju v okviru svojih meja. Danes se ukvarjamo prav s temi temami, kar je grozljivo. Na vladah in velikih korporacijah leži odgovornost, da naredimo velik korak naprej in spremenimo razmišljanje o tem, kako živimo na tem svetu. To vključuje spremembo življenjskega sloga vseh nas. Sliši se grozljivo, ampak izbire ni. Moj lik v filmu razmišlja na enak način. Bori se v korist okoljskega vidika svojega planeta. Pomembno je, da film, kakršen je Dune, pove to plat zgodbe, kajti tudi to je en korak v pravo smer."

Izid drugega dela še vedno visi v zraku.

Denis Villeneuve je v preteklih tednih začel govoriti o tem, da naj bi Dune poleg drugega dela utegnil dobiti še tretjega. A v resnici je tudi usoda morebitnega nadaljevanja negotova, saj je začetek produkcije odvisen od uspeha na blagajni. Prav zato se režiser glede časovnice snemanja novega filma ni želel opredeliti.

Prizor iz filma Dune. Foto: IMDb
Prizor iz filma Dune. Foto: IMDb

"V tem trenutku vem le to, da sta podjetji Warner in Legendary ponosni na film, in skupaj si prizadevamo, da bi tudi drugi del prinesli na veliko platno. Bomo videli. Jasno je, da živimo v težkih časih. Vsi se strinjamo, da mora biti varnost na prvem mestu. Če se ljudje v kinu počutijo dobro in ga prepoznajo kot varno okolje, potem jih vabim, da si film ogledajo na velikem platnu. Dune je sanjan, oblikovan in posnet za največje platno, kakršen je IMAX. To je zelo fizična izkušnja. Poskušali smo posneti film, ki bi gledalce čim bolj potopil v dogajanje. Zame je filmsko platno del jezika tega filma."

Film Dune bo v redno distribucijo pri nas vstopil 21. oktobra.