Matjaž Kek in njegovi varovanci so pred morda ključno tekmo v teh kvalifikacijah. Slovenija na uvodnih petih srečanjih ni dosegla niti enega zadetka v drugem polčasu! Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek in njegovi varovanci so pred morda ključno tekmo v teh kvalifikacijah. Slovenija na uvodnih petih srečanjih ni dosegla niti enega zadetka v drugem polčasu! Foto: www.alesfevzer.com

V šestem krogu kvalifikacij za SP 2022 gre že pošteno zares. V Dalmaciji, kjer se je v ponedeljek popoldne ogrelo do 28 stopinj Celzija, ne bo vroče samo čez dan, ampak tudi od 20.45 dalje, ko bo francoski sodnik Clement Turpin dal znak za začetek tekme. Slovenija bi namreč s porazom proti Hrvaški in ob pričakovani domači zmagi Rusije nad Malto za šest točk zaostala za vodilnima moštvoma v skupini H, kar bi bilo na zadnjih štirih tekmah težko nadomestiti.

"Dobro se zavedamo težkega gostovanja, a se veselimo tekme v pravem vzdušju. Poljud bo dodobra poln, pred nami pa je velik izziv. Vemo, kdo je favorit na tej tekmi, a kot športniki pričakujemo pozitiven izid in smo zelo motivirani, da to dosežemo. Ne moremo priti sem, dvigniti roke v zrak in se vnaprej predati. Dejstvo pa je, da je Hrvaška zame bila in je prvi favorit skupine, ki je težka in izenačena, kot sem napovedal že ob žrebu. To je tretja tekma v nizu, ni lahko, toda moramo biti odločni, pogumni, osredotočeni in disciplinirani, da bi se razpletlo po naših željah. Jutrišnja tekma nima posebne povezave s tisto marčevsko v Ljubljani, zdaj je drugo obdobje, precej je tudi drugih igralcev," je na novinarski konferenci dejal Kek, ki bo v četrtek praznoval 60. rojstni dan.

Sorodna novica Sanjski začetek: v Stožicah padli svetovni podprvaki Hrvati

Kot je znano, je Slovenija konec marca v Stožicah na uvodu v kvalifikacije Hrvaško premagala z 1:0 (v 15. minuti je zadel Sandi Lovrić), kar je bila na desetem medsebojnem obračunu sploh prva zmaga slovenske reprezentance v tridesetletni zgodovini dvobojev s Hrvati.

Slovenski selektor je dodal, da se pri določenih igralcih pozna utrujenost, zaradi udarca je vprašljiv nastop Mihe Zajca, po izpuščeni tekmi proti Malti zaradi kartonov pa se v ekipo vrača Josip Iličić. "Zelo zadovoljen sem z odnosom fantov, seveda bodo še napake, toda moramo stremeti k temu, da smo na vsakem treningu boljši, odločnejši, bolj osredotočeni in samozavestni. Ne vem, zakaj ne bi bili, ker smo tretji v skupini za Rusijo in Hrvaško. Da, igramo proti favoritu, ampak to je lahko samo izziv in spodbuda. Jasno je, da bomo morali razmišljati o agresiji, drugi žogi, organiziranosti, zanimati pa nas mora tudi gol. Če ne bomo dali njihove zadnje vrste pod pritisk, potem bo težava. Sem pa prepričan, da tudi Hrvati malo razmišljajo o nas."

Kek je pohvalil novo zelenico na splitskem stadionu in pripomnil, da je veliko boljša kot tista v Stožicah.

Oblak: V določenih trenutkih tekme smo preveč nervozni

Oblak: Včasih smo preveč živčni

Spregovoril je tudi Jan Oblak, ki je poleti mesec dni preživel v Splitu pri soigralcu iz madridskega Atletica Ivu Grbiću, na Poljud pa ga vežejo lepi spomini iz otroštva, saj je bil za Bežigradom to drugi večji stadion, na katerem je bil: "Želja je, da odigramo super in da na zelenici pokažemo kakovost, ki jo je treba pokazati na takšni tekmi. Biti moramo borbeni, požrtvovalni in samozavestni. Naredili bomo vse, da bomo iz Splita odnesli pozitiven izid. Hrvaška reprezentanca ima top igralce, ki so navajeni na zgoščen ritem tekem, tako da tega, da smo mi dve tekmi zapored igrali doma, oni pa dve v gosteh, ne štejem za našo prednost. Nasprotno, navajenost na igranje vsake tri dni je manjša prednost za Hrvate."

Dodal je še: "Kar se tiče igre, proti Slovaški ni bilo slabo, proti Malti pa slabša igra, a boljši izid. V določenih trenutkih se pokaže nekaj živčnosti in se zato morda zdi, da nam manjka samozavest, toda ta pride z dobrimi igrami in izidi. Po zmagi nad Malto verjamem, da bo jutri na Poljudu vsak od naših igralcev vstopil v igro z veliko samozavestjo."

Četverica pri Hrvaški in Sloveniji s polno septembrsko minutažo

Hrvaški selektor Zlatko Dalić v ekipi napoveduje določene spremembe. Poudaril je, da bo moral razmišljati o tem, potem ko so obe dozdajšnji septembrski tekmi v celoti odigrali Josip Juranović, Dejan Lovren, Borna Sosa in Marcelo Brozović, le nekaj minut manj je bil na zelenici Mateo Kovačić, tudi Nikola Vlašić pa čuti utrujenost. Zaradi poškodbe adduktorja manjka kapetan Luka Modrić.

Dalić: V torek nas verjetno čaka najtežja tekma

V slovenski reprezentanci so bili vseh 180 minut na obeh prejšnjih tekmah na zelenici Jan Oblak, Jure Balkovec, Miha Mevlja in Petar Stojanović. Veliko so igrali tudi Sandi Lovrić, Benjamin Šeško (oba po 154 minut) in Jan Mlakar (118).

Slovenski nogometaši so edino tekmo na stadionu Poljud do zdaj odigrali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998. 2. aprila 1997 so z remijem 3:3 osvojili edino točko med neuspešnim lovom za uvrstitev v Francijo. Nekaj spominov na tisti dvoboj lahko obudite v spodnjem videu.

Iz TV-arhiva: Kako je Primož Gliha po hat-tricku v Splitu rezal torto

Primož Gliha: Zabiti tri gole Hrvatom sredi Splita je res velika stvar

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H, 6. krog

Torek ob 20.45:
HRVAŠKA - SLOVENIJA

SLOVAŠKA - CIPER

RUSIJA - MALTA

Lestvica:                             
RUSIJA           5  3 1 1 8:4 10 točk 
HRVAŠKA          5  3 1 1 5:1 10      
SLOVENIJA        5  2 1 2 4:4  7      
SLOVAŠKA         5  1 3 1 5:5  6      
MALTA            5  1 1 3 6:9  4      
CIPER            5  1 1 3 1:6  4