Veselje Sandija Lovrića, ki je svoj zadetek najprej proslavil s podajalcem Andražem Šporarjem. Foto: Reuters
Veselje Sandija Lovrića, ki je svoj zadetek najprej proslavil s podajalcem Andražem Šporarjem. Foto: Reuters

Slovenska izbrana vrsta je sanjsko začela kvalifikacije za mundial v Katarju. Svoje delo na zelenici je opravila z odliko, dosegla je želeni zadetek, v obrambi pa so varovanci Matjaža Keka odigrali zbrano, čvrsto in organizirano.

Hrvati so na vse načine iskali pot do gola, a zaman. Še tedaj, ko jim je uspelo prebiti slovensko obrambo, jim je veselje vsakič znova preprečil vratar Jan Oblak, ki je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Zmaga je končno tu!

Slovenska nogometna reprezentanca se je s hrvaško izbrano vrsto v vsej zgodovini pomerila desetič - in prvič zmagala! Hrvaška je šestkrat slavila, tri tekme so se končale brez zmagovalca.

Vlašić zatresel levo vratnico
Srečanje v Stožicah so bolje začeli Hrvati, ki so hitro nekajkrat nevarno pritisnili na vrata Jana Oblaka. Že v 7. minuti je Andrej Kramarić z roba kazenskega prostora z desnico žogo poslal mimo leve vratarjeve vratnice, to je le nekaj minut pozneje zadel Nikola Vlašić. 23-letnik iz Splita se je lepo otresel svojega čuvaja na levi strani, prodrl proti vratom in sprožil iz mrtvega kota. Oblaka je žoga zadela v levo roko in se od oddaljene vratnice odbila v igralno polje.

Lovrić je takole v 15. minuti odločil srečanje. Foto: Reuters
Lovrić je takole v 15. minuti odločil srečanje. Foto: Reuters

Lovrić zadel za vodstvo 1:0
Slovenci v uvodnih minutah s polizdelanimi akcijami niso pretirano zagrozili hrvaški obrambi, so pa žogo bliskovito selili iz obrambe v napad. V 15. minuti jim je s prvim pravim strelom na tekmi uspelo tudi povesti. Po hitri akciji in dobrem kombiniranju Josipa Ilićića in Andraža Šporarja je z roba kazenskega prostora z nizkim diagonalnim strelom zadel Sandi Lovrić. Lep zadetek za 1:0, ki je presekal pritisk hrvaške izbrane vrste. Slovenija je še naprej napadala, v 21. minuti je po predložku iz kota zapretil še Jaka Bijol, njegov strel je blokiral Domagoj Vida in preprečil dvojno slovensko vodstvo.

Do odmora brez sprememb
Hrvati so do konca prvega polčasa iskali izenačujoči zadetek, nekajkrat so bili nevarni, a vsakič se jim je zalomilo pri zaključni podaji. Drugim poskusom je bila slovenska obramba, na čelu z opreznim Oblakom, kos. Pester je bil tudi zaključek polčasa. Najprej je iz protinapada zapretil Iličić, ki si je ob Borni Barišiću lepo pripravil strel, a z levico z roba kazenskega prostora meril previsoko, zadnjo priložnost prvega dela pa je na drugi strani igrišča zapravil Vida. Prosti strel na desni strani po prekršku Jureta Balkovca je izvedel Luka Modrić. Vezist madridskega Reala je v vratarjevem prostoru s predložkom našel Vido, ki pa mu z glavo ni uspelo premagati dobro postavljenega Oblaka.

(foto: www.alesfevzer.com)

Hrvaško pletenje mreže ni obrodilo sadov
Hrvati so v drugem polčasu vajeti igre vzeli v svoje noge. Ves čas so pletli mrežo okrog slovenskega kazenskega prostora, a dobro postavljene obrambe jim nikakor ni uspelo prebiti. V 55. minuti je z dobrih 20 metrov poskusil rezervist Mislav Oršić, ki je ob polčasu zamenjal Barišića, a je bil strel prešibak za Oblaka, po dobri uri igre je iz mrtvega kota poskusil še Ivan Perišić, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Slovenije.

Hrvaškemu superzvezdniku Luki Modriću s soigralci ni uspelo premagati Jana Oblaka. Ta je odločno poveljeval svojim soigralcem v obrambi, ubranil je tri hrvaške strele, še večkrat je posredoval ob nevarnih podajah in predložkih v kazenski prostor. Foto: Reuters
Hrvaškemu superzvezdniku Luki Modriću s soigralci ni uspelo premagati Jana Oblaka. Ta je odločno poveljeval svojim soigralcem v obrambi, ubranil je tri hrvaške strele, še večkrat je posredoval ob nevarnih podajah in predložkih v kazenski prostor. Foto: Reuters

Slovenci grozili iz protinapadov
Ta je na svoje priložnosti čakala iz protinapada, v enem izmed njih je Šporar z desne strani sprožil iz obrata, žoga se je rahlo odbila od branilca Dejana Lovrena in skoraj pretentala gostujočega vratarja Dominika Livakovića. V 78. minuti so si Hrvati privoščili napako na sredini igrišča, proti vratom je krenil rezervist Blaž Kramer in poskusil z razdalje, a žogo poslal naravnost v vratarja zagrebškega Dinama.

Izjemna igra v obrambi prinesla tri točke
V sami končnici obračuna so Hrvati še zadnjič pritisnili na slovenska vrata. Branilci so bili pod hudim pritiskom, na vse kriplje so si prizadevali ohraniti minimalno prednost, to jim je tudi uspelo. Z drsečimi starti so onemogočali hrvaške napade, z bloki so preprečevali morebitne zadetke. Še najbolj vroče je bilo v sodnikovem dodatku, ko sta proti vratom sprožila rezervista Ante Budimir in Mario Pašalić, vendar je zmaga ostala v Stožicah.

Slovenci na uvodu kvalifikacij za SP premagali Hrvate

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H

SLOVENIJA − HRVAŠKA 1:0 (1:0)
Lovrić 15.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Blažič, Mevlja, Balkovec, Bijol (69./Vetrih), Lovrić (87./Bajrić), Kurtić, Iličić (87./Skubic), Šporar (69./Kramer), Bohar (64./Črnigoj).

Hrvaška: Livaković, Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić (46./Oršić), Brozović, Kovačić (82./Pašalić), Kramarić (64./Brekalo), Modrić, Vlašić (69./Budimir), Perišić.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

CIPER − SLOVAŠKA 0:0

MALTA − RUSIJA 1:3 (0:2)
Mbong 56.; Dzjuba 23., Fernandes 35., Soboljev 90.


Skupina A:
PORTUGALSKA - AZERBAJDŽAN 1:0 (1:0)
Medvedjev 36./ag

SRBIJA - IRSKA 3:2 (1:1)
Vlahović 40., Mitrović 69., 75.; Browne 18., Collins 86.


Skupina D:
FINSKA - BiH 2:2 (0:0)
Pukki 58., 77.; Pjanić 55., Stevanović 84.

FRANCIJA - UKRAJINA 1:1 (1:0)
Griezmann 19.; Kimpembe 57./ag


Skupina E:
ESTONIJA - ČEŠKA 2:6 (1:4)
Sappinen 12., Anier 86.; Schik 18., Barak 27., Souček 32., 43., 48., Jankto 56.

BELGIJA - WALES 3:1 (2:1)
De Bruyne 22., T. Hazard 28., Lukaku 73.; Wilson 10.


Skupina G:
TURČIJA - NIZOZEMSKA 4:2 (2:0)
Yilmaz 15., 34., 81., Calhanoglu 46.; Klaasen 75., de Jong 76.

GIBRALTAR - NORVEŠKA 0:3 (0:2)
Sorloth 43., Thorstvedt 45., Svensson 57.

LATVIJA - ČRNA GORA 1:2 (1:1)
Ikaunieks 40.; Jovetić 41., 83.