Lara Prašnikar je bogate izkušnje iz Bundeslige unovčila tudi v Estoniji. Njen drugi zadetek na začetku drugega polčasa je bil prava mojstrovina. Igralka Eintrachta iz Frankfurta je dosegla že 26 golov na 39 tekmah v izbrani vrsti. Foto: www.alesfevzer.com
Lara Prašnikar je bogate izkušnje iz Bundeslige unovčila tudi v Estoniji. Njen drugi zadetek na začetku drugega polčasa je bil prava mojstrovina. Igralka Eintrachta iz Frankfurta je dosegla že 26 golov na 39 tekmah v izbrani vrsti. Foto: www.alesfevzer.com

V septembrskem ciklu bodo Slovenke igrale še v torek, ko bodo ob 21.00 v Murski Soboti gostile Francijo, ki je na uvodni tekmi v gosteh z 10:0 premagala Grčijo.

Izjemna predstava Lare Prašnikar
Slovenke so status favoritinj hitro potrdile. Prvi zadetek je v 21. minuti dosegla Lara Prašnikar, deset minut zatem pa je Lana Golob po podaji iz kota z desnico povišala na 0:2.

Slovenke so v enakem ritmu nadaljevale tudi v drugem polčasu, saj je že v 48. minuti izjemen zadetek dosegla Prašnikar. Prodrla je po levi strani in se odločila za strel z roba kazenskega prostora z levico, mojstrsko je poslala žogo tik ob vratnici v mrežo. Končni izid je postavila Sara Agrež v 54. minuti.

Cilj vsaj drugo mesto in dodatne kvalifikacije
Selektor Jarc je v zadnjem delu igre nekoliko osvežil postavo, Slovenija pa je kljub temu brez težav ubranila visoko vodstvo in tekmo končala tudi brez prejetega zadetka.

"Punce so odigrale pametno in disciplinirano. Bilo je malce premalo zbranosti v zaključku akcij, a globalno gledano dobro. Naredili smo dobro popotnico za naslednjo tekmo kvalifikacij," je tekmo ocenil selektor Jarc.

"Merimo na vsaj 2. mesto v tej kvalifikacijski skupini in uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Tega smo sposobne. Se pa tudi zavedamo, da je za nas vsaka tekma zahtevna in težka. V zadnjih kvalifikacijah za EP 2021 pa smo dobile tudi pomembno lekcijo: dobile smo samozavest, da smo dovolj dobre ne glede na to, proti komu igramo," je povedala Dominika Čonč. Vezistka se je letos iz Italije preselila v Španijo v dres Valencie.

Francija v vlogi favorita
V skupini I so ob Sloveniji, Franciji in Estoniji še Wales, Grčija in Kazahstan. Francija je do zdaj igrala na štirih svetovnih prvenstvih, najvišje pa je bila leta 2011 – četrta. Francozinje se lahko pohvalijo tudi s tem, da so bile trikrat v četrtfinalu evropskega prvenstva.

V evropskih kvalifikacijah sicer igra 51 reprezentanc v devetih skupinah. Evropa bo dala 11 neposrednih potnic na SP, ki bo v devetih mestih in na desetih stadionih v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Prvič v zgodovini bo na mundialu igralo 32 reprezentanc
Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP-ju 2023.

Prvič v zgodovini SP-ja bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.


Kvalifikacije za SP 2023 (Ž), 1. krog, Parnu:
ESTONIJA - SLOVENIJA 0:4 (0:2)
Prašnikar 21., 48., Golob 31., Agrež 54.

Slovenija: Meršnik, Golob, Agrež (73./Kos), Korošec (60./Makovec), Erman, Zver (65./Milović), Čonč, Prašnikar, Kolbl (73./Predanič), Eržen, Begić (60./Rogan).

GRČIJA - FRANCIJA 0:10 (0:7)
WALES - KAZAHSTAN 6:0 (2:0)


2. krog, torek ob 21.00 (Murska Sobota)
SLOVENIJA - FRANCIJA
ESTONIJA - WALES
GRČIJA - KAZAHSTAN