V Tivoliju so otroci spoznavali značilnosti različnih športov. Foto: BoBo
V Tivoliju so otroci spoznavali značilnosti različnih športov. Foto: BoBo

Pestro dogajanje v osrednjem ljubljanskem parku se je začelo dopoldne, ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport in Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta pripravila predstavitev športnih panog, pri katerih so lahko številni otroci iz vse Slovenije spoznavali značilnosti posameznih športov in se tudi sami preizkusili v njih.

Poleg teh predstavitev pa so na fakulteti za šport v okviru programa Slofit organizirali meritve, zdravstveni dom Ljubljana pa je obiskovalce ozaveščal o zdravem načinu življenja.

"To je praznik ne le športa, ampak celotne družbe in tudi praznik zdravja. V vseh mogočih pogledih, ne le kot telesna dejavnost, ampak kot zdrav odnos do drugih, enakost, spoštovanje. Vidimo, kako zelo danes diha Slovenija s praznikom, vsi okrog nas se gibajo, družijo. In to je tisto, kar je največja moč športa poleg vrhunskih rezultatov naših športnikov. Vesela sem, da bomo danes delovno nadaljevali dan s športno-političnim dialogom in da bomo sprejeli slovensko zavezo, da bomo naredili vse za športno dejavnost," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Proslava ob dnevu slovenskega športa, posnetek z Bleda
Dan slovenskega športa privabil številne obiskovalce

V Tivoliju navdušena tudi evropska komisarka
Dogajanje je s pohvalami spremljala tudi gostja, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel: "To je izjemno lep zgled. Vaš praznik športa in zdravja vpliva v družbi kot povezovalec generacij. Danes sovpadata teden športa in vaš dan športa. Zato še bolj poudarjamo, bodite dejavni, ker gre za nas, za našo družbo in naše zdravje."

"Vrhunski športni dosežki na elitnih tekmovanjih tako v kolektivnih kot posameznih športih, ki nas navdajajo s ponosom tudi v teh dneh, so dokaz, da doseganje vrhunskih rezultatov ni privilegij močnih držav ali številčno velikih narodov, temveč izraz življenjske filozofije in odločenosti," je ob dnevu športa zapisal predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Milić: Najlepša mladost je na športnih igriščih

Cerar: Šport nas preprosto uči vsakdanjih humanih navad
Na ploščadi pred predsedniško palačo so odprli razstavo ob dnevu slovenskega športa, na slovesnosti je zbrane nagovoril Miroslav Cerar, zlati slovenski olimpionik in vodja slovenske olimpijske reprezentance v Tokiu. V Ljubljani je potekal še predsedniški tek.

Cerar je v nagovoru orisal pomen praznika – da nas opomni in poziva k telesni vsestranski dejavnosti in h gibanju, v katerem pridobivamo osnovne spretnosti, moč in vzdržljivost, ki so v vsakdanjem življenju zelo pomembne. Po njegovih besedah nas dan slovenskega športa spodbuja, da se ukvarjamo s telesno kulturo in tako ohranjamo zdravje ter se kot posamezniki in skupnost izpopolnjujemo. Olimpionik Cerar je v nagovoru posebej poudaril pomen kolegialnosti, medsebojne pomoči in spoštovanja med športniki. "Šport nas preprosto uči vsakdanjih humanih navad," je dejal Cerar in dodal, da moramo biti ponosni na naše dosežke in dosežke naših športnic in športnikov, tako sedanje kot tudi pretekle.

Pestro dogajanje v Tivoliju ob dnevu športa

Pestro dogajanje na Bledu
Osrednja prireditev je potekala na Bledu. Tam bodo do petka potekali osrednji športni dogodki v času predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije. Številne prireditve potekajo po vsej državi.

Na Bledu so dva dni zasedali državni generalni direktorji za šport Evropske unije oziroma njihovi namestniki. Velika večina je brez zadržkov podprla evropski model športa in izrazila podporo vseživljenjskemu udejstvovanju s športom, kar je še posebej pomembno v času epidemije covida-19, ki je pustila posledice tudi na tem področju. Govorili so tudi o morebitni spremembi resolucije Svetovne protidopinške agencije Wade. Po poročilu te organizacije pa so se odločili, da spremembe za zdaj niso potrebne.

Sorodna novica Pahor ob novem prazniku: Šport nas povezuje

Janša: Slovenija je športna velesila
Na Blejski promenadi pod Festivalno dvorano na Bledu je potekala državna proslava ob dnevu slovenskega športa. Ob tej priložnosti je bilo tudi uradno odprtje evropskega tedna športa, ki bo potekal do 30. septembra. Predsednik vlade Janez Janša je imel osrednji nagovor, spregovorili so tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spiros Kapralos, nekdanji kapetan grške vaterpolske reprezentance, ter Gabrovec in komisarka Marija Gabriel. Janša je v Vili Bled gostil tudi sprejem za slovenske olimpijce in paraolimpijce.

"Odločitev, da dan slovenskega športa praznujemo kot državni praznik, je velika posebnost v Evropi, ampak razumljiva glede na to, kaj Slovencem pomeni šport. To je praznik vseh, ki imamo šport radi," je dejal Janša.

Opozoril je, da "vrhunski dosežki ne pridejo čez noč". Ob tem je izpostavil velike uspehe slovenskih vrhunskih športnikov. "Uspešni smo bili skoraj v vseh športih, prav tako je nemogoče našteti vse, ki so bili uspešni, tu bi lahko stali do zgodnjega jutra, če bi se tega lotili. Zato je na današnji praznični dan na mestu zahvala vsem, ki so se borili za naše samostojne nacionalne barve, in tudi prejšnjim generacijam, ko so tekmovale za druge države. Slovenija je športna velesila, to kažejo podatki, dosežki v Tokiu pa so pravo darilo ob 30-letnici Slovenije. Šport ljudi ne deli, ampak združuje," je dejal.

Sašo Kočar, zmagovalec polovičnega ironmana

Zlati dan v Sydneyju
Dan slovenskega športa smo v Sloveniji kot državni praznik prvič zaznamovali 23. septembra lani z osrednjo prireditvijo na Trgu republike v Ljubljani. Poslanci državnega zbora so ga potrdili 18. junija lani. Na ta dan, 23. septembra 2000, so prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Foto Bobo