Osrednji dogodek je potekal v Ljubljani. Foto: BoBo
Osrednji dogodek je potekal v Ljubljani. Foto: BoBo
Komentar Gregorja Peternela o dnevu slovenskega športa

"Danes je državni praznik, s Trga republike pošiljamo vsem Slovencem lepe želje. Dan športa je pomemben za naše zdravje, posebej pomembno je to vidno v času pandemije novega koronavirusa. Gre tudi za veselje, za radost. Tisti, ki se s športom ukvarjamo rekreativno, vemo, da brez njega ne moremo," je v uvodu povedal Pahor.

"Drugi razlog za praznik so športni uspehi, ki krepijo ugled naše države in na neki način odpirajo vrata za našo domovino. Tretji razlog pa je povezanost. Med nami so v demokratični družbi razlike, ki jih skušamo premostiti, nam pa te tudi omogočajo, da smo živahna družba. Šport nas povezuje, na velikih tekmovanjih vsi pripadamo isti skupnosti, vihramo z isto zastavo," je dodal slovenski predsednik.

Čopa, Špika in Debevca tudi v zrelih letih še vedno združuje šport
Slovesnost ob prvem dnevu slovenskega športa

Še sedem držav ima podoben praznik
Slovenija se je pridružila sedmim državam, ki imajo praznik športa. To so še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska.

Dve zlati olimpijski medalji
23. september je bil izbran zaradi dogodkov na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000. Pred natanko 20 leti so se slovenski športniki namreč prvič veselili zlate olimpijske medalje, in to kar dveh. Najprej sta bila veslača Iztok Čop in Luka Špik najboljša v dvojnem dvojcu, le malo pozneje pa je strelec Rajmond Debevec slavil z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Trojica mož je pred 20 leti zasejala seme športnega praznika. Foto: www.alesfevzer.com
Trojica mož je pred 20 leti zasejala seme športnega praznika. Foto: www.alesfevzer.com

Veslaško regato na Bledu odnesel dež
Olimpijski komite Slovenije (OKS) je popoldne na Bledu v sodelovanju z veslaško in strelsko zvezo ter blejsko občino pripravil tudi posebno prireditev s Čopom, Špikom in Debevcem. Pridružili so se jim člani olimpijske odprave v Sydneyu in vrh slovenskega športa. Na prireditvi so sestavili štiri ekipe, ki so se pomerile v strelskem izzivu, veslaško regato pa je odnesel dež. Na dogodku so z videoposnetki in kratkimi pogovori obudili spomin na 23. september 2000.

To je hkrati tudi prvi dan evropskega tedna športa, ki v Sloveniji letos poteka že šestič, in sicer med 23. in 30. septembrom. Organizatorji želijo, da bi bilo v tem tednu aktivnih približno 200.000 udeležencev.

20 let od najbolj žlahtnega dne v zgodovini slovenskega športa
Zlati red za zasluge Atletski zvezi Slovenije

Borut Pahor je ob 100-letnici organiziranega delovanja atletike v Sloveniji kot množičnega in vrhunskega športa vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge Atletski zvezi Slovenije.

V uradu predsednika republike so spomnili na zgodovino atletike na Slovenskem in številne dosežke slovenskih atletov. Ob prejemu odlikovanja se je predsednik atletske zveze Roman Dobnikar zahvalil številnim generacijam, ki so skrbele za ugled atletike in njeno priljubljenost, tudi med gledalci. "Odlikovanja ne vidim le kot nagrado za preteklo delo, temveč tudi kot zavezo in motivacijo za prihodnost," je dodal.

Najstarejši živeči slovenski olimpijec Marko Račič, ki je 25. aprila praznoval 100. rojstni dan, mladim tudi v luči nedavne ugotovitve o upadu gibalne učinkovitosti otrok svetuje, naj se ukvarjajo s športom. Račič je leta 1948 nastopil na olimpijskih igrah v Londonu. V teku na 400 metrov je prišel do polfinala, tekel pa je tudi v štafeti 4 x 400 m.

Borut Pahor je predsedniku Atletske zveze Slovenije Romanu Dobnikarju izročil zlati red za zasluge. Foto: www.alesfevzer.com
Borut Pahor je predsedniku Atletske zveze Slovenije Romanu Dobnikarju izročil zlati red za zasluge. Foto: www.alesfevzer.com
Pogovor s predsednikom MOK-a

Na TV Slovenija 2 ste si lahko ogledali pogovor s predsednikom MOK-a Thomasom Bachom. Z njim se je pogovarjal Igor E. Bergant. Če sta ga zamudili, ga najdete v spodnjem videu.

Pogovor s predsednikom MOK-a Thomasom Bachom
Sorodna novica "Šport je eden izmed mostov socializacije invalidov v družbo"

Bach obiskal Slovenijo
Častni pokrovitelj praznika je predsednik države Borut Pahor, ki je med drugim pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu. Že v ponedeljek je Slovenijo obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Evropski model športa
Bacha je sprejela ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Poudarila je prizadevanje, da se ohrani evropski model športa, da ne pride do prevlade zgolj ekonomskih učinkov. "Osrednja tema bo prihodnost modela evropskega športa. Na eni strani smo govorili o podpori čim širši vključenosti prebivalstva, od društev in klubov do vrha svetovne civilne sfere, MOK-a, pa tudi o vlogi države pri tem," je srečanje povzela ministrica.

Gabrovec: Politični napad na ministrico Kustečevo je neprimeren

Kustečeva posledično ne zagovarja državno podprtega podjetniškega modela športa, kot ga poznajo v ZDA, kjer gre pretežno za podporo majhnemu segmentu vrhunskega športa. Nasprotuje podpori samo tistim športnikom ali klubom, ki prinašajo denar: "To ne prinaša boljšega zdravstvenega stanja prebivalcev, za kar naj bi šel javni denar. Nekateri slovenski športniki lahko sami, denimo iz nogometa, košarke in tenisa, z letnimi prihodki presežejo letni proračun Slovenije za šport. Podpora temu ni cilj proračunske blagajne."

Profesionalizacija, a do kakšne mere?
"Ključna dilema modela evropskega športa je, do katere mere omogočiti tako profesionalizacijo, da ta ne postane le čista gospodarska dejavnost, kot je to denimo v ZDA. Če gremo v tak pristop, bi bil šport zgolj pridobitna dejavnost, ampak tega si v Evropi ne želimo. Šport je del javnega interesa držav, da vsakega prebivalca spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu praktično od zibelke do groba. Temu spodbujanju mora biti namenjeno finančno prizadevanje države, tudi v izobraževalnem procesu v šolstvu, pomoč rekreaciji, športu starejših in invalidov," je še dejala.

Praznujejo tudi športniki invalidi
Dan športa na Radiu Slovenija

V oddaji Studio ob sedemnajstih na Radiu Prvi so ugotavljali, v kakšni formi je slovenski šport (gostje so bili predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec, zlati olimpijec Rajmond Debevec, direktor kolesarske Dirke po Sloveniji Bogdan Fink in vršilka dolžnosti direktorja direktorata za šport Mojca Doupona).

"Športni dan" je imel tudi Val 202, na katerem razkrivajo zakulisje športnih uspehov in treninge vrhunskih športnikov. Objavili so tudi intervju s Thomasom Bachom, z njim se je pogovarjala Anja Hlača Ferjančič.

Pika na i je bil intervju z Iztokom Čopom, Luko Špikom in Rajmondom Debevcem 20 let po Sydneyju 2000 v oddaji V sredo.

Vse tri oddaje lahko poslušate spodaj!

Studio ob sedemnajstih: Prvi slovenski praznik športa
Pogovor s Thomasom Bachom: Kdo bo prižgal zeleno luč za Tokio?
Oddaja V sredo: Intervju z Iztokom Čopom, Luko Špikom in Rajmondom Debevcem
Potujoči studio Radia Slovenija je bil na praznični dan v Novem mestu. Foto: RTV Slovenija
Potujoči studio Radia Slovenija je bil na praznični dan v Novem mestu. Foto: RTV Slovenija