V stavbo Drame je po besedah njenega ravnatelja Igorja Samoborja voda "vdrla skozi streho in v kleti. Električna napeljava na odru je bila namočena, zaradi varnosti ljudi in igralcev so morali vse ugasniti in zapustiti hišo. Zdaj bodo pregledali, kaj lahko sami odpravijo. Verjetno bodo morali odpovedati predstave do naslednjega tedna." V Drami so izrazili tudi skrb, da bi se dotrajana stavba sesula sama vase.

Sorodna novica Škoda zaradi naliva v UKC Ljubljana gre v stotisoče evrov

Bojazen pred sesutjem dotrajane stavbe
Jernej Pristov
, vodja Dramine službe za odnose z javnostmi in mednarodno sodelovanje, je za Televizijo Slovenija povedal, da se je silovitejši vdor vode "zgodil na desni strani hiše, kjer je voda tako hitro narasla, da je nato drvela po stopniščih mimo Šugmanovega salona in Drama kavarne do pritličja. Zalivala je hodnike tudi ob obodrju, del se je razširil tudi na balkon Velikega odra. V dvorani je voda med predstavo skozi streho začela kapljati na igralce in scenografijo, tako da je bilo treba predstavo ustaviti in evakuirati gledalce."

Veliko vode se je ujelo pri blagajni, kjer je zalila tudi računalniško opremo, je še povedal Pristov in dodal, da so se za električno opremo bali predvsem v lučni kabini, ki jo je meteorna voda prav tako zalila. "Električna razsvetljava in računalniška oprema sta ostali nepoškodovani. Razni zahtevnejši električni pripomočki, ki se uporabljajo med predstavo, pa so trenutno še v testiranju," je še dejal.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V Drami so že v preteklosti imeli velike težave z vdorom vode v spodnje predele, predvsem vlage. "Če ne bi dovolj hitro ukrepali, bi se lahko razvila plesen," je za STA pojasnil Pristov. Že od jutra tako poteka dodatno izsesavanje vlage, pomagajo si tudi z razvlažilniki. Pristov je poudaril še, da so konstrukcijske napake, ki nastajajo in se še poglabljajo ob nepredvidljivosti vremena in narave na starih stavbah, kot je več kot 100 let stara Drama, mogoče preprečiti le s celovito prenovo. "Sami z delnimi obnovami in sanacijami ne moremo preprečiti posledic nepredvidenega poteka dogodkov v naravi."

Iz Drame so sporočili še, da so zaradi odstranjevanja posledic neurja odpovedali drevišnjo in petkovo predstavo Požigalci, hkrati danes pod njihovo streho ne poteka nobena vaja.

Moderna galerija je do nadaljnjega zaprta
V Moderni galeriji naj bi prav danes odprli razstavo Picasso: Črka v risbo, ki združuje Picassove ilustracije iz zasebne zbirke v Italiji in s katero bi se poklonili temu umetniku ob 140-letnici njegovega rojstva. Voda je vdrla v več prostorov, pri čemer je še posebej prizadeto desno krilo, voda pa je zajela tudi del depojev.

"V desnem krilu smo ravno postavili razstavo Picassovih grafik, ki smo jih nepoškodovane pravočasno odstranili. Zelo je poškodovana stavba, ki trenutno ne omogoča ponovne postavitve razstave. Voda je vdrla tudi v depoje, kjer so nam pri reševanju umetnin na pomoč priskočili gasilci in tako nam je uspelo večino del spraviti na varno območje," so sporočili iz galerije.

Moderna galerija je do nadaljnjega zaprta zaradi poškodovane strehe, notranjih prostorov in električne napeljave. Oceno celotne škode bodo opravili v naslednjih dneh, prav tako bodo opravili natančen pregled vseh del, ki so bila izpostavljena vodni ujmi. Dodali so še, da je Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) odprt po običajnem urniku, saj ga neurje k sreči ni prizadelo.

Posledice povodnji v Drami
Kako je nedavno neurje prizadelo kulturne ustanove