Veliko veselje Rusov po zadnjem pisku sodnika Arturja Diasa. Po spodrsljaju Hrvatov imajo zdaj izbranci Valerija Karpina dve točki naskoka in odločal bo zadnji krog 14. novembra na Poljudu v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje Rusov po zadnjem pisku sodnika Arturja Diasa. Po spodrsljaju Hrvatov imajo zdaj izbranci Valerija Karpina dve točki naskoka in odločal bo zadnji krog 14. novembra na Poljudu v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so lepo napolnili tribune Ljudskega vrta. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so lepo napolnili tribune Ljudskega vrta. Foto: www.alesfevzer.com

Reprezentanca se je v Ljudski vrt vrnila po skoraj šestih letih. Nazadnje so Slovenci v Mariboru igrali 17. novembra leta 2015, ko so remizirali z Ukrajino. A najlepši spomin na Ljudski vrt sega v leto 2009, ko je Slovenija pod vodstvom Matjaža Keka v dodatnih kvalifikacijah ugnala Rusijo z 1:0 in se drugič uvrstila na svetovno prvenstvo. Takrat je z zadetkom v 44. minuti za evforijo poskrbel Zlatko Dedić. Takrat je selektor rad poudaril, da jih je v Južno Afriko popeljal tudi poljub sreče. Danes njegovi izbranci niso imeli pretirane sreče.

Rumeni karton za Šporarja že v 11. sekundi
Slovenci so zelo motivirano začeli srečanje. Že v 11. sekundi je Andraž Šporar s komolcem pri skoku za žogo zbil Georgija Džikijo in prejel rumeni karton. V uvodnih minutah so imeli Slovenci terensko premoč, a jim ni uspelo resneje zapretiti.

Videosodnik preklical najstrožjo kazen za Ruse
V 13. minuti je sodnik Artur Dias pokazal na belo točko, ko je Jan Oblak podrl Fjodorja Smolova v kazenskem prostoru. Oglasil se je videosodnik, ki je pred tem opazil prepovedani položaj in portugalski delivec pravice je odločitev preklical.

Po četrt ure igre je Jure Balkovec z natančnim predložkom zaposlil Andraža Šporarja, njegov strel pa je Matvej Safonov ubranil.

Rusi so v štirih minutah dvakrat zatresli mrežo Oblaka. Foto: www.alesfevzer.com
Rusi so v štirih minutah dvakrat zatresli mrežo Oblaka. Foto: www.alesfevzer.com

Divejev z glavo zadel za vodstvo gostov
V 28. minuti je Adam Gnezda Čerin naredil prekršek in prejel rumeni karton. Prosti strel z leve strani je izvedel Daniil Fomin, žogo je poslal pred vrata, Igor Divejev pa jo je preusmeril v malo mrežico, Oblak je bil nemočen.

Džikija s škarjicami povišal na 0:2
Slovenci so bili šokirani in le štiri minute zatem so prejeli drugi gol. Fjodor Smolov je podal pred vrata z desne strani, Džikija pa se je zares izjemno znašel v gneči, žogo je s škarjicami zabil pod prečko.

Josip Iličić je z natančnim strelom pet minut pred odmorom vlil upanje, a Slovencem ni uspelo izenačiti v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić je z natančnim strelom pet minut pred odmorom vlil upanje, a Slovencem ni uspelo izenačiti v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Iličić po imenitni akciji vlil upanje pred odmorom
Pet minut pred odmorom je bil Ljudski vrt na nogah. Žan Karničnik si je izmenjal dvojno podajo z Iličićem, ki je odložil žogo za Šporarja, napadalec pa jo je s peto nastavil Iličiću. Zvezdnik Atalante je z natančnim diagonalnim strelom z levo nogo znižal na 1:2. Zares imenitna akcija, vse podaje so bile iz "prve", ni bilo nepotrebnega ustavljanja žoge.

Uvod drugega polčasa ni bil posebej razburljiv, v 64. minuti pa je Zelimhan Bakajev po napaki Mihe Mevlje prišel do strela, toda Oblak je bil na mestu. Malce zatem Rusi niso izkoristili nesporazuma Bijola in Karničnika, v 71. minuti pa je strel Sandija Lovrića blokirala ruska obramba.

Zadetek Kurtića razveljavljen
V 75. minuti so se Slovenci že veselili izenačujočega gola, toda prepovedani položaj je preprečil veselje Jasminu Kurtiću. Stranski sodnik je dvignil zastavico, videosodnik pa je njegovo odločitev potrdil. V zadnjih desetih minutah so se Rusi krčevito branili, do konca (sodnikov dodatek je trajal več kot sedem minut) pa si Slovenci niso več priigrali resne priložnosti za izenačenje, kar je pomenilo grenko slovo od Katarja.

Kek: Razočaranje je veliko
"Jasno je, da je razočaranje veliko, ko ne izpolniš nekega cilja. Prehitro smo po dveh prekinitvah prišli v zaostanek, vrnili smo se, ampak so Rusi zelo pametno, taktično in odgovorno prekinjali ritem, predvsem v drugem polčasu. Kljub vloženi energiji in pozitivni klimi oziroma vzdušju na tribunah nam ni uspelo, čestitam ruski reprezentanci. Kvalifikacije še niso končane, treba je igrati za uvrstitev, do konca, za bobne za naprej," je povedal selektor Kek.

Adam Gnezda Čerin je dodal: "Za nami je težka tekma, hkrati pa smo kljub porazu pokazali dobro predstavo, pokazali smo napredek, veliko več borbenosti, srčnosti v primerjavi s prejšnjimi tekmami. Mislim, da je to nekaj, na čemer moramo graditi prihodnost. Resda smo izpadli iz kombinacij za svetovno prvenstvo, kar je razočaranje, ampak treba je stremeti v prihodnost."

Novembra še tekmi s Slovaško in Ciprom
Slovenijo do konca kvalifikacij čakata še gostovanje na Slovaškem 11. novembra in domač obračun s Ciprom 14. novembra. Rusi se bodo pomerili še s Ciprom doma in Hrvaško v gosteh.

Slovenija po porazu proti Rusiji ostala brez SP-ja 2022

Skupina H, 8. krog, Maribor:
SLOVENIJA ‒ RUSIJA 1:2 (1:2)
6524; Iličić 40.; Divejev 28., Džikija 32.

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Karničnik (87./Rogelj), Kurtić, Gnezda Čerin (87./Zahović), Lovrić, Verbič (53./Šeško), Iličić, Šporar (72./Črnigoj).

Rusija: Safonov, Sutormin, Divejev (36./Osipenko), Džikija, Kudrjašov, Kuzjajev, Barinov, Fomin (86./Jerohin), Bakajev (86./Čistjakov), Al. Mirančuk (79./Zabolotni), Smolov (79./Zaharjan).

Sodnik: Artur Dias (Portugalska)


HRVAŠKA – SLOVAŠKA 2:2 (1:2)
Kramarić 25., Modrić 71; Schranz 20., Haraslin 45.

Hrvaška: Livaković, Stanišić (67./Livaja), Vida, Gvardiol, Barišić, Brozović, Ivanušec (46./Vlašić), Modrić, Pašalić (60./Brekalo), Perišić, Kramarić.

Slovaška: Rodak, Pekarik, Šatka, Škriniar, Hancko, Hrosovsky, Schranz, Kucka (85./Jirka), Hamšik (41./Bero), Haraslin (72./Koscelnik), Almasi.

Sodnik: Ovidiu Alin Hategan (Romunija)


CIPER – MALTA 2:2 (1:0)
Papulis 7., Sotiriou 80.; Muscat 53., 98.

Lestvica:                             
RUSIJA          8  6 1 1 13:5 19 točk 
HRVAŠKA         8  5 2 1 13:3 17      
SLOVAŠKA        8  2 4 2  9:8 10      
SLOVENIJA       8  3 1 4  9:9 10      
MALTA           8  1 2 5  8:17 5      
CIPER           8  1 2 5  3:13 5