Brandon Lee v Vranu, vlogi, ki bi mu morala odpreti vrata Hollywooda. Foto: IMDb
Brandon Lee v Vranu, vlogi, ki bi mu morala odpreti vrata Hollywooda. Foto: IMDb

28-letni Lee, sin ikone borilnih veščin Brucea Leeja, ki je šel po očetovih stopinjah in treniral borilne veščine, preden se je vpisal na študij igre, je v času smrti veljal za enega bolj vročih vzhajajočih zvezdnikov.

Po vlogah v manjših filmih, filmih s tematiko borilnih veščin in filmih, ki jih kritiki niso ravno pohvalili, a so opazili karizmatičnega Leeja, je dobil vlogo v Vranu, ki so jo sprva namenili Christianu Slaterju. Ustvarjalcem se je zdelo, da ima Lee preveč "angelski" obraz za vlogo Erica Dravna, umorjenega glasbenika, ki je oživljen, da bi maščeval smrti sebe in svoje zaročenke.

Bruce Lee s sinom Brandonom. Oba sta umrla mlada. Foto: IMDb
Bruce Lee s sinom Brandonom. Oba sta umrla mlada. Foto: IMDb

Lee je za vlogo shujšal in se povsem preobrazil, snemanje je bilo naporno, zaznamovalo ga je kar nekaj incidentov, a najhujši se je zgodil na koncu snemanja v Severni Karolini, ko je Leeja soigralec Michael Massee ustrelil s pištolo kot rekvizitom, za katero je bil prepričan, da je nabita s slepimi naboji.

Sorodna novica Igralec Alec Baldwin pri streljanju s filmskim rekvizitom ubil direktorico fotografije

Ekipa je kot rekvizit uporabljala pravo pištolo znamke Smith & Wesson, magnum.44, ki pa so jo nabili z neustreznimi lažnimi naboji, ki so jih pozneje zamenjali s slepimi s smodniško polnitvijo in netilko, a brez krogle. To pomeni, da je mogoče pištolo sprožiti brez nevarnosti, da bi iz nje poletel projektil.

A kot se je pozneje izkazalo, pištole niso dobro preverili in je v njej obtičal delček krogle praznega naboja, ki se je nato izstrelil skupaj s slepim nabojem, pri tem pa zadel igralčev trebuh z enako silo kot pravi naboj in obtičal v spodnjem delu hrbtenjače.

Po scenariju bi moral Lee pasti naprej, ne nazaj, a ko je režiser zavpil "rez", ni vstal, krvi pa ni bilo videti, zato je ekipa sprva menila, da se šali. Šele ko so pristopili, so opazili, da težko diha. Zdravniki so se kar šest ur trudili rešiti nesrečnega Leeja, a neuspešno.

Umrl je 31. marca 1993, le 17 dni preden bi se moral v Mehiki poročiti s svojo zaročenko Elizo Hutton.

Smrt Brandona Leeja velja za eno najzloglasnejših nesreč na snemanjih. Foto: IMDb
Smrt Brandona Leeja velja za eno najzloglasnejših nesreč na snemanjih. Foto: IMDb

Vran bi moral biti Leejev ključ do Hollywooda

Ker je pred nesrečno smrtjo posnel skoraj vse prizore, so Vrana lahko dokončali, surrealistični film, pol srhljivka, pol film o superjunaku, posnet po priljubljenem stripu, pa je bil premierno prikazan naslednje leto.

Kritiki so Leejevo predstavo v en glas pohvalili in splošno uveljavljeno mnenje je bilo, da bi mu ta film zares odprl vsa vrata v Hollywood.

Po preiskavi je okrožni tožilec Jerry Spivey sporočil, da v povezavi z igralčevo smrtjo ne bodo vložili nobene kazenske obtožnice, češ da dokazov, čeprav je bila malomarnost dejavnik, da bi šlo za kriminalni dogodek, ni.

Leejeva mama Linda Lee Cadwell je pozneje proti studiu vložila civilno tožbo zaradi malomarnosti, a so se pogodili zunajsodno. Leeja so pokopali ob njegovem očetu Bruceu v Seattlu.

Brandon Lee s soigralcem Davidom Carradinom na snemanju filma Kung fu. Carradine, ki je igral v številnih filmih borilnih veščin, je umrl v hotelski sobi v Bangkoku leta 2009 zaradi erotične asfiksije. Foto: IMDb
Brandon Lee s soigralcem Davidom Carradinom na snemanju filma Kung fu. Carradine, ki je igral v številnih filmih borilnih veščin, je umrl v hotelski sobi v Bangkoku leta 2009 zaradi erotične asfiksije. Foto: IMDb

Ta je sam umrl pri rosnih 32 letih zaradi možganskega edema, ko je bilo Brandonu osem let, njegova smrt pa še vedno buri duhove in sproža številne teorije zarot, od uroka do tega, da naj bi ga v resnici ubile triade (kitajska mafija, op. a.). Tovrstne teorije in ugibanja so se ponovili tudi ob Brandonovi smrti.

Masseeja dogodek preganjal do smrti

Massee je umrl leta 2016 zaradi raka na želodcu v starosti 64 let, v intervjuju za Extra TV leta 2005 pa je dejal, da si zaradi tragičnega dogodka nikdar ni opomogel.

"Kar se je zgodilo Brandonu, je bila tragična nesreča. To je nekaj, s čimer bom moral živeti ... Kar nekaj časa sem potreboval, da sem lahko nadaljeval svoje življenje. Zelo osebno je. To je nekaj, kar zdaj stalno na snemanjih preverim, da se ne bi ponovilo kaj podobnega. Zelo sem pozoren na to, kaj bi šlo na snemanjih lahko narobe," je povedal.

Se Hollywood ni naučil ničesar?

Leejeva družina se je danes odzvala na smrt 42-letne Halyne Hutchins, nadarjene snemalke, ki so ji v Hollywoodu napovedovali svetlo prihodnost, in na poškodbo 48-letnega režiserja Joela Souze, ki so ga medtem že izpustili iz bolnišnice.

"V naših mislih smo s svojci Halyne Hutchins in Joela Souza ter vsemi, vpletenimi v dogodek na snemanju Rusta. Nihče ne bi smel umreti zaradi pištole na filmskem prizorišču, pika," so zapisali z uradnega profila Brandona Leeja, ki ga upravlja njegova sestra Shannon Lee.

Sorodna novica Alec Baldwin: "Ni besed, ki bi izrazile mojo pretresenost in žalost"

Ime Brandona Leeja je začelo po včerajšnjem dogodku znova krožiti po spletu, saj so številni spomnili na dogodek in se spraševali, kako je mogoče, da se Hollywood v 27 letih ni naučil ničesar iz tiste tragedije.

Na snemanjih v ZDA se sicer pogosto uporabljajo slepi naboji, tovrstne tragedije pa so redke, a stroka opozarja, da so tudi ti lahko enako usodni kot pravi. "Na snemanju filma, ki sem ga posnel pred kratkim, sem moral celo za svojo plastično pištolo vsak dan podpisati ob prejemu in ob predaji," je za BBC povedal avstralski igralec Rhys Muldoon. "Zato si je ta primer tako zelo težko razložiti."

Pištola rekvizit usodna tudi za Jon-Erika Hexuma

Leejeva smrt sicer ni bila prva nesreča na snemanjih s pištolo rekvizitom. Igralec Jon-Erik Hexum je umrl na snemanju serije Cover Up leta 1984, ko se je po nesreči ustrelil v sence, ko se je med odmorom med snemanjem igral s pištolo, pri tem pa ni vedel, da je še vedno nabita s slepimi naboji.

Naboj je poškodoval lobanjo 26-letnega Hexuma in povzročil možgansko krvavitev, zaradi katere je tudi umrl.