Danijel Bešič Loredan meni, da gre za umazano, podlo igro vodstva bolnišnice, ki je v teh razmerah nepotrebna. Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan meni, da gre za umazano, podlo igro vodstva bolnišnice, ki je v teh razmerah nepotrebna. Foto: BoBo

Zaradi številnih covidnih bolnikov so v šempetrski bolnišnici znova krčili tudi delovanje ortopedije, kar je pripeljalo do nesoglasij z vodjem oddelka Danijelom Bešičem Loredanom. Ortoped je pojasnil, da je vodstvo novogoriške bolnišnice že tretjič v dveh letih zaprlo ortopedski oddelek in da poleti ni bilo nobenih pogovorov, kaj se bo zgodilo s covidnimi bolniki, če pridemo do tega, kjer smo danes.

"Vztrajal sem, da zaprtje oddelka ortopedije ni mogoče, če hočemo zdraviti bolnike z oznako nujno oz. zelo hitro. Bolnišnica je nujno potrebovala covidne postelje. Boli pa me dejstvo, da je v novi bolnišnični stavbi 60 ali več praznih postelj in bi jih s povsem drugačno organizacijo dela namenili covidnim bolnikom z istim številom zaposlenih in bi preostale dejavnosti lahko v 30 odstotkih opravljale svoje delo," je dodal Bešič Loredan.

Bešiča Loredana v četrtek čaka zagovor v šempetrski bolnišnici, trenutno pa ima prepoved opravljanja dela v njej. Pravi, da bo pravno dokazal, da je postopek izredne odpovedi njegovega delovnega razmerja nezakonit. Po njegovih besedah je svet novogoriške bolnišnice pred kratkim potrdil novega direktorja in izrazil upanje, da ga bo čim prej potrdila tudi vlada ter da bo novi direktor postavil neko novo ekipo, ki bo regionalno novogoriško bolnišnico postavila na raven, ki si jo zasluži, predvsem da poskrbi za bolnike v teh najtežjih časih.

Gortan: S samovoljnim ravnanjem ogrozil učinkovito spoprijemanje z epidemijo

"Združevali smo dejavnosti operativnih strok v oddelkih 6A in 6B. Vsi predstojniki so se tega sklepa držali – razen oddelka za ortopedijo oz. njegovega predstojnika Bešiča Loredana. Ta je oporekal, češ da razmere v glavni stavbi niso dovolj varne za paciente," je pojasnil v. d. direktorja šempetrske bolnišnice Ernest Gortan.

Dodal je, da je izdal tudi sklep, da se ti pacienti preselijo v bolnišnico v Valdoltro, vse s ciljem, da sprostijo njihov oddelek za ortopedijo, vendar se tudi to po njegovih besedah ni realiziralo. "S tem samovoljnim ravnanjem je doktor Bešič Loredan ogrozil sposobnost bolnišnice, da se učinkovito spoprijema z epidemijo covida-19. Zato sem bil pač kot v. d. direktorja prisiljen začeti določene pravne postopke proti njemu," se je na trditve Bešiča Loredana odzval Gortan. "Sicer pa ne bi rad komentiral določenih postopkov, ki še potekajo," je še dodal.

Pojasnil pa je, da so Bešiča Loredana najprej pisno opozorili, nato je prejel opozorilo o kršitvi z vabilom na zagovor, ki so mu ga želeli vročiti osebno v sami bolnišnici. Vendar ga tistega dne ni bilo v službo niti ni upravičil svoje odsotnosti. Zato so mu to poskušali vročiti na domačem naslovu.

Kot predstojnik oddelka dolžan sodelovati pri organizaciji strokovnega dela

Delo Bešiča Loredana trenutno opravlja predstojnik kirurške službe, bolnike pa sta prevzela v šempetrski bolnišnici zaposlena ortopeda. Delo oddelka naj tudi v prihodnje ne bi bilo okrnjeno, saj se po specializaciji v kratkem vračata še dva mlajša zdravnika.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je povedala, da Bešič Loredan v šempetrski bolnišnici ni bil polno zaposlen. Do letošnjega poletja je opravljal 80 odstotkov dela za polni delovni čas, na njegovo prošnjo pa je od poletja dalje opravljal le še 60 odstotkov polnega delovnega časa.

Po njenih besedah je Bešič Loredan kot predstojnik ortopedskega oddelka in kot član strokovnega sveta dolžan sodelovati pri organizaciji strokovnega dela v bolnišnici. Strokovni svet se sestaja dvakrat mesečno, člani dobijo pravočasno vabila, da se v primeru odsotnosti lahko tudi pravočasno opravičijo. Prisoten je bil na približno tretjini sej, za preostale ni bilo niti opravičila, je povedala.

V Šempetru odpustili ortopeda, ki je nasprotoval selitvi bolnikov