Studio, v katerem so snemali Hišo kart, je prejel več kot 30 milijonov dolarjev odškodnine. Foto: Reuters
Studio, v katerem so snemali Hišo kart, je prejel več kot 30 milijonov dolarjev odškodnine. Foto: Reuters

To odločitev je mediator sprejel že lani, v javnost pa je prišla, potem ko so odvetniki studia MRC na sodišče vložili peticijo za potrditev izplačila. Na snemanju serije Hiša kart, ki so jo snemali v omenjenem studiu, naj bi 62-letni zvezdnik ustvarjal toksično vzdušje z neprimernimi izjavami, prav tako pa naj bi tudi otipaval mlajše zaposlene v studiu brez njihove privolitve.

Obtožbe o spolnem nadlegovanju na Spaceyja letijo od leta 2017, sam jih zavrača. Po izbruhu škandala je ostal brez vloge v Hiši kart, prav tako pa je bil tudi več let brez novih igralskih angažmajev. Letos se je vrnil na filmska platna z majhno vlogo v filmu Franca Nera.

V studiu MRC so trdili, da so po izbruhu afere izgubili več milijonov dolarjev, saj so že začeli delati za prihodnjo sezono, razkrivajo dokumenti dogovora.

MRC je vložil tožbo januarja 2019, z njo pa so želeli povrniti izgubljene stroške. V studiu so trdili, da je Spaceyjevo obnašanje pomenilo kršitev pravil studia glede politike do spolnega nadlegovanja.

Odločitev je bila sprejeta po 5 mesecih, pritožbo Spaceyja so zavrnili

Kot BBC navaja poročanje Varietyja, je postopek trajal 8 dni, v tem času je bilo zaslišanih več kot 20 oseb. Odločitev, obrazložena na 46 straneh, je bila sprejeta 5 mesecev pozneje, njena vsebina pa je zaupna. A ponedeljkova poteza studia kaže, da je bila odločitev sprejeta v njegov prid. Spacey in njegovo produkcijsko podjetje je moral plačati odškodnino, stroške odvetnikov in stroške sojenja. Njegova pritožba je bila ta mesec zavrnjena.

Spacey je bil eden od prvih velikih hollywoodskih zvezdnikov, ki so jih obtožili neprimernega obnašanja in spolnega nadlegovanja. Potem ko je v javnost prišel škandal o dolgoletnem zlorabljanju igralk s strani Harveyja Weinsteina, je vzniknilo močno gibanje #metoo, ki je razkrilo številne afere.