Cedevita Olimpija je v zadnji četrtini naredila delni izid 21:2. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v zadnji četrtini naredila delni izid 21:2. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so vpisali četrto zaporedno zmago v Ligi ABA, tretjič v sezoni premagali svojega največjega domačega tekmeca, znova pa s precejšnjimi nihanji pokazali med tekmo kar nekaj različnih obrazov. Tako kot na zadnjem obračunu leta 2021 v Zagrebu so s serijo v zadnji četrtini prevesili tehtnico v svojo korist. "Se nam dogajajo slabši začetki tekem, tudi potem pademo v luknjo, ko nam ne gre. Tega si preprosto ne smemo dovoliti, ampak smo vseeno nekaj tekem letos, ko smo slabo igrali, izvlekli in zmagali. Te so najpomembnejše, verjamem pa, da bomo dobili to konstantnost v igri," je dejal Blažič, ki je bil režiser preobrata proti Ciboni, tokrat pa je bil podobno kot kapetan proti zagrebškim volkovom z nizom uspešnih metov za tri eden od junakov Jacob Pullen, ki je v drugem polčasu dosegel 17 od svojih 22 točk, tudi vse štiri trojke.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju

V 15. krogu Lige ABA bo Cedevita Olimpija v soboto ob 19.00 gostila Borac iz Čačka. Srečanje bo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Pullen in Auguste zrežirala vrnitev Olimpije v zadnji četrtini

Kot je omenil Blažič, so Ljubljančani slabo začeli prvi dvoboj v novem letu. Čeprav so imeli težave že v uvodni četrtini, pa so tedaj bili z Novomeščani še poravnani (20:20), zelo slabo pa so odigrali drugo četrtino, ko so gostitelji prvič povedli z dvomestno prednostjo. V 18. minuti je bilo po nizu trojk Roka Stipčevića in Adonisa Thomasa, ki sta jim z 20 oziroma 21 točkami povzročala tudi največ preglavic, 40:28. Ko sta zapored izza črte zadela še Luka Lapornik in T. J. Gibbs, pa je domača zasedba na začetku drugega polčasa povedla za 14. Več kot 20 minut je Olimpija igrala slabo tako v napadu kot v obrambi. Ni znala odgovoriti na agresivno novomeško obrambo z veliko kontakta, sama pa v obrambnih nalogah napravila številne napake, ko je tako rekoč ves čas zamujala pri prevzemanjih. V tretji četrtini je vendarle strnila vrste. Dvignila je čvrstost v obrambi, prevzela nadzor nad skokom (na koncu 33:39), v napadu pa je žoga le zaokrožila in do izraza je lahko prišla tudi individualna kakovost, ki je konkretno na ljubljanski strani.

Olimpija v zadnji četrtini našla odgovor na agresivno igro Krke

Golemac izpostavil igro Radovanovića

"Čestitke fantom za prigarano zmago. V Štuklju nikoli ni bilo lahko in tudi tokrat je bilo tako. Začeli smo premehko, prelahko, individualno, brez podajanja … Potem smo se ustrašili in začeli igrati, kot znamo, še posebej v obrambi, saj smo potem lahko tudi v napadu zaigrali samozavestneje in prihajali do odprtih metov. Nikoli ne poudarjam posameznikov, tokrat pa moram reči, da je bil Radovanović tisti, ki je dvignil našo igro tako v obrambi kot v napadu in je igral res šolsko, pametno košarko. Z obrambo in podajami je naredil preobrat," je Golemac pohvalil Marka Radovanovića. Srbski krilni center, ki je poleti prišel iz FMP-ja, je imel na začetku sezone nekaj težav s poškodbo, nato pa ni dobil konstantne minutaže v rotaciji. Večkrat je po napakah hitro obsedel na klopi. Tudi tokrat jih je napravil nekaj, ko je med drugim dvakrat pod košem slabo zaprl, toda bil je eden ključnih za preobrat.

"Je eden najbolj šolanih igralcev v tej ekipi. Za sabo ima zelo dobro šolo košarke. Mogoče sem bil na začetku nepravilno malce trd do njega. Fant si zasluži minute, trdo gara in nam bo zagotovo pomagal," je bil zadovoljen ljubljanski trener, ki torej na Radovanovića, tudi edinega pravega krilnega centra v svojem moštvu, resno računa v nadaljevanju sezone. Ko je Olimpija lovila priključek, je Srb najprej lepo našel na trojki popolnoma samega Pullna, zatem je podal pod obroč, kjer je bil uspešen Auguste, Pullen pa je bil še enkrat natančen izza črte za 69:69. Ljubljansko serijo 8:0 na začetku zadnje četrtine je s košem prekinil Lapornik, toda Yogi Ferrell, ki je bil velik dolžnik prvega polčasa, ko je ostal brez točke, v drugem pa jih je dal 16, je začel nov gostujoči niz 13:0, po katerem je bila tekma dobrih pet minut pred koncem odločena. Olimpija je lahko izjemno nevarna z razdalje, kar večkrat v analizah pred tekmo poudarjajo tudi njeni tekmeci. Dokler ji met ni stekel, je imela Krka pobudo, vendarle pa se ji je v drugem polčasu odprlo. V prvih 20 minutah je izza črte metala 1/11, v nadaljevanju pa kar 8/15.

Krka je imela pobudo tako rekoč do konca tretje četrtine in si priigrala tudi kar veliko prednost. Vedeli smo, da bo v enem trenutku njihova koncentracija padla. To smo znali izkoristiti. Zadeli smo mete, ko je bilo to najbolj potrebno, in igrali veliko bolj agresivno ter osredotočeno v obrambi. Na koncu lepa zmaga za začetek novega leta.

Jaka Blažič

Najučinkovitejši posameznik slovenskih prvakov je bil tokrat Zach Auguste, ki je znova potrdil, da se v zadnjem času le prebuja. Proti Krki je sicer zelo dobro odigral že v superpokalu in uvodnem krogu Lige ABA, ko je bilo v Stožicah kar 88:56, tokrat pa je srečanje končal z indeksom 31, potem ko je 22 točkam dodal 11 skokov. Dobro je izkoristil tudi šest osebnih napak, ki so jih nad njim napravili Novomeščani, saj je iz 12 poskusov zadel deset prostih metov. V tej sezoni je imel sicer do zdaj s prostimi meti precej težav, saj jih je do te tekme v Ligi ABA izvajal 61-, v Evropskem pokalu pa le 41-odstotno. "Imamo dva popolnoma drugačna centra. Krka je agresivno igrala proti našim branilcem, zato je bilo pod košem veliko prostora, kar je Zach izkoristil. Omić je težji center, Krka pa je igrala brez svojih petic Kosija in Frencha. Tako smo morali malce improvizirati in je Alen malenkost manj igral," je dodal Golemac.

Bodo v Stožice pripeljali še kakšno okrepitev?

Olimpijo v ponedeljek najprej čaka prva tekma četrtfinala Pokala Spar proti Zlatorogu, nato bo v soboto v Ligi ABA gostila Borac, zatem pa se znova začne naporen ritem, ko se bo nadaljeval Evropski pokal. "Rad bi, da bi bili videti kot tokrat zadnjih 15 minut. Da verjamemo drug drugemu in ne iščemo individualnih rešitev. Imamo veliko ega v ekipi, veliko kakovosti in moramo si verjeti ter si čim bolj podajati. To ves čas poudarjamo in le tako imamo lahko neko stabilnost v igri. Preveč nihamo, razlog pa so te individualne rešitve. Ko eden preforsira met, drugih devet da glave dol. Eno potegne drugo za sabo. Imamo kakovostne igralce, moramo napredovati, dati to dodatno podajo in verjeti, da se bo žoga vrnila nazaj," je še povedal Golemac.

Dodal je, da je po menjavah v moštvu zadovoljen z uravnoteženostjo ekipe, upa torej le še na bolj konstantno igro: "Ta ekipa je tekmovalna. Veliko raje igra, kot trenira. Imamo tudi določene težave, saj nimamo veliko igralcev, da bi lahko držali intenziteto. Delamo kratke in intenzivne treninge, veliko se pogovarjamo in analiziramo. Stvari se počasi postavljajo na svoje mesto." V zadnjih dveh tednih je bilo torej več časa za treninge, pred približno 14 dnevi pa je Golemac tudi govoril o želji po še eni okrepitvi. Na vprašanje, ali se po štirih odhodih – prišla sta le dva nova igralca – lahko pričakuje še kakšnega novinca, pa je bil znova kratek z: "Upam."