Harry prek zastopnikov trdi, da v Združenem kraljestvu nujno potrebuje policijsko varovanje, ki ga je pripravljen plačati sam. Foto: EPA
Harry prek zastopnikov trdi, da v Združenem kraljestvu nujno potrebuje policijsko varovanje, ki ga je pripravljen plačati sam. Foto: EPA

Družina želi skupaj z otrokoma Archiejem in Lilibet obiskati domače Združeno kraljestvo, kjer pa jih po trditvah predstavnikov čakajo številna varnostna tveganja.

Harry je zaradi tega želel sam plačati za policijsko varovanje, vendar je notranje ministrstvo njegovo prošnjo zavrnilo. Vojvoda susseški je namreč leta 2020, ko se je odrekel kraljevemu nazivu in se preselil v ZDA, izgubil tudi pravico do policijskega spremstva.

Harry se je zdaj na odločitev notranjega ministrstva pritožil. Njegovi pravni zastopniki trdijo, da zasebni varnostniki v Združenem kraljestvu nimajo dovolj pristojnosti, denimo dostopa do obveščevalnih podatkov, da bi lahko družini zagotovili varnost, poročata Guardian in BBC.

Meghan in Harry si zasebno varovanje v ZDA plačujeta sama. Foto: EPA
Meghan in Harry si zasebno varovanje v ZDA plačujeta sama. Foto: EPA

"Brez policijske zaščite se ne morejo vrniti v domovino."

"Združeno kraljestvo bo vedno dom princa Harryja. Želi si, da bi se njegova žena in otroci tam počutili varno," je za tiskovno agencijo PA dejal pravni zastopnik vojvode in dodal: "S pomanjkanjem policijske zaščite prihaja preveliko osebno tveganje. Če takšne zaščite ni, se princ Harry in njegova družina ne morejo vrniti v domovino."

Vojvoda je sicer pritožbo vložil že septembra lani, kmalu po poletnem incidentu v Londonu. Takrat naj bi bila njegova varnost ogrožena, ko so njegov avto med vožnjo z dobrodelne prireditve preganjali paparaci. Harryjeva mati, princesa Diana, je umrla v prometni nesreči v Parizu leta 1997, potem ko so njeno vozilo prav tako preganjali fotografi.

Neonacistične grožnje

"Princ Harry je ob rojstvu podedoval varnostno tveganje za vse življenje. Ostaja šesti v vrsti za prestol, dvakrat je služil v Afganistanu, njegova družina je bila v zadnjih letih izpostavljena dobro dokumentiranim neonacističnim in ekstremističnim grožnjam. Čeprav se je njegova vloga v instituciji spremenila, se njegov profil člana kraljeve družine ni, prav tako se niso prenehale grožnje njemu in družini," je še dejal pravni zastopnik.

Sorodna novica Harry in Meghan odločno: varovanje v ZDA si bosta plačala sama

Pogodba z Netflixom za plačevanje zasebnega varovanja

Harry in Meghan sta v preteklosti razkrila, da sta vzpostavila "zasebno financirane varnostne dogovore" za selitev v ZDA. Vojvoda in vojvodinja sta podpisala večmilijonske pogodbe z Netflixom in Spotifyem prav zato, da so lahko plačali za varovanje, je Harry razkril med gostovanjem v oddaji pri Oprah Winfrey.