Harry je dolgo časa veljal za kraljičinega (in predvsem Filipovega) najljubšega vnuka, a zdaj je med njima nastal velik prepad. Foto: AP
Harry je dolgo časa veljal za kraljičinega (in predvsem Filipovega) najljubšega vnuka, a zdaj je med njima nastal velik prepad. Foto: AP

Trudeau je opozoril, da bodo potrebni nadaljnji pogovori o tem, kdo bi plačal varovanje za vojvodo in vojvodinjo Susseška, ki sta napovedala, da želita (velik del) leta preživeti v Kanadi. Prav tako želi Kanada sodelovati pri pogovorih o financiranju in drugih podrobnostih bivanja Susseških v državi.

Sem velik oboževalec sploh kraljice in vidim kraljevo družino kot velik plus za našo državo. Prepričan sem, da bodo vse zgladili in da bodo vse uredili tudi brez mojega komentarja o tej temi.

Boris Johnson je bil tokrat (presenetljivo) molčeč ob vprašanju, kaj meni o razkolu na dvoru.

Kot je znano, sta Harry in Meghan prejšnjo sredo šokirala svoje najbližje z babico, kraljico Elizabeto II. na čelu, ko sta javno oznanila, da se umikata iz ožje kraljeve družine in da bosta od zdaj živela razpeta med Združenim kraljestvom in Severno Ameriko oz. Kanado.

Na Otoku je bil po odločitvi princa Harryja in Meghan, da se umakneta, sklican krizni sestanek, na katerem so se srečali Harry, njegov brat William, njun oče Charles in kraljica Elizabeta. Po približno 90 minutah pogovora je kraljica izdala presenetljivo osebno sporočilo za javnost, v katerem je (očitno ne najbolj navdušena) dala svoj blagoslov odločitvi zakoncev Sussex, da se umakneta.

"Dokončne določitve v prihajajočih dneh"

Obenem pa je dala jasno vedeti, da se je treba o podrobnostih dogovoriti čim prej. "Danes smo imeli z družino zelo konstruktivne pogovore v povezavi s prihodnostjo mojega vnuka in njegove družine," je pojasnila britanska kraljica. "Tako jaz kot družina podpiramo in razumemo njuno željo po bolj neodvisnem življenju, medtem ko ostajata del moje družine. Harry in Meghan sta bila jasna, da nočeta, da sta njuni življenji odvisni od javnih sredstev. Odločili smo se za prehodno obdobje, v katerem bo družina Sussex živela med Kanado in Veliko Britanijo."

To so po njenem mnenju kompleksne zadeve, katerih reševanje bo zahtevalo nekaj več dela. "Vseeno sem prosila, da so dokončne določitve sprejete v prihajajočih dneh."

Harry in Meghan sta poklicu
Harry in Meghan sta poklicu "član kraljeve družine", ki jima med drugim ni omogočal komercialnih zaslužkov, pomahala v slovo. Foto: AP

Bosta ostala brez kraljevskega naziva?

Poznavalci so nato besedo za besedo (skupaj jih je 153) razčlenili celoten Elizabetin zapis in ugotovili, da je svojega vnuka in njegovo ženo bodisi poimenovala po osebnem imenu (Harry, Meghan) bodisi je celotno družino označila za Sussexe, na podlagi česar domnevajo, da bosta v prihodnosti ostala brez kraljevega naziva (ne pa tudi brez naziva vojvoda in vojvodinja Susseška).

Kje natančno bosta po umiku Harry in Meghan živela, ni povsem jasno. Sama si želita, da bi lahko obdržala Frogmore Cottage na posestvu Windsor, glede tega, kje bosta živela v Kanadi, pa še nista razkrila ničesar. Britanski mediji so sicer poročali, da je družina (Harry, Meghan in Archie) so šesttedenski božično-novoletni oddih preživljala na jugu otoka Vancouver, v bližini meje z ZDA. Neuradno sta Harry in Meghan najela 12 milijonov evrov vredno vilo v lasti neimenovanega ruskega bogataša in po poročanju Reutersa prosila sosede, da podpišejo dogovor, s katerim so se obvezali, da informacij o njima ne bodo posredovali javnosti.

Kraljica je skušala na sestanku najti čim hitrejšo pot do rešitve razkola. Harry se ji je menda opravičil in ji pojasnil, da ni pričakoval takšnega razburjenja zaradi svoje odločitve. Foto: AP
Kraljica je skušala na sestanku najti čim hitrejšo pot do rešitve razkola. Harry se ji je menda opravičil in ji pojasnil, da ni pričakoval takšnega razburjenja zaradi svoje odločitve. Foto: AP

Ali bosta tam živela tudi po selitvi v Kanado, tako ni znano. Jasno pa je, da bosta tudi v Kanadi potrebovala posebno varovanje – na svoji spletni strani sta imela napisano, da še naprej ostajata "v skupini mednarodno varovanih ljudi", kar bi pomenilo, da bodo varnostnike tudi v Kanadi, kjer naj bi živela, plačevali davkoplačevalci, pozneje pa je ta del nepojasnjeno izginil, je poročal BBC. Trudeauja je očitno zmotilo ravno to, zato je napovedal pogovore o tem, kdo bo vse to financiral.

Po ocenah nasprotnikov monarhije davkoplačevalce samo varovanje ožje kraljeve družine stane več kot 100 milijonov funtov na leto.