Rusi se pripravljajo na katastrofalni ponedeljek na trgih. Foto: AP
Rusi se pripravljajo na katastrofalni ponedeljek na trgih. Foto: AP

V skupni izjavi so se Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada zavezale, da bodo zagotovile umik določenih ruskih bank iz združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo SWIFT. "To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, in škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno," so zapisale.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade, naj bi šlo predvsem za banke, ki so že deležne sankcij mednarodne skupnosti.

Sankcije bodo na koncu najbolj občutili običajni Rusi. Foto: AP
Sankcije bodo na koncu najbolj občutili običajni Rusi. Foto: AP
Sorodna novica GZS želi, da Slovenija ne podpre izključitve Rusije iz SWIFT-a

Ob tem je neki ruski bančnik, ki je za Reuters spregovoril anonimno, dejal, da če bodo na udaru zgolj banke, ki so že pod sankcijami, ruska centralna banka pa bo imela čas za prenos sredstev, posledice ne bodo tako hude. "Če gre za banke, ki so že pod sankcijami, kakšne velike razlike ni. Če pa gre za 30 največjih ruskih bank, potem je to nekaj popolnoma drugega. Vse zveni zelo udarno in vsi so zelo srečni, a v resnici gre bolj za politično izjavo."

Rusija kot "svetovna in finančna izobčenka"

Države in Evropska komisija so napovedale tudi sankcije, ki bodo ruski centralni banki onemogočile uporabo svojih mednarodnih rezerv na način, ki bi spodkopal učinek njihovih sankcij. Po besedah visokega predstavnika ameriške administracije to pomeni, da ruska centralna banka ne bo več mogla "podpirati rublja", država pa bo postala "svetovna gospodarska in finančna izobčenka".

Zavezale so se še k ukrepanju proti ljudem in pravnim osebam, ki prispevajo k vojni v Ukrajini in škodljivim dejavnostim ruske vlade, zlasti ob omejitvi prodaje t. i. zlatih potnih listov. S pomočjo teh so namreč lahko bogati Rusi, povezani z rusko vlado, postali državljani drugih držav in tako pridobili dostop do njihovih finančnih sistemov.

Kot je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo zdaj voditeljem držav članic EU-ja predlagala te nove ukrepe, s katerimi naj bi "okrepili naš odziv na rusko invazijo na Ukrajino in ohromili Putinovo zmožnost financiranja svojega vojnega stroja".

Praznenje bankokmatov v Moskvi. Foto: AP
Praznenje bankokmatov v Moskvi. Foto: AP

Kaj je SWIFT?

Leta 1970 vzpostavljeni SWIFT je združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (Society for worldwide interbank financial telecommunication). Deluje kot medbančna komunikacijska mreža, po kateri se prenašajo podatki o plačilnem prometu. Je kooperativa v lasti članic, sedež ima v mestu La Hulpe nedaleč od Bruslja.

SWIFT je mreža, ki jo banke uporabljajo za pošiljanje varnih sporočil o transferjih sredstev in drugih transakcijah. Podpira več kot 11.000 finančnih institucij v več kot 200 državah in ozemljih po svetu, s čimer igra sistemsko vlogo v svetovnem gospodarstvu, nekakšna hrbtenica svetovnega gospodarstva, torej.

Mreža bankam članicam omogoča poceni in varne prenose finančnih sporočil in njihovo računalniško obdelavo. S tem znižuje stroške mednarodnega plačilnega prometa. Samih transferjev sredstev ne izvaja. Leta 2020 je bilo prek platforme SWIFT-a vsak dan poslanih okoli 38 milijonov sporočil in vsako leto se prek sistema prenese več bilijonov evrov.

Ob ruski invaziji na Ukrajino so se naglo pojavili pozivi, da se Rusijo izključi iz SWIFT-a. "Glede tega ne bom diplomatski. Vsak, ki še vedno dvomi, ali bi morali Rusijo izključiti, mora razumeti, da bo kri nedolžnih ukrajinskih mož, žena in otrok tudi na njihovih rokah. Izključite Rusijo iz SWIFT-a," je v četrtek tvitnil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Prizor je iz leta 2018, ko so Ukrajinci v znak protesta obmetavali poslovalnico ruske Sberbanke. Foto: EPA
Prizor je iz leta 2018, ko so Ukrajinci v znak protesta obmetavali poslovalnico ruske Sberbanke. Foto: EPA

Posledice bi bile lahko katastrofalne

Izključitev Rusije bi onemogočila njeno trgovanje z večino sveta in močno prizadela njeno gospodarstvo, saj ruske banke ne bi mogle uporabljati mreže pri izvajanju transakcij s tujimi finančnimi institucijami. Posledično bi bilo ruskim podjetjem in posameznikom precej težje – čeprav ne nemogoče – uvažati in izvažati dobrine ter si izposojati denar v tujini ali tja denar vlagati.

Posledice izključitve iz SWIFT-a bodo za rusko gospodarstvo najverjetneje katastrofalne. Sankcije bodo močno udarile po rublju, ko se v ponedeljek odprejo borze, številne uvožene dobrine v Rusiji bodo izginile, je za Reuters povedal Sergej Aleksašenko, nekdanji podpredsednik ruske centralne banke, ki zdaj živi v ZDA.

"V ponedeljek bo na ruskem valutnem trgu katastrofa. Mislim, da bodo ustavili trgovanje, nato pa bodo prilagodili menjalni tečaj na umetno raven kot v sovjetskih časih. To je konec pomembnega dela gospodarstva. Polovica potrošniškega trga bo izginila. Te dobrine bodo izginile, če ni plačil zanje," je povedal.

Povedano drugače: sankcije bodo znova najbolj občutili povsem običajni ljudje.

Foto: AP
Foto: AP

Kakšne so alternative SWIFT-u?

Po navedbah ruskega nacionalnega združenja za SWIFT Rosswift mrežo trenutno uporablja okoli 300 vodilnih ruskih bank in organizacij iz več kot 68 mest v devetih različnih časovnih pasovih. Več kot polovica ruskih kreditnih organizacij izvaja več kot 80 odstotkov vseh poravnalnih transakcij. Za ZDA je Rusija druga največja sodelujoča država v mreži glede na število uporabnikov.

Čeprav ostajajo alternative SWIFT-u, je ta najbolj daleč najbolj uporabljana platforma na svetu. Direktor ruske banke VTB je pred kratkim dejal, da bi lahko za plačila uporabljali druge kanale, kot so telefoni, aplikacije za sporočila ali e-pošta. Kitajska ima denimo svoj sistem, podoben SWIFT-u, imenovan CIPS, za katerega si želi, da postane njegova konkurenca. Obstajajo tudi alternative, kot so kriptovalute, ruske banke pa bodo še vedno lahko preusmerile plačila prek držav, ki Rusiji niso naložile sankcij.

"Finančna jedrska bomba"

A izključitev tako velikega gospodarstva, ki je med drugim pomemben izvoznik nafte in plina, bi občutno prizadela tudi mednarodne finančne institucije in s tem države na drugi strani, hkrati pa pognala cene nafte in plina v nebo, in prav to je razlog, da so se nekatere zahodne države, predvsem Nemčija, pa tudi Gospodarska zbornica Slovenije, do zdaj upirale izključitvi Rusije iz SWIFT-a.

Nazadnje se je vdala tudi Nemčija in privolila v izključitev Rusije. Foto: AP
Nazadnje se je vdala tudi Nemčija in privolila v izključitev Rusije. Foto: AP

Tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire je dejal, da bi po ukrepu posegli samo "v skrajni sili", saj gre za "finančno jedrsko bombo". "In ko imate v roki jedrsko bombo, dvakrat pomislite, preden jo uporabite," je dejal v petek.

Nemški finančni minister Christian Lindner je za ARD povedal, da bi izključitev Rusije za seboj potegnila "visoko tveganje", da Nemčija od Rusije ne bi več prejemala plina in drugih surovin, kar skrbi tudi Italijo, Madžarsko, Ciper in Latvijo.

Tudi ZDA skrbijo morebitni destabilizacijski učinki tako drastične poteze. Brian Frey, nekdanji tožilec na pravosodnem ministrstvu v administraciji Donalda Trumpa, je v pogovoru za AP spomnil, da obstajajo alternative SWIFT-u in da bi se izključitev Rusije lahko mednarodni skupnosti maščevala in ji ustvarila mnogo dodatnih težav. Celo ameriški predsednik Joe Biden naj bi sprva okleval, saj Washington meni, da bi veliko škodo ob tem utrpele tudi evropske države, ki trgujejo z Rusijo.

A tudi skeptiki so se nazadnje po ruskem napadu na Kijev in propadlih mirovnih pogovorih vdali.

Rusija sicer ne bi bila prva država, ki bi jo SWIFT izključil – leta 2019 je bilo po ameriških sankcijah iz sistema izključenih nekaj iranskih bank, medtem ko je bil Iran v celoti izključen med letoma 2012 in 2016.