Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Politika enotno za sprejem beguncev. Prve sprejeli v Velenju, nastanitveni center v Logatcu.

Združeni narodi računajo, da je v petih dneh Ukrajino zapustilo več kot 500.000 ljudi, ki so prebegnili v sosednje države, okoli 100.000 jih je razseljenih znotraj države.

Več kot polovica, in sicer več kot 280.000 ljudi, naj bi se zatekla na Poljsko, kažejo podatki komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). Skoraj 85.000 ljudi je prispelo na Madžarsko, več kot 36.000 v Moldavijo, več kot 32.500 v Romunijo, 30.000 na Slovaško in več kot 300 v Belorusijo. Veliko ljudi, po podatkih UNHCR gre za 34.600 oseb, je iz Ukrajine zbežalo tudi v druge evropske države.

Sorodna novica Anže Jereb z družino pobegnil iz Kijeva: "Vedel sem le to, da je treba preživeti!"

"Naša dolžnost je, da sprejmemo vse, ki bežijo zaradi vojne," je dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin in dodal, da so notranji ministri EU-ja v nedeljo prosili Evropsko komisijo, naj pripravi osnutek zakona za njihovo zaščito.

Tudi nemška notranja ministrica Nancy Faeser je dejala, da so države članice EU-ja pripravljene sprejeti ukrajinske begunce.

Trenutna direktiva iz 90. let, ko je potekala vojna na Balkanu, zagotavlja zaščito beguncem med enim in tremi leti. Begunci lahko prebivajo v vseh državah članicah EU-ja, kjer dobijo tudi začasno dovoljenje za bivanje.

Reportaža Boštjana Anžina o beguncih na ukrajinsko-romunski meji

Boštjan Anžin: Prostovoljci pomagajo z obroki, čajem

Na romunsko-ukrajinski meji je tudi RTV-jev dopisnik Boštjan Anžin. Kot je dejal, so razmere na mejnih prehodih nespremenjene. "Še vedno prihajajo begunci iz Ukrajine. V tem trenutku sicer nekoliko manj kot preteklo noč, več jih pričakujejo pozneje, popoldne in v prihodnjih dneh. Tisti, s katerimi smo govorili, pravijo, da so poskušali priti tudi na Poljsko, ampak da so tam ogromne vrste. Da so več kot 10-kilometrske vrste pred mejami. Zato so se nekateri odločili in mejo raje prečkali tu."

Prostovoljci pomagajo z obroki, čajem, oblačili in drugimi stvarmi, ki jih judje potrebujejo. Tisti, ki prihajajo, so zgroženi, saj ne morejo verjeti, da se kaj takšnega dogaja.

Na vzhodu Romunije postavljajo začasna bivališča, predvsem ob meji z Moldavijo, "kjer so razmere še posebej zaostrene. Med drugim pa poteka reševanje več kot 10.000 študentov iz Indije, Nigerije in drugih afriških držav, ki so jim zdaj omogočili, da bodo iz Ukrajine v Romunijo in na Poljsko lahko vstopili brez vizumov in drugo potrebno dokumentacijo," je še poročal Anžin.

Kakšne so razmere na ukrajinskih mejah z begunci?
Pogovor s predstavnikom Unicefa v vzhodni Ukrajini
Javljanji Vlaste Jeseničnik iz Moskve in Karmen Švegl s poljsko-ukrajinske meje

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.