V Logatec je že prispelo 68 begunskih otrok. Foto: Reuters
V Logatec je že prispelo 68 begunskih otrok. Foto: Reuters

Slovenija je ponoči v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, nudili jim bodo vso potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo, je zatrdila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Ob otrocih so v skupini prispeli tudi trenerji, spremljevalci in nekaj mam z otroki.

V skupini sicer niso zaprosili za mednarodno zaščito.

Po njenih besedah si člani nogometnega kluba želijo predvsem igrati nogomet, zato so se povezali z Nogometno zvezo Slovenije, kjer so jim zatrdili, da bodo otrokom omogočili treniranje in prijateljske tekme.

Prispele begunce so nastanili v prenovljen del centra v Logatcu, ki bo v prihodnosti namenjen nastanitvi najranljivejših skupin, to je mladoletnikov brez spremstva, je pojasnila Štrukljeva. Hkrati je zavrnila vse očitke, da naj bi bili begunci nezadovoljni z nastanitvenimi kapacitetami. "Prostori so popolnoma novi, pri tem je bistveno, da jim je Slovenija nudila zaščito in da so tukaj na varnem," je poudarila.

Kot je še dejala v izjavi, se na uradu za oskrbo in integracijo migrantov aktivno ukvarjajo s pomočjo državljanom Ukrajine. V nedeljo so vzpostavili tudi telefonsko številko, na kateri so na voljo za vsa vprašanja tako državljanom Ukrajine kot tudi tistim, ki želijo nuditi pomoč. Tokrat pa so po njenih besedah vzpostavili tudi klicni center, v katerem so 24 ur na dan na voljo za vsa morebitna vprašanja, prejeli so že 400 klicev. Na spletni strani pa ponujajo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja, med drugim o urejanju statusa državljanov Ukrajine, urejanjem vstopa v državo in postopki priznanja mednarodne zaščite

Slovenija zbira pomoč za Ukrajino

V Logatcu je še veliko prostora

Danes so se na uradu sestali tudi z nevladnimi organizacijami, ki so se po besedah Štrukljeve zelo dobro organizirale in vzpostavile tudi mrežo prostovoljcev, ki bodo nudili pomoč tako pri zagotavljanju psihosocialne oskrbe kot tudi pri razdeljevanju materialne pomoči.
V naslednjih dneh sicer pričakujejo, da se bo število beguncev iz Ukrajine povečalo, saj so že obveščeni, da so ti na poti.

V nastanitvenem centru v Logatcu je sicer prostora za 300 oseb, po besedah Štrukljeve pa se v teh dneh na njih obračajo tudi posamezniki, ki ponujajo zasebne nastanitve. Pogovore tako vodijo z zasebniki, ki ponujajo takšne vrste nastanitev pa tudi s posameznimi občinami, med drugim s primorskimi občinami, z občino Logatec in občino Velenje, ki že ima izkušnje z namestitvijo beguncev.

Nekateri državljani se odločajo tudi za organizirane prevoze ljudi, ki potrebujejo pomoč. Vse, ki se za to odločijo Štrukljeva poziva, da se najprej obrnejo na njihov urad, kjer jim bodo nudili vse potrebne informacije o vstopu in nadaljnjem bivanju državljanov Ukrajine v Sloveniji.

Kako prišleke vključiti v trg dela

Pomoč za ukrajinske begunce pa v dveh smereh pripravljajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Za otroke in mladostnike brez spremstva so tako pripravili okoli 80 namestitev v kriznih centrih za otroke in mladostnike. Kot je dejal, bo tam zanje poskrbljeno celovito in jim bodo poskusili čim bolj olajšati stisko.

Za odrasle pa iščejo rešitve, kako jim omogočiti čim hitrejši vstop na trg dela, če bo to njihova želja. To je sicer možno šele po pridobitvi statusa begunca.

"Nihče si ne more predstavljati stiske in bolečine ljudi, ki trpijo zaradi agresije na Ukrajino. Ključna je hitra in učinkovita pomoč," je še dejal Cigler Kralj.

Vlada je vzpostavila klicni center. Foto: Pixabay
Vlada je vzpostavila klicni center. Foto: Pixabay
Sorodna novica Po Sloveniji množično zbiranje tako materialne kot denarne pomoči za Ukrajino

Klicni center za pomoč beguncem

Vlada je vzpostavila klicni center, kjer bodo strokovnjaki z različnih področij dajali informacije o pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, so sporočili iz urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, medtem ko je za klice iz tujine na voljo telefonska številka +386 1478 7530.

V klicnem centru bodo strokovnjaki dajali informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije, kako lahko posamezniki ali organizacije pomagajo finančno ali materialno.

Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si. Aktualne informacije in kontaktne številke pa so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku, so sporočili.

Ukrajinci oproščeni plačila cestnine

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je poleg tega v torek sporočil, da bodo na slovenskih avtocestah oproščeni plačila cestnine vsi ukrajinski državljani, ki bodo v Slovenijo vstopili ali jo bodo prečkali iz humanitarnih ali vojnih razlogov

Sicer so prvi begunci iz Ukrajine že prispeli v Slovenijo. Slovenija je začela tudi zbirati humanitarno pomoč. Kot so sporočili iz urada za oskrbo in integracijo migrantov, se je nanje v preteklih dneh obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati državljanom Ukrajine, tudi z organizacijo različnih vrst prevoza v Slovenijo.

Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Pomoč za Ukrajino zbira OZS

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je zagnala zbiranje humanitarne pomoči za prebivalce Ukrajine, ki so se znašli v stiski zaradi vojnih spopadov. Zbornica bo od danes dalje zbirala sredstva prek ustanove za humanitarno pomoč obrtnikom, prav tako bo finančna sredstva prispevala sama, so napovedali.

Vsi, ki želijo z denarnimi sredstvi pomagati prebivalcem Ukrajine, lahko prek OZS nakažejo sredstva na poseben račun Ustanove za humanitarno pomoč obrtnikom. Številka računa pri NLB je SI56 0201 3025 7684 878, sklic pa 00 10-1058, so navedli.

Tudi nekatere občine zbirajo pomoč

Ukrajinski begunci. Foto: Reuters
Ukrajinski begunci. Foto: Reuters

V Kranju so zbirno mesto odprli danes (sreda), vse do preklica pa bo odprto vsak delovni dan med 12. in 17. uro v šotorih na parkirišču Vojašnice Petra Petriča, pri čemer bo pomagala tudi Civilna zaščita kranjske občine in profesionalni gasilci, je zapisano na spletnih straneh kranjske občine.

Velenjska občina humanitarno akcijo zbiranja pomoči za prebivalce Ukrajine organizira od danes do sobote, in sicer med 10. in 18. uro v prostorih Mladinskega centra Velenje. Zbrano pomoč bodo v najkrajšem možnem času dostavili najbolj ogroženim mestom v Ukrajini, glede na usmeritve in navodila uprave za zaščito in reševanje.

"Prebivalke in prebivalci Ukrajine nujno potrebujejo našo pomoč. Dokažimo, da znamo pomagati, kot smo že večkrat doslej," so pozvali z velenjske občine.

V zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino se je vključila tudi Občina Braslovče. Pomoč so začeli zbirati že v torek in bodo to počeli do petka v tamkajšnjem domu kulture med 16. in 18. uro.

Občina Trbovlje bo pomoč v sodelovanju s tamkajšnjim rdečim križem, Društvom prijateljev mladine Trbovlje in trboveljsko civilno zaščito od četrtka. Zbirno mesto je na upravi Delavskega doma Trbovlje, kjer bodo občane čakali prostovoljci, in sicer od ponedeljka do četrtka med 13. in 18. uro.

Kot je povedala trboveljska županja Jasna Gabrič, si vsi želijo, da bi se vojna čim prej končala in da bi ljudje lahko živeli v svojih domovih, a vsi trenutno nimajo te sreče. "Zato verjamem, da bomo (in smo že) znali stopiti skupaj in zbiranje pomoči organizirati tudi na lokalni ravni širom naše države. Danes pomoč potrebujejo oni, drugič pa jo bo kdo drug. Vedno pa je želja nas vseh, da bi bilo takih potreb čim manj in da bi bil mir, ki je za marsikoga samoumeven, dosegljiv za vse," je še dejala Gabričeva.

V celjski občini bo zbirni center v prostorih Celjskega mladinskega centra na Mariborski cesti 2 odprt od četrtka do vključno 9. marca, so sporočili s celjske občine. Občina prosi občane, da donirajo samo takšna sredstva, ki so v celoti uporabna. Hrana mora biti zapakirana v originalno embalažo, rok trajanja mora biti vsaj pol leta. Kompleti prve pomoči in reševalna oprema morajo biti delujoči, varni za uporabo in brez poškodb. Občani in podjetja lahko pomagajo tudi z nakazilom na transakcijski račun celjske občine. Z zbranim denarjem bo občina za pomoči potrebne Ukrajince kupila sanitetni material, zdravstvene pripomočke, komplete prve pomoči in podobno.

Tudi mariborska občina se je lotila priprave načrta zbiranja humanitarne pomoči, več o tem pa bo znano konec tedna.

Ukrajinci v Mariboru

Občine prosijo občane, ki želijo pomagati, da prinesejo zdravila, medicinske pripomočke in osnovne higienske potrebščine, kakovostna zimska oblačila in zelo dobro ohranjeno zimsko obutev za otroke in odrasle, ostali tekstil za dom, kot so odeje, posteljnina in brisače, spalne vreče, šotore, nepokvarljiva živila in pitno vodo ter baterijske svetilke, sveče, generatorje, gasilsko reševalno opremo, cevi, črpalke, gasilke čelade, rokavice in škornje.

K zbiranju humanitarne pomoči sta pristopili tudi celjska območno-obrtno podjetniška zbornica in Medobčinsko društvo za Goriško, ki zbira predvsem potrebščine za ukrajinske otroke, kot so šolske potrebščine, pobarvanke, kartonke, igrače, družabne igre in otroška oblačila do 10 let starosti. Potrebščine za otroke zbirajo na sedežu društva na Bazoviški ulici v Novi Gorici med 7. in 11. marcem od 8. do 18. ure.

Notranji minister Aleš Hojs je sicer pred dnevi v Bruslju napovedal, da je Slovenija pripravljena sprejeti do 200.000 ukrajinskih beguncev.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.