EU in IEA predlagata zmanjšanje ogrevanja pozimi. Foto: Pixabay
EU in IEA predlagata zmanjšanje ogrevanja pozimi. Foto: Pixabay

Če bi vseh skoraj 450 milijonov prebivalcev Evropske unije upoštevalo njihov akcijski načrt, bi prihranili dovolj plina za ogrevanje 20 milijonov gospodinjstev ter za 120 supertankerjev nafte, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je devet točk akcijskega načrta pripravila v sodelovanju z Mednarodno agencijo za energijo (IEA). V izjavi za javnost sta organizaciji sporočili, da bi z upoštevanjem nasvetov državljani hkrati pomagali Ukrajincem ter znižali visoke račune položnic.

Devet nasvetov

1. Pozimi zmanjšajte ogrevanje, poleti manj uporabljajte klimatske naprave.
2. Prilagodite nastavitve bojlerja.
3. Delajte od doma.
4. Avtomobil uporabljajte bolj ekonomično.
5. Zmanjšajte hitrost na avtocesti in ugasnite klimo.
6. V velikih mestih ob nedeljah ne uporabljajte avtomobila.
7. Na kratke razdalje hodite ali kolesarite, namesto da se vozite.
8. Uporabljajte javni prevoz.
9. Namesto z letalom potujte z vlakom.
(Vir: Guardian)

"Ljudje po vsej Evropi so pomagali Ukrajini z donacijami ali neposredno pomočjo beguncem, in mnogi bi želeli narediti več. Večina gospodinjstev se sooča tudi z višjimi računi za energijo zaradi energetske krize, ki jo je zaostrila vojna. Manjša poraba energije ni le takojšen način za Evropejce, da zmanjšajo svoje račune, temveč podpira Ukrajino z zmanjšanjem potrebe po ruski nafti in plinu, s čimer pomaga zmanjšati tokove prihodkov, ki financirajo invazijo," sta zapisala EU in IEA.

Predloge sta v četrtek predstavila izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo Fatih Birol in generalna direktorica za energetiko pri Evropski komisiji Ditte Juul Jørgensen. "Energetska učinkovitost ima potencial, da postane najpomembnejša politična pobuda za zmanjšanje naše odvisnosti od ruskega uvoza /.../," je dejala Juul Jørgensen.

Stopinja manj ogrevanja – sedem odstotkov energetskega prihranka

Znižanje temperature ogrevanja za eno stopinjo Celzija prihranilo sedem odstotkov porabljene energije za ogrevanje. Nastavitev klimatske naprave na stopinjo Celzija topleje pa bi porabo elektrike zmanjšala za do deset odstotkov, navajata organizaciji.

Drugi primer je pot povprečnega Evropejca na delo, ki z avtomobilom v eno smer naredi okoli 15 kilometrov. Če bi trikrat na teden delal od doma, bi gospodinjstvo prihranilo 35 evrov na mesec, pri čemer so upoštevali povečano porabo elektrike pri delu na domu. Zmanjšanje povprečene hitrosti na avtocesti za deset kilometrov na uro pa bi zmanjšalo letni račun za gorivo za 60 evrov.

EU iz Rusije uvozi za skoraj polovico plina, ki ga potrebuje

EU je v letu 2021 uvozil 155 milijard kubičnih metrov naravnega plina iz Rusije, kar je predstavljalo okoli 40 odstotkov celotne porabe in 45 odstotkov uvoza. Rusko gorivo predstavlja 27 odstotkov celotnega uvoza, ruski premog pa 46 odstotkov uvoza.

Evropska unija je že sprejela prepoved uvoza ruskega premoga, francoski uradniki pa so nedavno sporočili, da se pripravlja tudi embargo na rusko gorivo.

Takratni predsednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso (levo) na predstavitvi prvega
Takratni predsednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso (levo) na predstavitvi prvega "samozložljivega" električnega avtomobila podjetja Hiriko na sedežu komisije leta 2012. Foto: EPA