Šarec in Pavlič sta se strinjala, da je bila zamenjava Janševe vlade glavna prioriteta, izpad njunih strank iz parlamenta pa kolateralna škoda zaradi taktičnega glasovanja volivcev. Foto: MMC RTV SLO
Šarec in Pavlič sta se strinjala, da je bila zamenjava Janševe vlade glavna prioriteta, izpad njunih strank iz parlamenta pa kolateralna škoda zaradi taktičnega glasovanja volivcev. Foto: MMC RTV SLO

S predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem in generalnim sekretarjem stranke SAB Jernejem Pavličem se je v Odmevih pogovarjala voditeljica Tanja Starič.

Obe stranki sta ostali pred vrati parlamenta, ste že analizirali, kaj je šlo narobe?
Šarec: Kot pravijo na družbenih omrežjih, smo padli za svobodo. Seveda bomo opravili pogovor, to sem napovedal že v nedeljo. Zagotovo bomo pogledali, kaj so vzroki. Je pa dejstvo, da smo imeli taktično glasovanje, to ugotavljajo tudi politični analitiki, ko so se glasovi prelili k relativnemu zmagovalcu, ker je kazalo, da edino on lahko premaga Janšo. In to se je potem tudi zgodilo.

Sorodna novica Golob napovedal vlado na začetku junija in odstranjevanje žice na meji

Taktično glasovanje kot edini razlog? Sedanja vladna stran vam očita, da ste bili preostri, premalo povezovalni ...
Šarec: No, KUL je deloval enotno, to nam vsi priznavajo. Nismo se napadali med seboj, nisem zasledil na družbenih omrežjih ali kjer koli drugje kakšne kritike na ta račun. So celo napisali, da smo mogoče na ta račun kaj izgubili, ampak to ni pomembno, pomembno je, da smo se rešili te vlade, da smo končno v novem obdobju, da je dveletna agonija končana. Zagotovo bo zdaj novo obdobje tudi za vso Slovenijo, to je pomembno.

Ste pri vas že naredili analizo, kaj je šlo narobe?
Pavlič: Ne, smo se glede pogovora o volilnem izidu dogovorili, da to naredimo po praznikih. Vzeli smo si nekaj dni prosto, po treh mesecih kampanje malo počitka pride prav. Absolutno bomo naredili analizo, kot je že gospod Šarec povedal. Skupni cilj KUL-a in Gibanja Svoboda je bil zamenjava te neodgovorne vlade. Kampanja je temeljila na tem, da skupaj zagovarjamo stališča in se ne napadamo kljub nekaterim razlikam. Posledica je, da je na koncu največja stranka posrkala večino glasov v taktičnem glasovanju. Ta pritisk lahko vidimo tudi pri dveh strankah, ki imata stabilno bazo – Levici in SD-ju, ki sta bili prav tako porinjeni proti pragu. Tukaj so glavni razlogi, preostalo analizo pa bomo naredili korektno znotraj stranke.

Bo vaša predsednica ponudila odstop?
Pavlič: Ne vem, to je na njej. Ključno je, da po tej analizi sami vidimo, ali smo ravnali pravilno, ko smo zastavili višji cilj – zamenjavo vlade – pred cilj stranke. Menim, da je bila to pravilna poteza, ker če ne bi zamenjali vlade in bi sami naredili izid, bi to bil poraz za Slovenijo. Ta poraz bi bil bistveno večji kot to, da stranke SAB ni v tem sklicu parlamenta.

Boste vi ponudili odstop?
Šarec: Veste, kako je s ponujanjem odstopa ... Ali odstopiš ali pa ne odstopiš. Jaz sem človek, ki je enkrat že odstopil zaradi demokracije, ker nisem imel večine v državnem zboru in se nisem oklepal oblasti. Ponujanje odstopa, da ga potem lahko nekdo ne sprejme, je farsa. Nikoli nisem bil človek, ki bi se šel neke farse, za čimer sem stal, sem tudi naredil. Zagotovo je odstop nekaj, kar narediš ali ne narediš. Kot sem rekel, v prihodnjih dneh se bomo pogovorili, analizirali, kaj je bilo narobe. In zagotovo sam ne potrebujem nobenih lekcij iz političnih standardov, ker sem tako kot Alenka Bratušek odstopil kot predsednik vlade. Verjemite mi, ko sem odstopal z mesta predsednika vlade, sem bil zelo žalosten, razočaran in nisem šel z veseljem s tistega mesta, če to kdo misli. Izid, ki ga imamo danes, zagotovo ni človeka, ki bi se tega veselil, ampak poraze oz. slabe rezultate vsak sprejema po svoje. Prav je, da se pove svoje mnenje.

Sorodna novica Valicon: Skoraj polovica volivcev izbirala taktično. Največ pridobila GS in SDS.

Vaša poslanka Tina Heferle pravi: poslanci nismo krivi za to, kar se nam je zgodilo. Če poenostavim, pravi, da bi nekateri odločevalci morali reči 'mea culpa'. To razumemo kot poziv vam, da priznate krivdo ali pa soodgovornost ...
Šarec: Težko govorimo o krivdi. Tako kot je gospod Pavlič povedal, tudi Levica se je tako rekoč borila za vstop v parlament, tudi SD je imel slab izid, tako kot vse stranke KUL-a. Plačali smo ceno za enotnost, ker dejansko ni nihče vlekel na svojo stran, včasih smo v KUL-u morali tudi kakšno stvar prezreti, česa ne izreči, tudi javnost je od nas ves čas zahtevala to enotnost. To smo prezentirali in mislim, da sva oba z Jernejem zelo ponosna na to enotnost.

Stopimo korak naprej, kaj zdaj? Najverjetnejši mandatar pravi, da pričakuje kadrovske strokovne okrepitve iz strank, s katerimi je sodeloval pred volitvami. Ste se že kaj pogovarjali, kaj pričakujete?
Pavlič: Mi iskreno ne pričakujemo ničesar. To je na gospodu Golobu. Za nas je ključno, da je prišlo do te zamenjave. Stranka SAB in naša predsednica, to se že večkrat ponavljamo, a ko je šlo za Slovenijo, ko je bilo treba ponuditi kadre, ko je bilo treba nastaviti hrbet, smo vedno bili tu in naredili tisto, kar je treba. Če, ko, takrat se bomo tudi mi odločali, do takrat pa najprej naredimo notranjo analizo in potem nadaljnje korake. Letos nas čakajo še dvojne volitve, predsedniške in lokalne. Politične stranke bomo sodelovale, na terenu smo okrepljeni z lokalnimi odbori, nekateri se že pripravljajo. Stranka SAB bo v letošnjem letu vsekakor dejavna naprej.

Veliko se je govorilo o povezovanju sredinskih strank. Kaj pričakujete od mandatarja? Ponudbo?
Šarec: Mi smo pripravljeni sodelovati, zagotovo, saj sodelovanje je temelj demokracije, zlasti s sorodnimi strankami. Je pa res, da ima škarje in platno v rokah mandatar in on bo povedal, kakšno sodelovanje si predstavlja. Mi kadre imamo, imamo tudi dva evropska poslanca, imamo dobro terensko mrežo, zagotovo lahko kaj ponudimo. Ampak kot rečeno, odločil bo mandatar in nihče drug.

Šarec in Pavlič o načrtih LMŠ-ja in SAB-a