Razpravljali bodo o etiki, Ukrajini, Bosni in "petih jezdecih apokalipse" – covidu, sovražnem govoru, nasilnih protestih, globalnem segrevanju in zatonu demokracije. Med drugim nameravajo sprejeti tudi deklaracijo, ki bo pozvala k človečnosti.

Srečanje bo potekalo med 11. in 13. majem. Foto: Reuters
Srečanje bo potekalo med 11. in 13. majem. Foto: Reuters

Podobno kot lani bo tudi letošnje srečanje, ki bo potekalo med 11. in 13. majem, potekalo v hibridni obliki, da se ga bodo lahko udeležili tudi avtorji iz Afrike.

O Ukrajini in vlogi pisatelja
Srečanje bo uvedel sestanek mednarodnega odbora Pisatelji za mir, ki ima sedež v Sloveniji, vodi pa ga francoski pisatelj Emmanuel Pierrat. Po besedah sekretarja odbora Edvarda Kovača bodo govorili predvsem o Ukrajini in vlogi pisatelja, pa tudi o Bližnjem vzhodu in Latinski Ameriki, ki prosi za pomoč glede stanja v Mehiki. S tem v povezavi nameravajo pripraviti tudi tri resolucije za svetovni kongres, ki bo septembra v Stockholmu.

Predsednica slovenskega PEN-a Tanja Tuma je na predstavitvi programa dejala, da so se po lanski hibridni obliki zaradi covida-19 tudi letos odločili za enako možnost. Foto: Spletna stran Tanje Tuma
Predsednica slovenskega PEN-a Tanja Tuma je na predstavitvi programa dejala, da so se po lanski hibridni obliki zaradi covida-19 tudi letos odločili za enako možnost. Foto: Spletna stran Tanje Tuma

Program vključuje štiri okrogle mize odbora Pisatelji za mir, ki se bodo posvetili v uvodu omenjenim temam. Prispevki sodelujočih avtorjev bodo objavljeni v knjigi, pisatelji pa bodo svoja mnenja o tematikah podajali v živo.

Z razmišljanjem o propadu svetovne etike želijo po Kovačevih besedah izpostaviti, da je temeljna etika nad vsakršnim spoštovanjem kulturne tradicije, kot je primer obrezovanja žensk v Egiptu. Ob razmerah v Ukrajini pa želijo sprožiti vprašanje o pravičnosti vojne, uporu in želji po dominaciji.

Na primeru Bosne, kjer se večkrat izpostavlja genocid v Srebrenici, želijo opozoriti na tradicijo sobivanja štirih religij. Z zadnjo okroglo mizo pa želijo pokazati, da pisatelji niso le preroki nesreče, ampak so lahko tudi znanilci lepše strani apokalipse.

V umetniškem delu bo Tajda Lekše izvedla recital poezije izbranih avtorjev v različnih jezikih, med njimi Srečka Kosovela, Tarasa Ševčenka, Paula Eluarda, Charlesa Baudelaira in Danteja Alighierija. Pripravili bodo tudi tradicionalno akcijo praznih stolov, s katero opozarjajo na zaprte in ubite avtorje. Teh je po besedah Tanje Tuma vsako leto več. Prvi stol bo posvečen Julianu Assangeu, za njim pa bodo Oleksandra Kuvšinova iz Ukrajine, Ismail Al Iskandarani iz Egipta, Maung Thar Cho iz Mjanmara, Maria Cristina Garrido Rodriguez s Kube in Innocent Bahati iz Ruande.

Na srečanju nameravajo sprejeti tudi deklaracijo, ki bo pozvala k človečnosti. Foto: BoBo
Na srečanju nameravajo sprejeti tudi deklaracijo, ki bo pozvala k človečnosti. Foto: BoBo

Na blejskem srečanju nameravajo sprejeti tudi poziv k človečnosti za miroljuben in trajnostni družbeni razvoj, ki ga je Slovenski center PEN pripravil skupaj z Inštitutom za razvoj vključujoče družbe in platformo Ženske za mir in varnost. Namen poziva je nagovoriti k humanemu odnosu do soljudi in drugih živih bitij, pogumu in odločnosti, pomoči vsem, ki trpijo zaradi strahu, bolezni, pomanjkanja, bolečin ali krivic, še zlasti ranljivim skupinam, ter k zahtevi odločevalcem, da spoštujejo sporazume.

Srečanje bo sklenil festival Obrazi miru, na katerem bodo sodelovali sodobni pesniki in pisatelji na štirih lokacijah: Mežnariji pri Kapelci nad Kropo, Knjižnici Bled, Knjižnici Kranj in Mestni hiši v Ljubljani.