Policisti na prizorišču po koncu napada. Foto: EPA
Policisti na prizorišču po koncu napada. Foto: EPA

Nekateri so bili celo pripravljeni vzeti zadeve v svoje roke in posredovati sami, a so jim policisti to onemogočili.

Storilec Salvador Ramos je z napadom na osnovno šolo Robb v kraju Uvalde zahodno od San Antonia začel malo pred poldnevom po krajevnem času, ko je tudi prišel prvi klic na številko za nujne primere. Policisti so ga ustrelili in ubili šele uro in pol kasneje, okoli 13. ure, potem ko je že ubil 19 otrok, mlajših od 11 let, in dve učiteljici.

Teksaška policija je uvodoma dajala nejasne izjave glede tega, kdo je dejansko vdrl v šolsko poslopje in ustrelil morilca.

Zdaj je jasno, da je Ramos doma najprej ustrelil babico, ki se je uspela z okrvavljeno glavo privleči iz hiše in sosedu povedati, kaj je storil vnuk. Odpeljali so jo v bolnišnico in vse kaže, da bo preživela.

Potem ko je z avtomobilom ob šoli zapeljal v jarek, sta bila za njim že dva policista, na katera je streljal in ju ranil. Nato je odšel v šolo, ki ima sicer zaposlene oborožene varnostnike, si izbral učilnico četrtega razreda, zaklenil vrata in jih zabarikadiral ter začel pobijati otroke v njej.

Številne policijske enote so bile medtem pred šolo in so pripravljale načrt za vdor, medtem ko so postajali prisotni starši in sosedje vse bolj jezni in obupani. V šolo je na koncu vdrl pripadnik mejne policije, ki ni več želel čakati. Ali je bil pri tem sam ali skupaj s kolegi, še ni jasno. Menda je trajalo kar nekaj časa, da so našli ključ od vrat učilnice.

Predstavnik teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je medijem povedal, da so odgovorni očitno zatajili, ker niso preprečili množičnega pokola, vendar pa je zagotovil, da so policisti, ki so se odzvali, tvegali življenja in rešili druge otroke, s tem ko so strelca držali v šahu za barikadami.

Cvetje pred osnovno šolo Robb. Foto: EPA
Cvetje pred osnovno šolo Robb. Foto: EPA
Sorodna novica Arhitekti v ZDA gradijo šole, ki bi napadalcem otežile strelski pohod

Žrtve še identificirajo

Žrtve strelnega pohoda na šolo v Teksasu še vedno identificirajo. Država obžaluje dogodek, a politiki ne kažejo zanimanja, da bi zaostrili orožarsko zakonodajo. Še več, v Teksasu so lani sprejeli zakon o nošenju orožja brez licence.

To je bilo že tretje resno streljanje, kot navaja CNN Arhiv za strelno orožje, v ZDA v enem tednu, in drugo najhujše v zgodovini ZDA. Zgodilo se je le nekaj dni po streljanju v Buffalu v ameriški zvezni državi New Yorku in Orange Countyju v Kaliforniji, kjer je bilo več kot dvanajst žrtev.

In medtem ko arhitekti že nekaj let delajo zasnove novih šol ali njihovih prenov, s katerimi bi napadalcem otežili strelne pohode, se na ravni države ne zgodi nič, da bi stopili na prste orožarskemu lobiju (ki je pogosto tudi med podporniki kampanj politikov na različnih nivojih).

Nagib napada ni znan, napad napovedan na Facebooku

Nagib za strelski napad Salvadorja Ramosa še ni znan. Poleg 21 mrtvih jih je 17 ranjenih, med njimi nekateri huje. Med ubitimi so bili učenci četrtega razreda, stari devet, večinoma pa deset let, in dve učiteljici.

Strelca, ki se je zabarikadiral v eno od učilnic osnovne šole Robb v kraju Uvalde in pobijal, je ubila policija. V učilnici naj bi se zadrževal od 40 do 60 minut, poroča CNN. Napad je napovedal v zasebnem sporočilu drugemu neimenovanemu uporabniku Facebooka, upravljavec družbenega omrežja pa je to odkril šele po tragediji.

Identifikacija žrtev

Tretji dan po pretresljivem dogodku še vedno poteka identifikacija žrtev. Tako so identificirali 10-letno Nevaeh Bravo, deklico, ki jo je njen bratranec opisal kot tisto, ki je vedno razveseljevala ljudi okoli sebe, njeni starši pa so zlomljeni. Med ubitimi so tudi njene 10-letne sošolke in sošolci: Lexi Rubio, ki je dobila celo priznanje vzorne državljanke na šoli, Jode Flores ml. (10), ki je imel rad bejzbol in igranje računalniških iger. Pa Uziyah Garcia, ki je bila po besedah tete "super otrok", in Xavier Lopez, "bil je nasmejan, nikoli resen", ga je opisala njegova mati.

Učiteljica Irma Garcia je bila tudi sama mati štirih otrok. Eva Mireles je poučevala 17 let, v prostem času se je rada ukvarjala s športom.

Amerie Jo Garza (10) je njen oče opisal kot "angela", Annabell Guadalupen Rodriguez je bila učenka tretjega razreda, v razredu je bila s svojo sestrično, ki je bila prav tako ubita.

Žrtve strelnega napada na osnovno šolo Robb v Teksasu:

Nevaeh Bravo (10), Jacklyn “Jackie” Jaylen Cazares (10), Makenna Lee Elrod (10), Jose Flores Jr.(10), Ellie Garcia (9), Irma Garcia (46), Uziyah Garcia (8), Amerie Jo Garza (10), Xavier Javier Lopez (10), Tess Mata (10), Eva Mireles (44), Alithia Ramirez (10), Annabell Guadalupe Rodriguez (10), Maite Rodríguez (10), Alexandria “Lexi” Aniyah Rubio (10), Layla Salazar (10), Jailah Nicole Silguero (10), Eliahana “Elijah” Cruz Torres (10), Rojelio Torres (10).

Novozelandska premierka: "Nikomur ne bom solila pameti"

Poleg izrekov sožalja svetovnega političnega vrha, med njimi je bil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pa se je znova začelo odpirati vprašanje o oborožitvi prebivalcev ZDA s strelnim orožjem. Kot je poročal CNN, je imel 18-letni napadalec orožje, ki je sicer dovoljeno pri starosti 60 let.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je med obiskom v ZDA ameriškim kongresnikom razlagala, kakšne ukrepe je sprejela njena država po strelskem pohodu na mošejo v Christchurchu. "Nova Zelandija je doživela svojo tovrstno grozno izkušnjo in kot posledico smo sprejeli določene spremembe," je dejala. Ob tem je dodala, da ne bo drugim solila pameti, kaj naj naredijo. "Nisem jaz tista, ki vodi državo s povsem drugačno zgodovino in izkušnjami, kot drugi narodi, da bi jim govorili, kaj naj storijo in česa ne. Storiti ne morem nič več od tega, kot da z vami delim izkušnjo Nove Zelandije in reforme, ki smo jih na tem področju sprejeli."

Marca 2019 je v Christchurchu strelski napadalec v napadu na mošejo ubil 51 ljudi, islamskih vernikov, 40 pa ranil.

Politični mrk in apatija

Po napadu na otroke v Teksasu je zgrožen ves ameriški politični vrh. Na tiskovni konferenci smo lahko znova poslušali, kako je 10-letna Amerie Garza poskusila "zaščititi" svoje sošolce pred napadalcem, ko je skušala poklicati policijo. Med napadom je bila ubita. Kako je bila učiteljica 4. razreda, v katerega se je zatekel napadalec, "junakinja", ko je poskusila zaščititi otroke osnovne šole Robb. Tudi Irma Garcia je mrtva.

18-letni napadalec je strelno orožje kupil v trgovini Oasis Outback v Uvaldi v Teksasu. Foto: Reuters
18-letni napadalec je strelno orožje kupil v trgovini Oasis Outback v Uvaldi v Teksasu. Foto: Reuters
Sorodna novica Nagib strelca v Teksasu, ki je ubil 19 otrok in učiteljici, še ni znan

Teksaški politični vrh z guvernerjem Gregom Abbottom na čelu je včeraj pozival k enotnosti, žalovanju in molitvi, "Abbottovega demokratskega izzivalca, nekdanjega kongresnika Beta O'Rourka pa so odstranili iz dvorane, ker je med novinarsko konferenco krivdo pripisal republikanskemu vodstvu Teksasa. Zaradi nedejavnosti in ukinjanja zakonske regulacije dostopa do orožja. Nekaj podobnega se je dogajalo v zveznem senatu, kjer že dve leti tiči zakon o univerzalnem preverjanju kupcev orožja, ki zaradi republikanskega nasprotovanja ne pride niti do razprave," je poročal RTV-jev dopisnik iz ZDA Andrej Stopar.

Posedovanje orožja brez licence

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo podpisal izvršni ukaz o reformi policije v ZDA in proti zlorabam policijskih pooblastil, kar se je zgodilo na dan druge obletnice umora temnopoltega Georgea Floyda v Minnesoti, ki so ga ubili policisti. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo podpisal izvršni ukaz o reformi policije v ZDA in proti zlorabam policijskih pooblastil, kar se je zgodilo na dan druge obletnice umora temnopoltega Georgea Floyda v Minnesoti, ki so ga ubili policisti. Foto: Reuters

Abbot je ob tem lani podpisal kar nekaj zakonov, ki olajšajo nošenje orožja v ameriški zvezni državi Teksas. Eden med njimi dovoljuje 21-letnikom, da imajo pištolo, kakršno je imel tudi napadalec na šolo Robb, saj ni nihče preverjal njegove preteklosti glede morebitnih kaznivih dejanj.

V času sprejetja je bil zakon podvržen kritikam, javna anketa univerze v Teksasu je celo pokazala, da 60 odstotkov volivcev v Teksasu ni bilo naklonjenih ideji, da je orožje mogoče posedovati in nositi brez licence.

Toda Abbott, ki je podpisal skoraj dva ducata zakonov, ki zagotavljajo lažji dostop do orožja, je dejal, da bo ukrep "omogočil svobodo" v Teksasu.

Biden podpisal izvršni ukaz proti zlorabam policijskih pooblastil

Predsednik Joe Biden pa je napovedal obisk Teksasa in se še enkrat zavzel za regulativno zakonodajo glede pravice do nošenja orožja. "Drugo ustavno določilo ni absolutno. Ko so ga sprejeli, človek ni mogel imeti topa. Ni mogel imeti določenih vrst orožja. Zmeraj so bile omejitve," je dejal.

Biden je v sredo na drugo obletnico policijskega uboja temnopoltega Georgea Floyda podpisal izvršni ukaz o reformi policije. Tako je odgovoril na očitke, da ne izpolnjuje volilnih obljub, obenem pa pokazal na omejitve svojih pooblastil. Ukaz, ki zahteva revizijo prakse uporabe sile, oblikovanje registra policistov, obtoženih zlorab pooblastil, in spodbuja državne in lokalne policiste k opuščanju določenih prijemov pri aretaciji, velja le za približno 100 tisoč zveznih policistov.

Po streljanju vse več vprašanj o ustreznosti ravnanja policijem