Hrvaška je formalno načrtovanje začasnega skladišča začela že leta 1988. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Hrvaška je formalno načrtovanje začasnega skladišča začela že leta 1988. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Da bodo novo skladišče gradili na Trgovski gori, na območju nekdanjega vojaškega skladišča in kasarne Čerkezovac, so se na Hrvaškem odločili leta 2018. Trenutno poteka druga faza čiščenja okoli 38000 kvadratnih metrov površin, kjer iščejo ostanke min iz časa spopadov v 90. letih prejšnjega stoletja. To je – ob pogostih poplavah in potresih – eden od argumentov najbližjih sosedov, prebivalcev Bosne in Hercegovine, natančneje entitete Republike srbske, zakaj tam skladišča ne sme biti.

Ekolog Mario Crnković je dejal: "Skladiščenje radioaktivnih in drugih nevarnih odpadkov ob reki Uni, kjer je zaščiteno območje ob meji med Bosno in Hercegovino in Hrvaško, je popolnoma nesprejemljivo. To med prebivalci vzbuja strah."

Bližnji Novi Grad se je praznil že v preteklosti, zdaj tudi zaradi strahov še hitreje. Ko bodo mine očiščene, bodo Hrvati opravili raziskave, določili lokacijo, tudi študije o morebitnih vplivih na okolje še ni. Prve odpadke pa naj bi tja prepeljali čez tri ali štiri leta, skladiščili bi jih do leta 2050.

Večina odpadkov bo iz Krškega

"Največ radioaktivnih odpadkov bo prišlo iz jedrske elektrarne v Krškem. To bodo zgolj odpadki z nizko in srednjo stopnjo radioaktivnosti. Gre za odpadke, ki nastanejo med vsakodnevnim obratovanjem," je dejal Josip Lebegner iz Hrvaškega sklada za razgradnjo in odstranjevanje radioaktivnih odpadkov.

Nekaj bo tudi odpadkov iz medicinskih virov in znanstvenih ustanov. Tu naj bi hranili le odpadke v trdnem stanju, nekaj jih bodo morali pred skladiščenjem odpeljati v tujino na predelavo. Svojo polovico odpadkov iz Krškega naj bi Hrvati prevzeti najkasneje do leta 2025, na lokaciji jedrske elektrarne prostora zmanjkuje.

Hrvaška je sicer formalno načrtovanje začasnega skladišča začela že leta 1988, a ji je po skoraj 35 letih zmanjkalo časa, tudi zaradi političnega vpliva pa alternativne lokacije ni.

Hrvaško skladišče za jedrske odpadke v bližini BiH-a?