Center za ukrajinske begunce v ljubljanskem BTC-ju. Foto: BoBo
Center za ukrajinske begunce v ljubljanskem BTC-ju. Foto: BoBo

Izdaja izkaznice za ljudi z začasno zaščito je brezplačna, so pojasnili na notranjem ministrstvu. Človek mora izkaznico imeti pri sebi, z njo lahko dokazuje tudi svojo identiteto. Izkaznica velja tudi kot dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji. Izkaznice veljajo do 4. marca 2023.

Izkaznice bodo plastificirane, vsebovale bodo fotografijo, ime, državljanstvo, spol, datum rojstva in EMŠO ter podatek o naslovu začasnega prebivališča v Sloveniji.

Izkaznico bodo vročale upravne enote, ki so posamezno izkaznico izdale, ali pa jih bodo poslale po pošti. Način vročitve predlaga prosilec za začasno zaščito ob vložitvi vloge za začasno zaščito.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da so bile s 15. junijem vzpostavljene vse podlage za izdelavo in izdajo izkaznic ljudem z začasno zaščito v Sloveniji v skladu z Zakonom o začasni zaščiti razseljenih oseb. Posameznik, ki mu je že bila priznana začasna zaščita v obliki pisne upravne odločbe, je prav tako upravičen do izdaje izkaznice.

Od 10. marca lahko v Sloveniji ljudje, ki so zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil zapustili Ukrajino, zaprosijo za status začasne zaščite.