Ljudje čakajo v vrsti za gorivo. Foto: EPA
Ljudje čakajo v vrsti za gorivo. Foto: EPA

Država se sooča z najhujšo gospodarsko krizo v sedmih desetletjih. Vojska je v ponedeljek ljudem, ki so čakali v vrstah za gorivo, delila žetone, ki naj bi jim prihranili mesto v vrsti za čas, ko bo gorivo prispelo.

"V vrsti čakam že štiri dni, ta čas pa nisem spal ali jedel, kot bi moral," je dejal 67-letni voznik taksija, eden izmed tistih, ki so prejeli žeton. "Ne moremo služiti, ne moremo preživljati naših družin," je dodal. Kljub žetonu je ostal na bencinski črpalki v središču Kolomba, ker nima dovolj goriva, da bi se odpeljal nazaj domov, stran le pet kilometrov.

Minister za energijo Kančana Vidžesekera je dejal, da ima država za 9000 ton dizla in 6000 ton bencina rezerv, novih pošiljk pa ni na vidiku. Ni jasno, kako dolgo bodo te rezerve trajale.

Od prejšnjega tedna so se čakalne vrste na bencinskih črpalkah močno podaljšale. "To je tragedija, ne vemo, kdaj se bo to končalo," je dejal omenjeni 67-letni voznik.

Pri distribuciji goriva bodo imeli prednost javni prevoz, proizvodnja elektrike in zdravstvene storitve, del goriva bo šel pristaniščem in letališčem.

V Šrilanko je medtem prišla ekipa Mednarodnega denarnega sklada, in sicer na pogovore o tri milijarde dolarjev vrednem posojilu.