Množični protesti zaradi nedostopnosti osnovnih dobrin v prestolnici Kolombo. Foto: Reuters
Množični protesti zaradi nedostopnosti osnovnih dobrin v prestolnici Kolombo. Foto: Reuters

"Če v dveh dneh ne bo nove vlade, se bo gospodarstvo popolnoma zlomilo in nihče več ga ne bo mogel rešiti," svari Weerasinghe. Kot je dodal, je država pred enim mesecem, ko je prevzel položaj, drvela v prepad. "Mislil sem, da bomo lahko uporabili zavore, a po ponedeljkovih dogodkih te zavore ne delujejo več," je dodal. Šrilanški premier Mahinda Radžapaksa je v ponedeljek zaradi množičnih protestov odstopil.

Politična stabilnost je po besedah guvernerja ključna za implementacijo gospodarskih reform, ki so potrebne za spopad z dolžniško krizo in pomanjkanjem ključnih dobrin.

"Znotraj enega ali dveh tednov se bo gospodarstvo zlomilo. Tudi guverner ne bo mogel pomagati," je ponovil in napovedal, da bo odstopil s položaja, če ne bodo takoj stekli postopki za imenovanje nove vlade.

V spopadih umrlo devet ljudi

Šrilanški premier Radžapaksa je odstop ponudil po nasilnih spopadih med njegovimi privrženci in protivladnimi protestniki, v katerih je umrlo devet ljudi, 200 pa je bilo ranjenih.

Protestniki že dober mesec protestirajo zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin, vse višjih življenjskih stroškov, pomanjkanja goriva ter izpadov elektrike. Predsednik Šrilanke Gotabaja Radžapaksa, ki je v ponedeljek sprejel odstop starejšega brata s položaja premierja, je pozval ljudi, naj zavrnejo "rasna in verska nesoglasja".

Protestniki in opozicija nasprotujejo dinastiji Radžapaksa

Odstopljeni premier Radžapaksa. Foto: Reuters
Odstopljeni premier Radžapaksa. Foto: Reuters

Številni protestniki sicer za gospodarsko krizo krivijo prav politično dinastijo Radžapaksa. Protestniki so zažgali muzej na jugu države, posvečen očetu predsednika in nekdanjega premierja, ter pokradli in uničili notranjost.

"V tem času morajo vsi Šrilančani skleniti roke kot eden, da bi premagali gospodarske, družbene in politične izzive," je v izjavi zapisal predsednik. Opozicijske stranke so sicer zavrnile sklenitev vlade narodne enotnosti in pozvale k dokončnemu padcu dinastije Radžapaksa.

Družina Radžapaksa se je na oblast povzpela po 26-letni državljanski vojni, ki se je končala leta 2009, ko so državne varnostne sile premagale milintante iz manjšinske skupnosti Tamilcev. Večinsko prebivalstvo v Šrilanki so sicer singalski budisti, v državi pa so tudi manjšinske skupnosti muslimanov, hindujcev in kristjanov.