Spominsko obeležje za Širin Abu Akleh, ki je več desetletij poročala s palestinskih ozemelj. Foto: Reuters
Spominsko obeležje za Širin Abu Akleh, ki je več desetletij poročala s palestinskih ozemelj. Foto: Reuters

Palestinske oblasti so potrdile, da so naboj, s katerim je bila ubita novinarka, predale ameriškim forenzičnim strokovnjakom, poroča Deutsche Welle.

ZDA so zagotovile, da naboja ne bodo modificirale in ga bodo vrnile ob koncu preiskave, je povedal palestinski generalni tožilec Akram Al Hatib.

Palestinske oblasti, medij Al Džazira, oblasti Katarja ter več skupin za človekove pravice in očividci trdijo, da so novinarko ubile izraelske varnostne sile. Enako je potrdil tudi urad Združenih narodov za človekove pravice (UNHCR), ki je na podlagi dostopnih informacij opravil neodvisno preiskavo.

51-letna Širin Abu Akleh je bila dolgoletna novinarka katarskega medija Al Džazira. Ubita je bila med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju okupiranega Zahodnega brega.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bila ustreljena v glavo, zaradi ran pa je umrla kmalu po prihodu v bolnišnico. Ko je bila ubita, je nosila čelado in zaščitni jopič z mednarodnim napisom Press, ki dokazuje, da je novinarka.

Izrael trdi, da krivde ni mogoče dokazati

Izraelske sile so z gumijevkami napadle tudi pogrebno procesijo s truplom novinarke. Foto: Reuters
Izraelske sile so z gumijevkami napadle tudi pogrebno procesijo s truplom novinarke. Foto: Reuters

Izrael je sprva trdil, da so novinarko ubili oboroženi Palestinci, nato pa je po navedbah Al Džazire umaknil trditev in dopustil možnost, da so jo ubile njihove varnostne sile.

Izraelska vojska trdi, da tega ni mogoče dokazati, v vsakem primeru pa da novinarka ni bila ubita namerno, poroča Deutsche Welle. Umrla naj bi v navzkrižnem ognju med oboroženimi Palestinci in izraelskimi ostrostrelci, navedbe vojske povzema CNN.

Izraelska vojska je zahtevala izročitev naboja za preiskavo, kar pa palestinska stran zavrača. Zavračali so tudi predajo naboja ZDA, kar pa se je spremenilo po telefonskem pogovoru ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, poroča Al Džazira.

Sorodna novica Napadi Izraela na palestinske novinarje: "Načrten in sistematičen poskus prikriti resnico"

Analiza: Naboj ameriške izdelave uporablja izraelska vojska

Palestinske oblasti so kroglo pridobile iz trupla ubite novinarke. Po mnenju balističnih in forenzičnih izvedencev gre za naboj z zeleno konico, namenjeno prebijanju oklepov, ki se uporablja v puškah M4.

Z analizo 3D-modelov so ugotovili, da gre za naboj kalibra 5,56 mm ameriške zasnove in izdelave. Takšne naboje uporabljajo izraelske sile, poroča Al Džazira.

Kako analizirati naboj brez orožja?

Predaja naboja v ZDA je korak naprej v preiskavi, vendar bo analiza ameriških strokovnjakov zelo zahtevna brez analize orožja, iz katerega je bil naboj izstreljen. Običajna forenzično-balistična preiskava bi temeljila na pregledu izstrelka in domnevnega orožja ter poskusnih strelih različnih nabojev iz istega orožja, poroča Associated Press (AP).

Ameriška preiskava se bo sicer začela dober teden pred obiskom ameriškega predsednika Joeja Bidna v Izraelu.