Foto: GRZS
Foto: GRZS

Kot so sporočili s PU Kranj in gorske reševalne zveze, je policijski helikopter z reševalcema v petek ob 20.30 s Kredarice v UKC Ljubljana prepeljal dva zaradi udara strele huje poškodovana pohodnika. Po prvih podatkih nista v smrtni nevarnosti.

Sorodna novica V večernem neurju največ preglavic na območju Ljubljane in Železnikov

"Posadka z novim helikopterjem je bila dlje časa neprestano pripravljena na vzlet in je izkoristila prvo in edino možnost, da so v zelo slabih meteoroloških razmerah poleteli v dolino in uspešno končali prvi del intervencije. Preostalih 16, ki so lažje poškodovani, ostaja na Kredarici pod nadzorom zdravnice in ekipe gorskih reševalcev, ki jih je do Kredarice pripeljal helikopter Slovenske vojske. Transport preostalih, ki so varnem, se bo nadaljeval jutri," so navedli.

Dopoldne so sporočili, da so akcijo nadaljevali zgodaj zjutraj. "Prva skupina poškodovancev je ob spremstvu gorskih reševalcev s Kredarice v zdravstveno ustanovo s policijskim helikopterjem danes poletela že okoli 5.40, pozneje pa še preostali," je zapisala predstavnica Gorske reševalne zveze Slovenije Katarina Janjič.

Ob tem je dodala, da so vsi ponesrečenci po prvih informacijah v redu. Več informacij o reševanju bodo podali na novinarski konferenci ob 12. uri.

"Pretreseni, prestrašeni, premraženi"

Udar strele se je zgodil, ko se je skupina pohodnikov vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici. Strela naj bi na območje, na katerem so bili pohodniki, udarila večkrat. Po navedbah TV Slovenija je bila to organizirana skupina planincev, starih med 20 in 50 let. Z izjemo obeh huje poškodovanih, so vsi drugi ponoči ostali na Kredarici, kjer je zadnje ob zdravniški ekipi poskrbela tudi ekipa Doma na Kredarici. Oskrbnica Eva Oselj je za Radio Slovenija pojasnila: "Nekaj je bilo tujcev, nekaj Slovencev. Bili so zelo pretreseni, prestrašeni, premraženi zaradi slabega vremena. Med njimi je bil tudi otrok, ki je jokal, ker je bil premražen." Hitro so se organizirali, še pravi Eva Oselj: "Najprej smo jih oskrbeli z odejami, hrano in pijačo."

Zaradi slabega vremena je helikopter z reševalci za nekaj časa obtičal na Kredarici. Foto: GRZS
Zaradi slabega vremena je helikopter z reševalci za nekaj časa obtičal na Kredarici. Foto: GRZS

Reševalna ekipa je po navedbah PU Kranj priletela s policijskim helikopterjem na območje Triglava v normalnem vremenu, ki se je nato zelo poslabšalo in helikopter je moral pristati. Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske.

Strela udarila med pohodnike na Malem Triglavu