Tina Šutej se je na olimpijskem stadionu v Münchnu veselila uspeha kariere. To je njena prva velika kolajna na prostem. Foto: Reuters
Tina Šutej se je na olimpijskem stadionu v Münchnu veselila uspeha kariere. To je njena prva velika kolajna na prostem. Foto: Reuters

33-letna Šutejeva je osvojila deveto slovensko medaljo na prvenstvih stare celine. Podelitev bo v četrtek ob 19.08. Olimpijski stadion v Münchnu je srečno prizorišče za Slovenijo, pred 20 leti je Jolanda Čeplak postala evropska prvakinja na 800 metrov.

Wilma Murto je nepričakovana evropska prvakinja. Foto: AP
Wilma Murto je nepričakovana evropska prvakinja. Foto: AP

Velika smola na ogrevanju
Šutejeva je imela veliko smolo na ogrevanju, porezala si je desno odrivno roko in jo imela vso krvavo. S povito roko je kljub vsemu izjemno nastopila, ter se približala svojemu slovenskemu rekordu na prostem 4,76 m, ki ga je dosegla 11. septembra lani v Ljubljani. Absolutni rekord, 4,80 m, je preskočila 5. marca letos v dvorani v francoskem Rouenu.

Finka Murto presenetila z državnim rekordom
Wilma Murto je poskrbela za veliko presenečenje, Finka je osvojila prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih, edina je preskočila 4,80 m in nato sproščena celo 4,85 m. Uspelo ji je v drugem poskusu. Druga je bila s 4,75 m nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja Aikaterini Stefanidi. Grkinja je bila na prejšnjih dveh EP-jih zlata.

Tina Šutej ni hotela na urgenco, ampak je skočila do brona

Lahko bi tudi končala na urgenci
"Ves čas med tekmo sem razmišljala o zlati medalji, zdaj pa se veselim bronaste. S podplatom sprintarice sem pred tekmo podrsala po dlani in sem s konico odprla stranski del dlani. Ni lepo videti, moram po tekmi na šivanje. Peklo me je in bolelo, malo sem bila v šoku, a sem se kar dobro osredotočila na nastop. Zelo sem zadovoljna, da sem prišla do brona. Če bi bila rana nekaj centimetrov proti sredini dlani, ne bi mogla skakati in bi morala takoj na urgenco. Pokazala sem najboljše skoke letos, mogoče mi je zmanjkalo nekaj odstotkov osredotočenosti, ki sem jih izgubila na ogrevanju zaradi poškodbe," je povedala slovenska rekorderka.

Zelo si je želela tekmovati kljub poškodbi. "Zdravniška ekipa me je po tem, ko so dejali, da mi ne morejo speti rane, predlagala, da grem na urgenco. To sem zavrnila in rekla, da moram nastopiti. Rano so oskrbeli in nanjo dali obliže in 'stripe'. Tudi med tekmo so mi morali dvakrat ali trikrat pomagati. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, tako fizično kot psihično, zato nisem želela izpustiti te priložnosti."

Na 4,80 m ji je malo zmanjkalo, da bi bila uspešna v tretjem skoku in ostala v boju še za kaj več od brona. "Trener Milan Kranjc mi je že prej rekel, da bi morala preiti na tršo palico za bolj zanesljive skoke na končnih višinah. A sem s to palico letos tekmovala le enkrat. Po vsem, kar se je zgodilo pred tekmo, nisem bila prepričana o sebi, da bi lahko z njo dobro skakala."

Tina Šutej v prvem poskusu preskočila 4,75 metra

V finalu je bila začetna višina 4,25 m, na njej varovanka trenerja Milana Kranjca ni skakala.
Šutejeva je začela na 4,40 m, nato pa je tudi 4,55 m in 4,65 m preskočila v prvem poskusu.

Šutejeva je izpolnila velika pričakovanja. Pred mesecem dni je bila četrta na SP-ju v Eugenu. Lani je bila nekdanja mladinska svetovna podprvakinja peta na olimpijskih igrah v Tokiu, pred tem pa jo je marca na Poljskem v boju za zmago na dvoranskem EP-ju premagala le Angelica Moser, ki je bila tokrat s 4,55 m četrta. Foto: Reuters
Šutejeva je izpolnila velika pričakovanja. Pred mesecem dni je bila četrta na SP-ju v Eugenu. Lani je bila nekdanja mladinska svetovna podprvakinja peta na olimpijskih igrah v Tokiu, pred tem pa jo je marca na Poljskem v boju za zmago na dvoranskem EP-ju premagala le Angelica Moser, ki je bila tokrat s 4,55 m četrta. Foto: Reuters

Ko je Britanka Mooly Caudery tekla pod letvico na 4,70 m blazino in niti ni opravila skoka, je bilo jasno, da bo Šutejeva drugič letos na zmagovalnem odru velike tekme. Ni pa bil še znan lesk odličja.

Stefinidijeva je bila prva prek 4,70 m, Murtova je prvič podrla, kot tudi prvič na tekmi Šutejeva. Finka je nato zadnja dva skoka pustila za naslednjo višino, Šutejeva pa je nadaljevala in pred drugim poskusom pojedla košček banane ter nato z visoko dvignjeno pestjo proslavila uspešen skok.

Vse tri tekmovalke so bile prek letvice na 4,75 m v prvih skokih. Murtova je bila nato že prvič uspešna za nov državni rekord na 4,80 m in prevzela vodstvo, saj sta Stefanidijeva in Šutejeva letvico podrli. Grkinja je zadnja skoka pustila za naslednjo višino, Šutejeva pa je letvico še drugič in tretjič podrla.

Ljubljančanka, ki se je zaradi novega trenerja pred leti preselila v Celje, je bila favoritinja za najvišja mesta. Slovenska rekorderka je kvalifikacije prvi dan EP-ja končala na prvem mestu, na EP je prišla kot lastnica najboljšega izida med nastopajočimi, v Eugenu na svetovnem prvenstvu je bila prejšnji mesec na četrtem mestu najboljša Evropejka, na dvoranskem svetovnem prvenstvu pa je marca letos osvojila bron za dvema predstavnicama ZDA.

Podelitev medalj za najboljše skakalke s palico na EP-ju
Femke Bol je z odliko opravila prvi del naloge v Münchnu. Nizozemka bo velika favoritinja tudi v teku na 400 m z ovirami. Foto: EPA
Femke Bol je z odliko opravila prvi del naloge v Münchnu. Nizozemka bo velika favoritinja tudi v teku na 400 m z ovirami. Foto: EPA

Femke Bol in Hudson Smith najboljša na 400 metrov
Zelo zanimiva sta bila tudi oba teka na 400 metrov. Femke Bol, ki je sicer specialistka za tek na nizkih ovirah (na svetovnem prvenstvu v Eugenu je osvojila srebro za svetovno rekorderko Sydney McLaughlin), je zanesljivo pritekla do zlata z 49,44. Nizozemka je za pol sekunde ugnala Poljakinjo Natalio Kazmarek.

Britanec Matthew Hudson-Odoi je upravičil vlogo favorita (44,53). Srebrno medaljo je osvojil Švicar Ricky Petrucciani (45,03), bron pa še en Britanec Alex Haydock-Wilson (45,17). Odlična brata Borlee sta ostala brez medalje. Kevin je izpadel že v polfinalu zaradi poškodbe stegenske mišice, Dylan pa je končal na 5. mestu.

Asier Martinez se je po fotofinišu veselil zlata. Foto: EPA
Asier Martinez se je po fotofinišu veselil zlata. Foto: EPA

Martinez do naslova po fotofinišu
V teku na 110 metrov z ovirami je odločal fotofiniš. Asier Martinez in Pascal Martinot Lagarde sta v cilj pritekla s časom 13,14, zlato pa je pripadlo Špancu.

V troskoku je olimpijski in svetovni prvak Pedro Pichardo v drugi seriji s 17,50 metra zanesljivo postal še najboljši na stari celini. V nadaljevanju je Portugalec le še dvakrat prestopil, dva skoka pa je izpustil, saj so bili tekmeci daleč za njim. Italijan Andrea Dallavalle je s 17,04 m osvojil srebro.


Končne odločitve 3. dne:


Palica (Ž):                           
 1. W. MURTO            FIN       4,85
 2. A. STEFANIDI        GRČ       4,75
 3. T. ŠUTEJ            SLO       4,75
 4. C. B. HOLM          DAN       4,55
 5. A. MOSER            ŠVI       4,55
 6. M. J. BONNIN        FRA       4,55
 7. R. BRUNI            ITA       4,55
 8. M. CAUDERY          VB        4,55
 9. S. COOK             VB        4,40
10. M. CHEVRIER         FRA       4,40
11. E. LAMPELA          FIN       4,40
12. L. O. RETZIUS       NOR       4,25
400 m (M):                             
 1. M. HUDSON-SMITH      VB      44,53 
 2. R. PETRUCCIANI      ŠVI      45,03 
 3. A. HAYDOCK-WILSON    VB      45,17 
                                       
110 m ovire (M):                       
 1. A. MARTINEZ         ŠPA      13,14 
 2. P. MARTINOT-LAGARDE FRA      13,14 
 3. J. KWAOU-MATHEY     FRA      13,33 
                                       
Troskok (M):                           
 1. P. PICHARDO         POR      17,50 
 2. A. DALLAVALLE       ITA      17,04 
 3. J.-M. PONTVIANNE    FRA      16,94 
400 m (Ž):                            
 1. F. BOL              NIZ      49,44
 2. N. KACZMAREK        POL      49,94
 3. A. KIELBASINSKA     POL      50,29
                                      
Kladivo (Ž):                          
 1. B. F. GHELBER       ROM      72,72
 2. E. ROŽANSKA         POL      72,12
 3. S. FANTINI          ITA      71,58