Zmagovalni oder v dvorani Rudija Sedlmaywerja v Münchnu. Qiu Dang je bil edini Nemec med dobitniki odličij, Dmitij Ovtcharov in osemkratni evropski prvak Timo Boll sta izpadla že v četrtfinalu. Foto: EPA
Zmagovalni oder v dvorani Rudija Sedlmaywerja v Münchnu. Qiu Dang je bil edini Nemec med dobitniki odličij, Dmitij Ovtcharov in osemkratni evropski prvak Timo Boll sta izpadla že v četrtfinalu. Foto: EPA

V nedeljskem finalu je zapravil lepo priložnost za vodstvo z 2:0 v nizih, nato pa je Qiu Dang zaigral sijajno in osvojil zlato medaljo. V velikem finalu je bil 25-letni Nemec boljši s 4:1 (-10, 12, 8, 9, 2). Z značilno tehniko "penholder" je povzročal velike težave Hrastničanu, ki je povedel z 12:10 in 8:4. 5500 gledalcev je bilo že pošteno zaskrbljenih, v nadaljevanju pa je nosilo Danga, ki je igral kot v transu. V petem nizu mu je uspevalo vse, tudi nevaren bekhend Jorgića mu ni več povzročal težav.

Slovenski namiznoteniški igralci so pred njim na prvenstvih stare celine osvojili šest kolajn. V posamični konkurenci je to nazadnje uspelo Bojanu Tokiću, ki je bil bronast leta 2011 v Gdansku.

Jorgić se je izkazal že lani v Tokiu, ko je prišel do četrtfinala olimpijskih iger. Na sredozemskih igrah v Španiji leta 2018 je osvojil zlati medalji tako med posamezniki kot ekipno. Junija je v alžirskem Oranu nastopil le med ekipami in opravil levji delež, da je ekipa ubranila naslov.

Po finalu v Münchnu se je z Jorgićem pogovarjala novinarka Vala 202 Mojca Breskvar.

Intervju z Darkom Jorgićem

Takoj po finalu ste bili razočarani. Se zdaj že zavedate, da vam je uspelo nekaj izjemnega?
Vsekakor. Po finalu je vedno prisoten grenek priokus. Tako se vedno počutim še tri ali štiri dni po porazu v finalu. Vodil sem z 1:0 v nizih in z 8:4 v drugem nizu. Imel sem res lepo priložnost, da povedem z 2:0 v nizih. S celotnim turnirjem v Münchnu sem zadovoljen. Vpisal sem se v zgodovino namiznega tenisa v Sloveniji s srebrno medaljo.

Darko Jorgić je ponosno poziral s srebrno medaljo. Ima še dovolj časa, da izboljša lesk odličja. Foto: EPA
Darko Jorgić je ponosno poziral s srebrno medaljo. Ima še dovolj časa, da izboljša lesk odličja. Foto: EPA

Kaj je bila prelomnica finala?
V drugem nizu se je pokazalo, da se je Dang sprostil. Na začetku obračuna je bil v krču, čutil je velik pritisk, dvorana je bila polna. Nisem imel veliko za izgubiti v finalu. Boril sem se do konca, a se žal ni izteklo v mojo korist. Imel sem lepo priložnost tudi v četrtem nizu. Če bi izenačil na 2:2 v nizih, bi bilo vse drugače. Moram priznati, da je Dang odigral res na vrhunskem nivoju. Celoten turnir je odigral zelo agresivno in taktično popolno.

Vaša forma se je vseskozi dvigovala. V finalu ste kljub porazu verjetno prikazali najboljšo predstavo.
Lovil sem pravo formo od začetka turnirja. V prvem krogu sem se proti Jevtoviću počutil res slabo. Zavedal sem se, da s tako igro ne bom napredoval med najboljše. Izvlekel sem se proti Zelku v 2. krogu. Proti Pucarju in Apolonii sem odigral na najvišji ravni. Polfinale s Karlssonom je bil vrhunski, gledalci so uživali. Tudi v finalu sem igral dobro, že prva točka je bila dolga izmenjava. Dobro sem tempiral formo skozi celoten turnir.

Vas je Qiu Dang presenetil in vas razorožil? Želel je igrati počasne točke, žogico je bolj počasi pošiljal prek mreže.
Res je. Dang je vrhunski igralec v pasivni igri. Zna držati žogo na mizi, v ključnih trenutkih pa nato odigra agresivno. Ni mi pustil močnih žog, vedno me je ujel na napačni nogi. Nisem mogel pravilno reagirati. Presenetil me je v pasivni igri, ni delal napak. Moram mu čestitati za naslov.

Kaj so vaši naslednji cilji?
Turnir TOP 16 traja dva dneva, lažje je tempirati formo. Evropsko prvenstvo traja deset dni. Cilj je zlata medalja. Želim še višje od evropskih medalj. Želim osvojiti tudi medaljo na svetovnem prvenstvu in na olimpijskih igrah. Čaka me težka pot, veliko bo treba trenirati in uporabiti glavo v ključnih trenutkih.

Bo treba več trenirati v Aziji? Se tam lahko naučite še kaj novega?
Potrebno bo še več treninga, ne le z igralci iz Evrope, ampak predvsem iz Azije. Slog je drugačen. Dang je odigral taktično na najvišji ravni, stal je blizu mize. Ko je bilo treba, me je zaprl, nisem uspel razviti igre po mojem servisu. Vsekakor bom moral odigrati prijateljske obračune s Kitajci in Japonci, nato pa sledijo še turnirji.

Poskrbeli ste, da se v Sloveniji več govori o namiznem tenisu, ki je nekako zapostavljen šport. Kaj vam pomeni ta medalja?
Pred evropskim prvenstvom sem rekel, da bo uspeh vsaka medalja. Ko izgubiš finale, ostaja grenek priokus, a že čez nekaj dni bom imel nasmešek, ko bom gledal medaljo v vitrini. Za vedno si jo bom zapomnil. Vesel sem, da se bo več pisalo o namiznem tenisu v Sloveniji. Tudi iz tako majhne države lahko dosežem vrhunski izid.

Jorgić po imenitnem začetku v finalu popustil, a je lahko ponosen na srebro