Foto: EPA
Foto: EPA

"Japonska je odprta za potovanja. Zakaj se torej turisti ne vračajo?" se je v članku z začetka avgusta spraševal CNN.

Potem ko se je država uradno odprla za tuje obiskovalce 10. junija, jo je v obdobju do 10. julija obiskalo zgolj pičlih 1500 turistov, kar je 95 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019, pred pandemijo novega koronavirusa.

Zakaj? Razlogov je več, bistveni pa so stroge omejitve, ko gre za turistične obiske te sicer tradicionalno priljubljene azijske destinacije.

"Japonska zaostaja za drugimi pri spuščanju turistov v državo, čeprav se ima za turistično velesilo," je za Asahi Shimbun povedal predstavnik turistične agencije TAS s sedežem v Tokiu. Agencija je julija organizirala ture za okoli 200 turistov iz Singapurja, Tajske in od drugod – v enakem obdobju leta 2019 so jih imeli 2000.

Sorodna novica “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti
Foto: EPA
Foto: EPA

Za obisk Japonske je namreč trenutno še vedno obvezna karantena ob prihodu, ki so jo z 12. avgustom skrajšali na tri dni. Še vedno morajo vsi obiskovalci še pred vstopom v državo pokazati negativni PCR-test na covid-19, nekatere znova testirajo tudi ob prihodu, pri čemer se trikrat cepljeni iz določenih držav dodatnemu testiranju lahko izognejo.

Obiskovalcem, ki bodo imeli pozitiven izid testa na covid, bo odrejena izolacija v eni od zdravstvenih ustanov, v katerih bodo njihovo stanje spremljali do vrnitve v domovino. Potniki morajo izpolniti tudi “karantenski vprašalnik”, na svoje pametne telefone pa namestiti aplikacijo MySOS.

JATA (Japonska zveza potovalnih agencij) ob tem navaja, da dobivajo zaradi obveznega testiranja veliko pritožb turističnih agencij iz tujine, saj da je v nekaterih državah, ki so precej bolj sprostile ukrepe, izjemno težko priti do PCR-testa za potovanja. “Japonski pristop je svetlobna leta daleč od drugih držav iz skupine G7," pravi predsednik Jate Hiroyuki Takahashi.

Vizumi za vse, brez izjem

Prav tako so še vedno skoraj povsod po državi obvezne maske. Kljub napovedim, da bodo sprostili vizumsko politiko, je vizum še potreben (tudi za države, ki so pred pandemijo spadale med "izjeme", kot so ZDA, Kanada, Avstralija in vse članice EU-ja), vizumi, ki so jih izdali pred pandemijo, pa ne veljajo več.

V državo lahko vstopajo zgolj prebivalci držav, v katerih je "virus pod nadzorom«, skupno pa jih je na seznamu okoli sto, tudi Slovenija. Potnikom, ki so se v 14 dneh pred prihodom na Japonsko mudili v določenih državah s črnega seznama, je vstop v državo prepovedan.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vodič, ki spremlja vsak vaš korak

Največja težava je, da spuščajo oblasti v državo zgolj turiste v organiziranih skupinah, za nameček pa vsaki skupini dodelijo še lokalnega vodiča, de facto "gardedamo", ki tam ni za to, da vam razkaže lepote svoje domovine, ampak pazi, da sledite vsem protipandemičnim ukrepom, predvsem da dosledno nosite masko in ohranjate medsebojno razdaljo.

Turistične agencije so tudi dobile navodilo, naj sestavijo programe potovanj, ki se izogibajo bolj obljudenim krajem z gnečo.

“Vodiči naj redno in na vsakem koraku ture opominjajo udeležence na vse potrebne ukrepe za preprečevanje okužb, vključno z nošnjo mask,” piše v navodilih osrednje japonske turistične agencije JTA. “Tudi na prostem naj se nošnja mask nadaljuje, ko se ljudje pogovarjajo in združujejo brez večje razdalje.”

Za mnogo Zahodnjakov, ki imajo raje individualna potovanja, spontanost in svobodo, je to odločilni dejavnik, da obisk Japonske odložijo. Po drugi strani, kot navaja Guardian, so maske bolj sprejemljive pri Azijcih, med katerimi so med pandemijo povsem prešle v navado.

Foto: EPA
Foto: EPA

Trenutno so največji trg Tajci in Južni Korejci, pri čemer je "največji" zelo relativna oznaka. Število obiskovalcev so namreč omejili na 20.000 dnevno – pred pandemijo je japonsko mejo v povprečju dnevno prestopilo 87.600 turistov.

"Samo sprehajala bi se rada in jedla drag suši"

James Jang, turistični agent iz Avstralije, ki se je maja udeležil ene od poskusnih tur, je za Reuters povedal, da bi stroga pravila lahko odvrnila kar nekaj potencialnih obiskovalcev Japonske.

“Strank ne bo toliko motilo nošenje maske v notranjih prostorih, nositi jih 24 ur na dan pa je nadležno. Še dodatno pa ljudi odvrača imeti vodiča na vsakem koraku, tako da pričakujem, da se bo večina odločila obisk Japonske prestaviti na optimalnejši čas, ko bodo lahko imeli več fleksibilnosti,” meni.

"Ne potrebujemo varuške," je za CNN povedala Melissa Musiker, predstavnica za odnose z javnostjo iz New Yorka, ki je pred pandemijo redno potovala na Japonsko. S soprogom sta za letos načrtovala nov obisk in bila sprva navdušena nad novico o odpiranju meja, a ko sta izvedela za omejitve, sta obupala in raje izbrala Južno Korejo.

"Nočeva v karanteno. To je bil velik dejavnik. Rada bi samo prosto pohajkovala naokoli in jedla drag suši," je povedala.

Razočarani so tudi japonski trgovci in tisti v turističnem sektorju, ki so si veliko obetali od odprtja mej. “Naše dobre stranke so bili obiskovalci iz Hongkonga in Tajvana in bil sem jim hvaležen," je za Asahi Shimbun povedal Kazuo Hata, predsednik podjetja, ki upravlja eno od restavracij v Osaki. “A celo zdaj se od tam ni vrnil skoraj nihče."

Foto: EPA
Foto: EPA

Noma odpovedala gostovanje

Dodatna težava je, da na Japonskem zaradi različice omikron število okužb od julija narašča.

“Vlada ne more niti zajeziti strmega naraščanja novih primerov covida-19 na Japonskem, kako naj torej pričakujemo, da bodo v tako državo prišli Kitajci, saj njihova vlada sledi strogi politiki ničelne tolerance do covida-19?" se je vprašal neki drugi lastnik restavracije v Osaki.

Mimogrede, kitajskih turistov je letos veliko manj tudi zato, ker je pri njih obvezna sedemdnevna karantena ob vrnitvi v domovino.

Agencije, ki organizirajo potovanja na Japonskem, se spopadajo tudi z zelo specifičnimi težavami, kot je ta, da nekatere restavracije in turistični objekti na Japonskem v imenu protivirusnih ukrepov dejansko nočejo sprejeti tujih gostov, kar vse skupaj še dodatno zaplete za izvajalce tur.

Zaradi vsega naštetega je bila svojo začasno selitev na Japonsko prejšnji teden prisiljena odpovedati tudi slovita Noma, do letos najboljša restavracija na svetu. Ta köbenhavnska institucija pod taktirko Reneja Redzepija je nameravala celotno ekipo oktobra za tri mesece preseliti v Kjoto, a so zdaj ta načrt prestavili na pomlad.

Foto: EPA
Foto: EPA

Brez zaprtja z malo smrtnimi primeri

Japonska je svoje meje za čezmorske obiskovalce zaprla ob začetku pandemije leta 2020. Do pred nekaj meseci je bil prepovedan tudi vstop tistim z novimi študentskimi, delovnimi ali poslovnimi vizumi.

Marca je japonska vlada napovedala, da bo zaradi vse manj okužb s koronavirusom začela blažiti omejitve.

Premier Fumio Kišida je ob napovedi sproščanja poudaril, da so bili strogi ukrepi "potrebni, da bi zagotovili, da je japonski zdravstveni sistem na trdnih temeljih in je na voljo dovolj časa za izvajanje cepljenja". Večinsko prebivalstvo podpira trenutne omejitve.

Japonska med pandemijo nikoli ni uvedla popolnega zaprtja države ali izvedla splošnega testiranja. Do zdaj je naštela 8,4 milijona okužb in 30.000 smrtnih primerov, kar je najnižja stopnja smrtnosti med državami iz skupine G7.

Država je leta 2019 sprejela rekordnih 31,9 milijona tujih turistov, pri čemer je bil z 9,25 milijona njen največji trg Kitajska, za leto 2020 pa si je zadala za cilj 40 milijonov turistov, a jim je načrte prekrižala pandemija.

Foto: EPA
Foto: EPA

Z ukrepi Japonska ne bo konkurenčna

Analitiki pravijo, da je vztrajanje Japonske, Hongkonga in do neke mere tudi Južne Koreje, da ohranjajo protikoronske ukrepe, kot sta karantena in testiranje, iz regije naredilo osamelca in upočasnilo okrevanje turizma.

“Trenutno vidimo oster kontrast med nekaterimi deli Azije in preostalim svetom," je za Financial Times povedal Brendan Sobie, analitik potovalne industrije pri družbi Sobie Aviation. Sobie je dodal, da je turizem v jugovzhodni in južni Aziji okreval hitreje, saj so države tam ukrepe že opustile.

“Veliko turistov se še ni vrnilo v regijo in so si svoj poletni dopust rezervirali, preden so države začele sproščati ukrepe, tako da regija zaostaja za svetom pri vračanju turistov,” je pojasnil.

Sobie ni edini. Turistični sektor na splošno si je enoten, da Japonska z obstoječimi ukrepi nikakor ne more biti konkurenčna turistična destinacija.