Danijel Bešič Loredan. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Danijel Bešič Loredan. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sorodna novica Minister za zdravje: Direktor UKC-ja Ljubljana bi moral takoj odstopiti in prevzeti odgovornost

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je direktorja največje slovenske bolnišnice – ljubljanskega UKC-ja – Jožeta Golobiča pozval k odstopu. Očita mu slabo poslovanje, vse večjo izgubo, zamudo pri obnovi in daljšanje čakalnih dob. Golobič se glede odstopa še ni izrekel, a veliko izbire nima: če sam ne bo zapustil položaja, ga bo – ob tako izraženem nezaupanju ministra – verjetno razrešil svet zavoda. Bešič Loredan je svoje stališče podrobneje predstavil v Odmevih. Spraševal je Igor E. Bergant.


Gospod Golobič je ob vabilu v nocojšnje Odmeve dejal, da bo o odzivu na vaš poziv premislil in raje prespal še kakšno noč. Ampak pravi tudi, da je za vašo izjavo izvedel iz medijev. Ker nova vlada želi – tako trdi – komunicirati bolje kot prejšnja, je sploh mogoče, da kot minister za zdravje z generalnim direktorjem največje in najbolj ključne bolnišnice v države o tako pomembnih zadevah ne komunicirate neposredno in odkrito?
Midva sva se dobila z njegovo ekipo oziroma z našo ekipo na ministrstvu za zdravje pred dvema tednoma. Dali smo jasne naloge. Naloge niso bile izpolnjene. Tudi od direktorjev UKC-ja Ljubljana je bilo narejenih nekaj potez. Bila je seja sveta zavoda, bilo je poročilo od ena do šest. Včeraj smo imeli sestanek s predsednico sveta zavoda. Glede na številke in dejstva meni kot ministru ni preostalo nič drugega.

Sorodna novica Slovenske bolnišnice zelo okorno črpajo evropska sredstva za naložbe, časovnica se izteka

Kar očitate vodstvu UKC-ja, smo slišali. Pred 14 dnevi ste prav tu v studiu kritizirali zamudo pri energetski obnovi stavbe. Ampak ta se je včeraj začela. Tudi o tem smo poročali. Zakaj poziv prav zdaj?
Začela se je štiri mesece prepozno. Ni podpisanega dogovora za vzporedni del, ki bi moral biti. Obstaja resen sum, da je bil drugi del, torej razpis, izpeljan nepravilno. Ta vlada si ne more privoščiti, da imamo prvič v zgodovini na razpolago 90 milijonov evrov za prenovo UKC-ja in da kar koli tukaj pade, da česar koli ne naredimo, da ne sprejmemo odgovornosti in da se ne odzovemo na stanje, kakršno je. Čez tri mesece bo odgovornost naša oziroma moja. To je dejstvo.

Sorodna novica Golobič: Ni bojazni, da bi prenova UKC-ja Ljubljana pretirano ogrožala obravnavo pacientov

Takrat ste govorili o 12 milijonih evrov evropskih sredstev za obnovo. Takrat ste menili, da morda še ni vse izgubljeno, da morda teh 12 milijonov zaradi počasne obnove ne bi izgubili. Torej še zdaj ni jasno, ali je teh 12 milijonov izgubljenih?
Ni jasno, ker vse skupaj zamuja štiri mesece. Energetska sanacija, ki je vredna 50 milijonov evrov, mora biti končana do 23. novembra 2023. Če bi se stvari normalizirale, bi to verjetno ujeli za rep, seveda hkrati z notranjo prenovo UKC-ja. Glede na to, kako so stvari potekale, kakšna zamuda je bila, da so bili vsi roki zamujeni, da je bil razpis za ta drugi del, tako imenovano revitalizacijo ali notranjo prenovo, izpeljan tako, kot je, si ne moremo privoščiti več tveganja.

Kaj konkretno je s tem razpisom narobe?
Za prvi del je z izvajalcem podpisana pogodba. Za drugi del je bil tako imenovani odprti razpis. Z izvajalcem pogodba ni bila podpisana. Zadeva stoji. Pravnoformalno bi morali ta razpis ponoviti oziroma bi ga moral UKC. Tu je bila konstantno žogica med UKC-jem Ljubljana in ministrstvom za zdravje. Po tem, kar smo zdaj v treh mesecih videli, ni stvar na strani ministrstva za zdravje, ampak na strani UKC-ja Ljubljana.

Sorodna novica UKC Ljubljana je imel v letu 2018 dobrih 23 milijonov evrov izgube

Vaša skrb glede izgub v UKC-ju Ljubljana je seveda razumljiva. Ampak za to bolnišnico to ni nekaj novega. Navsezadnje smo v prispevku videli enega vaših najtesnejših sodelavcev, ki je tudi nekdanji minister za zdravje, Šabedra. Ta je bil nekdaj generalni direktor UKC-ja Ljubljana in se je tudi moral zagovarjati zaradi izgube. Ali ne gre tukaj bolj za sistemski problem in ne toliko problem poslovanja takšnega zavoda, kot je UKC?
Gre za eno in drugo. Gospod Šabeder je UKC Ljubljana pripeljal do zelo znosnih številk. Tukaj so trendi popolnoma drugačni. Moramo tudi vedeti, da je UKC Ljubljana v letih 2020, 2021 dobil 200 milijonov evrov iz proračuna. Do zdaj skoraj 25 milijonov evrov, 25-milijonska izguba, 50 na koncu leta, nerealiziran program. Poti, ki kažejo iz revizije oziroma iz tistega, kar so dali od ena do šest, niso prave in tu moramo nekaj narediti.

Sorodna novica Zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu dobil zeleno luč odbora kljub opozorilom Levice

Govorite tudi o podaljšanju čakalnih vrst v UKC-ju Ljubljana, pri čemer ste akcijski načrt na vašem ministrstvu začeli šele pred kratkim. Ali menite, da je težava čakalnih vrst v UKC-ju Ljubljana nekaj posebnega ali vendarle del problema, ki ste ga vi kot minister šele začeli reševati?
Je del. Ampak če bi vodstvo UKC-ja Ljubljana spremljalo to, kar delamo, bi zdaj predstavilo načrt, kako bi delali 115 odstotkov, ne pa, da ne pridejo niti do 100 odstotkov. To je težava.

Vaša današnja izjava se lahko razume kot jasen napotek svetu bolnišnice, kar pa bi seveda lahko razumeli kot zelo problematično ali nedopustno, politični pritisk na ustanovo in njena strokovna telesa. Še posebej, če bi imeli že v mislih naslednika gospoda Golobiča. Kaj boste storili, če svet zavoda vendarle ne bi sledil vašemu napotku?
Videli bomo, kaj se bo zgodilo. Moj poziv je jasen, temelji na podatkovni znanosti. Svet zavoda je edini, ki lahko zadevo izpelje. Stvari so jasno izpeljane. Počakajmo dva tedna, pa bomo videli, kje bomo.

Se pravi, ne dvomite, da bi vam svet zavoda na ta način sledil?
Težko rečem. To je naloga sveta zavoda. Predsednica sveta zavoda je videla to poročilo, skupaj sva se pogovarjala, številke niso optimalne. Če res želimo enkrat presekati te poti, ki jih v zdravstvu imamo, moramo narediti precej radikalen rez. Mislim, da si UKC Ljubljana kot največja zdravstvena ustanova zasluži tako vodstvo, da bodo vsi zaposleni zadovoljni. In kar je najpomembneje, da bodo pacienti dobili tisto storitev, ki jo morajo, pravočasno in dovolj kakovostno. Pa navsezadnje: prvič v zgodovini, po 50 letih imamo priložnost, da prenovimo UKC Ljubljana za 90 milijonov evrov. Te priložnosti ne bo nikdar več.

Način, kako želite to doseči, se vam ne zdi sporen?
Kako mislite, kako želim to doseči?

Z vidika javnega poziva k zamenjavi, čeprav to v bistvu ni v vaši pristojnosti.
Moj poziv je seveda s položaja ministra, ki prevzemam odgovornost za to, kar je. Druge možnosti nimam, kot da gospoda javno pozovem. Vse drugo je seveda na svetu zavoda.