Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na sobotnem kongresu bodo delegati SD-ja izbirali vodstvo stranke predvidoma za prihodnja štiri leta, na dnevnem redu so tudi statutarne spremembe. Po mandat na čelu SD-ja se brez protikandidata podaja zdajšnja predsednica Tanja Fajon, za druge vodstvene funkcije je evidentiranih več kandidatov.

Ker je proces evidentiranja kandidatov že zaključen, se bo lahko Jani Prednik v kandidaturo podal na samem kongresu, če ga pri tem podpre vsaj tretjina delegatov. Članstvo je sicer v procesu evidentiranja Prednika predlagalo tudi za mesto predsednika stranke, a se je odločil, da soglasja h kandidaturi ne poda, saj je enotnost tisto, kar SD potrebuje, da znova postane vodilna politična sila.

Sorodna novica Tanja Fajon edina kandidatka za predsednico SD-ja

Manjši del članstva naj bi ga sicer, kot je slišati v stranki, še vedno nagovarjal k temu, da se v tekmo za stolček na čelu SD-ja poda na samem kongresu s podporo delegatov. Kot kaže, se Prednik za to ni odločil, se pa bo, če ga bo pri tem torej podprlo dovolj delegatov, podal v bitko za podpredsedniško mesto, s čimer naj bi želel tudi pokazati, da je mislil resno, da mora stranka strniti vrste ter v vladi in koaliciji delovati enotno.

Za mesta dveh podpredsednic in dveh podpredsednikov se sicer obeta pester boj, zanje se bodo ob Predniku potegovali še poslanka in podpredsednica DZ-ja Meira Hot, pravosodna ministrica in aktualna podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan, generalna sekretarka ženskega foruma Mija Javornik, Zdravka Vasiljević Rudonić, evropski poslanec in aktualni podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec, poslanec Damijan Zrim, župan Ajdovščine Tadej Beočanin ter nekdanji poslanec Franc Trček. S podporo delegatov pa želi kandidirati tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek.