Pozorno preverite vsako spletno stran, preden se odločite za nakup prek nje. Foto: EPA
Pozorno preverite vsako spletno stran, preden se odločite za nakup prek nje. Foto: EPA

Ker v tednih akcij in popustov pred črnim petkom na zadnji petek v mesecu nizke cene ne bodo tako neobičajne, je treba po opozorilih SI-CERT preveriti tudi druge znake, ki lahko kažejo na prevaro. Eden od teh je načrtno zavajajoča uporaba različice imena Slovenija v imenu spletne strani.

Spletni goljufi namreč, kot pravijo v nacionalnem odzivnem centru, pozorno spremljajo vse modne trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine. Tako so na SI-CERT v nekaj več kot mesecu dni obravnavali 13 lažnih spletnih trgovin s čevlji in športno obutvijo. Pri teh so šli goljufi še korak dlje in lažnim trgovinam dodali lokalno noto.

Tako je v naslovu spletne strani poleg blagovne znamke zapisano tudi "slovenija", "slovenia" oziroma "ljubljana". S tem goljufi ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato za zaupanja vrednega trgovca.

Kot svarijo na SI-CERT, to niso slovenska podjetja, kljub "slovenskemu" pečatu v naslovu spletne strani. Prevarani potrošniki po njihovih navedbah poročajo, da so na teh straneh obutev naročili in jo tudi plačali, a ta nikoli ni prispela na njihov dom ali pa so prejeli cenene ponaredke.