Smučanje v novi sezoni bo najdražje v Kranjski Gori, na Voglu, Krvavcu, Mariborskem Pohorju in na Rogli. Foto: MMC RTV SLO
Smučanje v novi sezoni bo najdražje v Kranjski Gori, na Voglu, Krvavcu, Mariborskem Pohorju in na Rogli. Foto: MMC RTV SLO

Žičničarji od države takih pomoči, kot so jih deležna smučišča na italijanski ali avstrijski strani meje, ne morejo pričakovati in poudarjajo, da bi morala v času globalnega segrevanja ozračja sofinancirati tudi infrastrukturo za umetno zasneževanje.

Sorodna novica "Smučarske vozovnice v Sloveniji ne bodo poskočile tako močno kot v tujini"

Smučišči Krvavec in Gače imata cene električne energije zakupljeni do novega leta. "Za zdaj imamo do konca leta zakupljeno po sorazmerno visoki ceni 270 evrov," pravi direktor RTC-ja Krvavec Janez Janša. "Do novega leta imamo sicer pogodbo, ki je že tako grozna, ampak še nekako sprejemljiva, da zasnežimo teren," pa pove vodja smučišča Gače Borut Koprivnik, ki se boji, da bo cena elektrike tako poskočila, da bi delovanje snežnih topov smučišče pahnilo v stečaj. Direktor Krvavca tudi pove, da zaradi neurejenega trga ponudniki električne energije pogodb s smučišči trenutno ne sklepajo vnaprej.

Po zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o žičniških napravah, ki omogoča državno ali občinsko sofinanciranje stroškov vzdrževanja, obratovanja ali gradnjo žičniških naprav, je Krvavec letos od države dobil 130.000 evrov, smučišče Gače nekaj več kot 50.000 evrov, Soriška planina pa 40.000 evrov. Gre za denar, ki bi ga smučišča morala dobiti že prejšnjo sezono. "Oblast potrebuje eno leto, da izračuna in izplača denar, ki nam pripada po zakonu," je povedal Janša.

Smučarske vozovnice bodo 15 odstotkov dražje

Kot pravita sogovornika, je težava v tem, da država ne primakne denarja za zalogovnike vode ali snežne topove. Zakaj se kljub višjim cenam, Slovenci še vedno v velikem številu odločajo za smučanje v naši soseščini? Kaj imajo denimo Italijani in Avstrijci, mi pa ne? "Imajo boljše naprave, vendar te naprave niso bile narejene z denarjem, ki ga je ustvarilo smučišče, ampak je te naprave postavila država, pokrajina ali regija," je povedal Janša. "Po mojem tam naprave, starejše od desetih let, ni, povprečna starost naprav v Sloveniji pa je 35 let in več," je povedal Koprivnik.

Cene višje tudi na avstrijskih smučiščih
Tudi avstrijskih smučiščih se pospešeno pripravljajo na zimsko turistično sezono. Zaradi visokih stroškov energije bodo tudi tam cene vozovnic letos višje. Žičničarji bodo tudi sicer morali varčevati z energijo, kljub temu pa upajo, da bo sezona po dveh letih epidemije koronavirusne bolezni dobra.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vremenske razmere za pripravo smučišč so bile v zadnjih dneh pred odprtjem v Avstriji dobre in priprave so v polnem teku, je povedala solastnica družbe Koralpe na smučišču Golica Birgit Tatschl: "Zasneževanje poteka, kot lahko slišite v ozadju. Vreme zdaj ustreza, temperature za zasneževanje so dobre, upamo, da bo tudi snežilo."

Zaradi visokih stroškov energije so se smučarske vozovnice v Avstriji v povprečju podražile za 8 do 10 odstotkov. Samo nekaj primerov z bližnjih smučišč. Na Golici dnevna vozovnica za odrasle stane 35 evrov, na smučišču Mokrine 56,50 evra, na ledeniku Mölltaler Gletscher 59 evrov, na Osojščici 56, v Bad Kleinkirchheimu 56,50 evra.

Žičničarji pa bodo morali z energijo dodatno varčevati. Ponekod so se odločili še za krajše obratovanje, denimo pri nočni smuki, ne bodo ogrevali sedežev, upočasnili bodo delovanje žičnic ali kot je poudarila Tatschl: "Poskušamo ravnati gospodarno. Predvsem bomo zasneževali le, ko bodo temperature za to primerne, če bo topleje, ne bomo zasneževali."

Ob tem se soočajo še z visoko inflacijo in pomanjkanjem kadrov, kljub temu upajo na dobro sezono.