V slovenskih lekarnah zmanjkuje nekaterih zdravil. Foto: Reuters
V slovenskih lekarnah zmanjkuje nekaterih zdravil. Foto: Reuters

Glede na podatke Centralne baze zdravil, ki deluje pod okriljem Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, primanjkuje predvsem 0,5 miligramskih in 2 miligramskih tablet Rivotril. Kot navaja spletna stran, spada Rivotril v kategorijo tistih zdravil, ki jih ni na trgu zaradi motnje v preskrbi oziroma začasne ali trajne zaustavitve preskrbe. Medtem naj bi bile po podatkih Centralne baze 300 in 500 miligramske tablete Depakine chrono prisotne na slovenskem trgu.

"Imam 11-letno deklico z epilepsijo in v naših lekarnah ne dobim več 250-miligramskih kapsul petnidan. Sicer imajo pri nas zdravilo v obliki sirupa, vendar ga naša deklica ne prenaša. Kapsul imam še za sedem dni, potem pa ne vem več, kaj naj storim."

"Tudi mi se srečujemo s težavo, ker ni mogoče več dobiti zdravila rivotril, ki ga potrebujemo za preprečevanje epileptičnih napadov pri otroku. Imamo ga mogoče še samo za kakšen teden."

"Naš sin uporablja sirup depakine in tablete rivotril, ki jih ne dobimo pri nas, oba sta pa antiepileptika in nujno potrebna."

Pričevanja staršev otrok z epilepsijo je v sporočilu za javnost objavilo društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Vilijem Julijan. Kot so zapisali, z veliko zaskrbljenostjo spremljajo pomanjkanje nekaterih zdravil v Sloveniji za otroke s težkimi in življenje ogrožajočimi zdravstvenimi stanji.

"Od mnogo staršev smo v zadnjem času prejeli informacijo, da v slovenskih lekarnah med drugim ni več mogoče dobiti nekaterih zdravil proti epilepsiji, kot je depakine. Epilepsija je zelo resno in težko zdravstveno stanje, ki lahko ob neuživanju zdravil privede do življenjsko ogrožajočih zapletov in potrebe po hospitalizaciji na intenzivnem bolnišničnem oddelku," opozarjajo v društvu.

Kot so za MMC pojasnili v lekarniški zbornici, ki sicer ni pristojna za nadzor nad zalogami zdravil, je razlogov za pomanjkanje lahko več. "Od težav v proizvodnji farmacevtskih substanc in zdravil, težav v proizvodnji embalaže do transporta. Težko je napovedati, kaj se bo dogajalo v prihodnje. S problematiko pomanjkanja zdravil se ukvarja tudi Evropska komisija in Evropska agencija za zdravila."

Sorodna novica Ob pomanjkanju nekaterih antibiotikov pediatri zagotavljajo, da otroci ne bodo ostali brez zdravil

Potrdili so, da je trenutno motena preskrba z nekaterimi antibiotičnimi peroralnimi suspenzijami za otroke, kot sta Hiconcil in Ospamox in dodali, da bo pomanjkanje nekaterih oblik začasno.

V društvu Viljem Julijan opozarjajo, da morajo starši, če zdravilo, za katerega sicer imajo recept, prevzamejo v tujini, zanj založiti denar. Refundacija ZZZS-ja lahko traja dlje časa. "Ker so določena zdravila zelo draga, lahko za starše to predstavlja veliko težavo in si zdravila na koncu celo ne morejo privoščiti," so zapisali.

Vračilo denarja lahko traja od enega do dveh mesecev

Iz ZZZS-ja so sporočili, da morajo o vlogah za povračilo teh stroškov odločati skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku, kar pomeni, da mora ZZZS izdati odločbo ter jo poslati stranki po pošti. "Stranka se lahko zoper odločbo pritoži v 15-dnevnem roku. Šele po preteku tega roka ZZZS v primeru, da se stranka ne pritoži, izvede nakazilo v nekaj dneh. Glede na navedeno celoten postopek praviloma traja okvirno od 1 do 2 mesecev od prejema popolne vloge," so pojasnili.

Društvo Viljem Julijan je vzpostavilo operativno-kontakti center, v katerem staršem pomagajo pridobiti zdravilo za otroke v tujini in jim obenem finančno pomagajo pri nakupu zdravila.