Pristojni zatrjujejo, da je pomanjkanje začasno, nekateri antibiotiki, ki trenutno niso na zalogi, naj bi bili na voljo že v prihodnjem tednu. Foto: Pixabay
Pristojni zatrjujejo, da je pomanjkanje začasno, nekateri antibiotiki, ki trenutno niso na zalogi, naj bi bili na voljo že v prihodnjem tednu. Foto: Pixabay

Police, kjer bi morali biti antibiotiki za otroke v tekoči obliki, denimo ospamox in hiconcil, so v nekaterih lekarnah prazne. V lekarni v Kamniku jih je zmanjkalo v torek, manjkajo tudi v Ljubljani in drugje. Otroci kljub temu ne bodo ostali brez zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetja srednjega ušesa in pljučnice, zagotavlja predsednik Združenja za pediatrijo Denis Baš.

"Ta zdravila lahko nadomestimo z oblikami, ki so podobne. Gre za tablete, ki se raztopijo, lahko se dajo tudi na polovico, tako da del problema lahko rešimo s tem. Včasih se lahko tudi iz tablet naredijo praški," je za Televizijo Slovenija pojasnil pediater.

Hiconcil naj bi bil spet na voljo že prihodnji teden. S pomanjkanjem antibiotikov se sicer soočajo v vseh državah EU-ja, pojasnjujejo na agenciji za zdravila. Nedavno so se s tem problemom soočali v Nemčiji. Vzrokov je več – pomanjkanje učinkovin, majhen trg. Med drugim farmacevtska podjetja s trga umaknejo zdravila, ki ne prinašajo dovolj dobička.

"Veliko je odvisno tudi od proizvajalcev," priznava tudi Baš. Kot je pojasnil, proizvajalca, ki se odloči, da določeno zdravilo umakne s tržišča, ker zanj ni dovolj dobičkonosno, nihče ne more prisiliti v to, da ga še naprej proizvaja. Evropska agencija za zdravila EMA s proizvajalci sicer išče skupni jezik glede oskrbe. V Sloveniji je v zadnjih dneh vsak dan več kot 200 motenj v oskrbi z zdravili.

Pomanjkanje antibiotikov za otroke