ZD Velenje. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
ZD Velenje. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

"Odziv je pričakovano velik," je po začetku delovanja ambulante za STA pisno sporočil direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. V eni uri in 45 minut po odprtju so obravnavali 25 pacientov, v čakalnici pa jih je na obravnavo takrat čakalo "še kar nekaj", je pojasnil.

ZD Velenje je za zdaj na svoji spletni strani objavil razpored dela za ta teden. Danes ambulanta dela od 8. do 12. ure, prihodnje tri dni bo bolnike sprejemala dopoldne in popoldne, v petek pa samo popoldne med 14. in 19. uro. Po Šteharnikovih navedbah bo v ambulanti delalo kar nekaj zdravnikov, točnega odgovora, koliko, pa za zdaj ne more podati.

Glede pričakovanj za naprej je dodal, da če pacienti nimajo zdravnika, je jasno, da bodo koristili to ambulanto. "Upamo, da se s tem zmanjša pritisk na ostale ambulante in ambulanto v prostorih NMP, ki je namenjena le za nujne primere," je še navedel Šteharnik. Že prejšnji teden pa so sporočili, da je ambulanta namenjena vsem zavarovanim osebam, starejšim od 19 let, ki nimajo ali pa so ostali brez izbranega osebnega zdravnika.

Odprtje v Mariboru

Ambulanto za bolnike, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, so danes popoldne odprli tudi v Zdravstvenem domu Maribor. Pri tem so se uresničile napovedi direktorja Jerneja Završnika, ki ni pričakoval večjega navala. Takoj po odprtju ob 15. uri je prišla v ambulanto le ena družina, za katero pa se je izkazalo, da imata starša že izbranega zdravnika, medtem ko so otroka napotili k pediatru. Prek spleta se je zaenkrat naročila za obisk ena oseba, je v današnji izjavi za medije povedal direktor.

Ponovil je, da je položaj na mariborskem območju, kjer je sicer brez izbranega osebnega zdravnika okoli 6000 ljudi, specifičen. Med drugim je veliko ljudi zaposlenih v Avstriji in imajo najverjetneje tam tudi zdravnika. Po besedah Završnika je dejstvo tudi to, da so lahko ljudje brez izbranega zdravnika v Mariboru doslej vedno dobili pomoč v sebi najbližji ambulanti. "Ob takšni organizaciji dejansko doslej nismo imeli velikega navala teh pacientov," je dejal.

Delovni čas ambulante, ki deluje v prostorih na Ulici kneza Koclja 11, je v ponedeljek, četrtek in petek popoldne, v torek in sredo dopoldne ter v soboto ves dan. "Ambulanta je namenjena pacientom, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, potrebujejo pa zdravstveno oskrbo, ki ne sodi v nujno obravnavo," izpostavljajo v zdravstvenem domu. Za informacije, prijave in termin pregleda je ambulanta dosegljiva prek spletne aplikacije, telefona, klasične pošte ali osebno.

Ambulanta za neopredeljene v ZD Ljubljana, enota Rudnik

Na odprtje ambulant za neopredeljene se pripravljajo v več slovenskih javnih zdravstvenih zavodih. Popoldne bodo po napovedih odprli prvo ambulanto za osebe brez izbranega družinskega zdravnika tudi v Ljubljani, ki bo delovala v enoti Vič-Rudnik. V njej se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so imeli v enoti Rudnik nazadnje izbranega osebnega zdravnika in imajo v tej enoti tudi svojo zdravstveno dokumentacijo, so zapisali na spletni strani ZD Ljubljana.

Opredeljevanje pacientov bo potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav, so poudarili. Ambulanta bo ob ponedeljkih in sredah delovala od 14. do 18. ure, ob torkih in petkih od 7. do 11. ure, ob četrtkih pa od 14. do 16. ure. "Naročanje na pregled je obvezno, in sicer pacienti pokličejo na telefonsko številko 01 4202 432 v ordinacijskem času ambulante. Ta telefonska številka ni namenjena za informacije o delu ambulante ali za opredeljevanje," so pojasnili pri ZD Ljubljana.

V torek še druga enota na Rudniku

V torek se na Rudniku odpira še druga. V njej se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so imeli v enoti Rudnik nazadnje izbranega zdravnika in imajo tam svojo zdravstveno dokumentacijo, so pri ZD Ljubljana zapisali na spletni strani.

Opredeljevanje pacientov v ambulanti za osebe brez izbranega družinskega zdravnika bo potekalo sprotno ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav, ob tem poudarjajo v ZD Ljubljana.

Ob ponedeljkih bo ambulanta delovala od 16. do 19. ure, ob torkih od 7. do 13. ure ter od 14. do 18. ure, ob sredah, četrtkih in petkih pa od 7. do 11. ure.

Naročanje na pregled je obvezno, pacienti naj pokličejo na telefonsko številko 01 4202 405 v ordinacijskem času ambulante. Paciente, ki so v enoti Rudnik imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika, pa v zdravstvenem domu naprošajo, da za naročanje na pregled pokličejo na telefonsko številko 01 42 02 400.

Odpiranje ambulant za neopredeljene

V celjski regiji neopredeljenih 2945 pacientov

Odprtje ambulante za neopredeljene je za danes napovedano tudi v okviru ZD Celje, in sicer ob 15. uri. Po podatkih ZD Celje je v celjski regiji trenutno 2945 oseb brez izbranega osebnega zdravnika.

V ZD Celje zagotavljajo, da so na vpis pacientov dobro pripravljeni. "Glede na kadrovske zmožnosti bo v ZD Celje v januarju delovala ambulanta za neopredeljene s peturnim delom od ponedeljka do četrtka, februarja pa od ponedeljka do petka. V ambulanti za neopredeljene bo sodelovalo devet zdravnikov družinske medicine, en specializant četrtega letnika, 13 srednjih medicinskih sester in šest administratorjev," so sporočili iz ZD Celje.

Ostali zdravstveni delavci iz ZD Celje so pripravljeni priskočiti na pomoč, če bo to potrebno, so še dodali in napovedali, da bodo vse potrebne informacije objavljene tudi na spletni strani ZD Celje. Zdravstveni delavci bodo v ambulanti dosegljivi v ordinacijskem času, izven tega časa pa se bodo bolniki v primeru nujnih stanj lahko obrnili na najbližjo urgentno ambulanto.

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob obisku celjske bolnišnice ponovil, da so ambulante za neopredeljene kratkoročna rešitev za pomanjkanje družinskih zdravnikov, trenutno jih po njegovih besedah manjka 300. Število ambulant bodo še prilagajali in dopolnili navodila za njihovo delovanje, je dodal in poudaril, da so nekateri prvi odzivi zelo pozitivni.