Shod v podporo Ukrajini na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Zajem zaslona
Shod v podporo Ukrajini na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Zajem zaslona

Glavno sporočilo dogodka v Ljubljani, na katerem je iz megafona odmevalo "slava Ukrajini", je bilo, tako kot drugod po svetu, izraziti podporo enotnosti Ukrajine. "V torek bo minilo točno 11 mesecev, odkar so ruski tanki zapeljali na ozemlje Ukrajine, kar je takrat ruski predsednik Vladimir Putin imenoval posebna vojaška operacija, danes vemo, da je to krvav boj za ukrajinsko preživetje," je za TV Slovenija poročal novinar Luka Svetina.

Na Prešernovem trgu so se večinoma zbrali v Sloveniji živeči Ukrajinci in tudi nekaj podpornikov Ukrajine iz Slovenije in drugod po svetu. Zbralo se je približno 150 ljudi, ki so sklenili krog miru in enotnosti in s tem pokazali, da podpirajo Ukrajino.

"Gre za kampanjo, t. i. svetovno verigo enotnosti, udeleženci dogodkov pa se bodo zbrali okrog kipov, stavb in drugih pomembnih krajev po vsej Evropi in svetu, v rokah bodo držali ukrajinsko zastavo in zastavo držav, ki Ukrajino podpirajo. S tem bodo predvsem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočili, da je ves civiliziran svet z Ukrajino, združen v njenem boju proti nasilju," je še poročal Svetina in dodal, da so udeleženci dogodka povedali, da si želijo še več sankcij proti Rusiji ter da si želijo, da bi Ukrajina dobila še več sodobnega zahodnega orožja.

Čutite Slovenijo kot svojega zaveznika v boju proti Rusiji? "Seveda! Slovenija je sprejela 6000 ukrajinskih beguncev, to je za majhno državo ogromna podpora," je za TV Slovenija povedal Evgenij Gorešnik, organizator shoda.

"Ne vem, kakšna prihodnost me čaka. Bojim se za prihodnost svojih prijateljev, pogrešam domovino in domači kraj Harkov, težko opišem svoje občutke," pa je povedala ena od udeleženk shoda.

Miroljubni shod v podporo Ukrajini tudi v Ljubljani