Susan Sontag in Kristen Stewart. Foto: EPA
Susan Sontag in Kristen Stewart. Foto: EPA

Drama bo temeljila na biografiji Sontag: Her Life and Work (Sontag: Njeno življenje in delo) Bena Moserja, ki je bila nagrajena s Pulitzerjem. Celovečerec ima po poročanju spletnega portala Screen Daily delovni naslov Sontag.

"Berlin uporabljamo kot trenutek za zagon projekta in snemanje dokumentarnih posnetkov Kristen kot vodje žirije in pogovorov z njo o tem, kako bo postala Sontag," je povedala Gabrielle Tana, producentka pri projektu. "To bo drama, vendar z dokumentarnim vidikom. Kirsten ima čudovit pristop k pripovedovanju zgodb in to je refleksija, zato bo pri tem uporabila dokumentarnost."

Johnson bo skupaj z Liso Kron napisala scenarij, snemanje pa načrtujejo v Kaliforniji, New Yorku, Parizu in Sarajevu, poroča Screen Daily.

Sorodna novica Benjamin Moser: Sontagovo poznam bolje kot samega sebe
Sorodna novica Kristen Stewart bo naslednja filmska Diana, "princesa ljudskih src"

Zapiski o slabem okusu
Newyorčanka Sontag, ki je umrla leta 2004, je znana po svojih zelo vplivnih esejističnih in literarnih delih. Nase je prvič opozorila leta 1964 z esejem Zapiski o campu; v njem se je razpisala o delih "slabega okusa", ki jih je bilo po njenem prepričanju treba obravnavati prav zato, ker so "grda, neresna ali nesmiselna". Delo Notes On Camp je leta 1966 izšlo v zbirki esejev Proti interpretaciji. S to zbirko si je prislužila naziv "temna gospa ameriške inteligence". V njej je namreč zagovarjala tezo, da je za razumevanje umetnosti potrebna intuitivna dovzetnost, ne pa intelektualna razglabljanja.

Čakajoč Godota v Sarajevu
Med njenimi znanimi deli so tudi eseji O fotografiji ter delo Pogled na bolečino drugega in dramsko delo Gospa z morja. V svojem pisanju se je dotikala kulture in medijev. Leta 1968 je podpisala pobudo, v kateri se je zavezala, da v znak protesta v Vietnamu ne bo plačevala davkov. Leto pozneje je odpotovala v Hanoj, kjer je napisala delo Potovanje v Hanoj.

Kot politična aktivistka je skupaj s svojo življenjsko sopotnico, svetovno znano fotografinjo Annie Leibovitz, obiskala tudi oblegano Sarajevo, kjer je na oder postavila dramo Čakajoč Godota Samuela Becketta. V Sarajevu je sodelovala tudi s pisateljico in aktivistko Marušo Krese.

Dokumentarec Dick Johnson Is Dead je avtobiografska pripoved Kirsten Johnson o spopadu z izgubo spomina in smrtjo ljubljene osebe, za katero je prejela posebno nagrado žirije Sundance in emmyja za izjemno režijo dokufilma. Foto: IMDb
Dokumentarec Dick Johnson Is Dead je avtobiografska pripoved Kirsten Johnson o spopadu z izgubo spomina in smrtjo ljubljene osebe, za katero je prejela posebno nagrado žirije Sundance in emmyja za izjemno režijo dokufilma. Foto: IMDb

Igralko Kristen Stewart je med zvezde izstrelila vloga Belle Swan v franšizi Somrak, z izbiro raznolikih vlog pa si je ustvarila tudi sloves ljubljenke neodvisnega filma. Nedavno je bila v kinematografih z vlogo princese Diane v filmski drami Pabla Larraina Spencer, ki ji je prinesla nominacijo za oskarja in nagrado kritikov za najboljšo igralko, pred tem pa v biografskem filmu Seberg upodobila tudi ikonično igralko Jean Seberg. Obenem se ni odpovedala niti hollywoodski karieri: nastopila je več uspešnicah, kot so bili Charliejevi angelčki in Sneguljčica in lovec.

Sorodna novica V Ljubljani gostuje Benjamin Moser, biograf Susan Sontag in Pulitzerjev nagrajenec

V kratkem bo tudi predsednica mednarodne žirije 73. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu, ki bo potekal od 16. do 26. februarja 2023. Dobila je že različna priznanja, vključno z nagrado bafta in nagrado cezar, poleg nominacij za oskarja in zlati globus.

Filmarka Kirsten Johnson je znana po svojem dokumentarnem delu. Kot direktorica fotografije je sodelovala pri dokumentarnih filmih Laure Poitras The Oath (Prisega), za katerega je prejela filmsko nagrado na festivalu Sundance, in oskarjevskem Citizenfour, pri katerem je v središču žvižgač Edward Snowden.

Posnela je tudi dokumentarec Dick Johnson Is Dead, ki je njena avtobiografska pripoved o spopadu z izgubo spomina in smrtjo ljubljene osebe, za katero je prejela posebno nagrado žirije Sundance in emmyja za izjemno režijo dokufilma. V filmu prek igranih skečev uprizarja smrt svojega očeta. Njen film Cameraperson pa združuje spomine na desetletja snemanja dokumentarnih posnetkov po vsem svetu.